Paikallisuutiset

Matkailukesä oli Kalajoella melkoinen yllätys: "Ennätysmyyntejä on tehty" – Kokkolan hotellit pärjäsivät heinäkuussa hyvin

Hiekkasärkillä sijaitsevan Hotelli-ravintola Lokkilinnan yrittäjäAki Antti-Roiko myöntää, että hermoja on koeteltu tänä vuonna. Huhti-toukokuulla sai pelätä, meneekö pipariksi koko kesäsesonki, johon yrityksen toiminta käytännössä nojaa.

– Ei tiennyt, saako paikkaa edes auki ja miten ihmiset lähtevät liikkeelle.

Kun ovet sai viimein avata 1.6., oli yllätys melkoinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Normaalisti siihen aikaan ajetaan sisään kesätyöntekijät, mutta kun tuli vielä helteet, niin paikka paukahti täyteen heti! Sehän stressin pukkasi jopa minullekin.

VastaanottopäällikköNina Yli-Suvanto kertoo, että vuokrausfirman kautta oli palkattava lisää työvoimaa heti kesäkuun alussa.

Samaa rataa on mennyt koko kesä.

– En muista, milloin hotellilla olisi ollut näin täyttä. Ennätysmyyntejä on tehty. Korona kääntyi kotimaan matkailun eduksi, arvioi Antti-Roiko.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sesonki ei ole vieläkään täysin hiipunut.

– Yleensä meillä hiljenee heti, kun koulut alkavat, mutta nyt elokuukin on ollut vilkas. Myös syyskuulle on vielä mukavasti varauksia, Yli-Suvanto kertoo.

Tilastokeskuksen mukaan rekisteröidyt yöpymiset vähenivät Suomessa heinäkuussa 21,7 prosenttia viimevuotisesta ja kesäkuun yöpymiset jäivät puoleen. Suurin miinus tuli siitä, että koronapandemia vei ulkomaiset yöpyjät, mutta etenkin kesäkuussa väheni myös kotimaan matkailu.

Kalajoella yöpymiset kuitenkin lisääntyivät sekä kesä- että heinäkuussa. Heinäkuussa kasvua tuli reilut neljä prosenttia ja yöpymisiä noin 88 600.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kalajoki Campingin aluepäällikkö Risto Apuli purkaa rantaan vievää puupolkua pois talven tieltä. Kesällä tässä on riittänyt kulkijoita.
Kalajoki Campingin aluepäällikkö Risto Apuli purkaa rantaan vievää puupolkua pois talven tieltä. Kesällä tässä on riittänyt kulkijoita. Kuva: Clas-Olav Slotte

– Kova kesä on ollut, työntekijöistä otettiin irti kaikki mitä lähti. Kesäkuu oli kolmin-nelinkertainen normivuoteen verrattuna ja heinäkuu kuin kopio viime vuodesta, kertoo Kalajoki Campingin aluepäällikköRisto Apuli.

Myös Apuli yllättyi kevään odotuksiin nähden.

­– Mietimme keväällä jopa, ettei olisi avattu aluetta kesäkuuksi ollenkaan. Heinäkuulle piti palkata yksi työntekijä lisää.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Apulin mukaan yöpyjiä olisi ollut enemmänkin, mutta lähes neljäsosa vaunupaikoista jätettiin tyhjäksi koronariskin vuoksi.

Oman lisänsä kiireeseen toi henkilökuntaan iskenyt kesäflunssa. Apulikin sai ryhtyä siivoojaksi, kun pahimmillaan neljä työntekijää oli yhtä aikaa sairaana ja odottamassa koronatestin tuloksia – jotka kaikki onneksi olivat negatiivisia.

Tapahtumien peruuntumiset eivät ainakaan campingin kesää verottaneet.

– Päinvastoin! Juhannuksena meillä oli viime vuonna 60–70 karavaanaria, nyt oli 240. Jos on joku festari, niin meiltä karsiutuu porukkaa pois. Lapsiperheet ja festariväki ovat aivan eri ryhmiä.

Kalajoki Matkailuyhdistys ry:n myynti- ja markkinointipäällikköHeidi O'Gorman iloitsee vilkkaasta matkailukesästä.

– Majoituksissa koko kesän ilmiö oli se, että viipymät pidentyivät. Ja monessa ravintolassa on tehty myyntiennätyksiä.

O'Gorman arvelee, että koronan aiheuttamissa poikkeusoloissa Kalajoen vahvuutena ovat olleet turvallisiksi koetut aktiviteetit. Ulkoilma-aktiviteetteja on paljon, ja matkailijoiden kiinnostus reitteihin ja luontokohteisiin on näkynyt Visit Kalajoen nettisivuilla.

Lapin matkailun kaltaista kriisiä Kalajoella ei nyt ole, ja siihen on selkeä selitys:

– Me olemme vahva kotimaan matkailukohde. Jos isompi osuus asiakaskunnasta koostuisi kansainvälisistä asiakkaista, niin huoli olisi isompi.

Tosin myös ulkomaisten yöpyjien määrä kasvoi Kalajoella kuluneena kesänä etenkin norjalaisten matkailijoiden ansiosta.

O'Gorman tähyää jo syyslomakauteen.

– Jos liikkumisrajoitukset kotimaassa eivät tästä tiukkene, niin meillä on silloin uusi mahdollisuus tarjota kotimaan matkailijoille hyvä vaihtoehto.

Tammi-heinäkuulta Kalajoen yöpymiset ovat 4,6 prosenttia miinuksella viime vuoteen verrattuna, sillä korona teki kevätkuukausiin ison loven. Koko maassa yöpymiset laskivat tammi-heinäkuussa 37 prosenttia.

Tietoja kerätään majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpaikkaa matkailuvaunuille. Tilastokeskuksen majoitustilastot valmistuvat noin kuukauden viiveellä.

KP 9.5.2020: Kalajoen matkailulle miljoonien menetykset perutuista tapahtumista – Matkailijoiden liikkuminen on vielä arvoitus, mutta ainakin kausipaikkalaiset tulevat: "Yksi kertoi, että jos ei tänne pääsisi niin kyllä kai se kuolema tulisi!"

KP 7.8.2020: Kokkolan leirintäalueella ja Kalajoella majoitukset lähes täynnä vieläkin – Mökki- ja asuntoautomajoittuminen ollut ehkä kesän turvallisin vaihtoehto

Fakta

Matkailun heinäkuu

yöpymisiä Suomen majoitusliikkeissä 2,56 miljoonaa (- 21,7 %)

kotimaisten matkailijoiden yöpymiset - 2,2 % (pääkaupunkiseudulla - 41,2 %, pääkaupunkiseudun ulkopuolella + 4,3 %)

ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset - 82,3 %

yöpymiset Kalajoella + 4,1 %, Kokkolassa - 3,4 %

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä