torstai 29.10.2020 | 07:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soitessa todettiin viikonloppuna kolme uutta koronavirustartuntaa: "Näyttää siltä, että tauti on nostamassa päätään Keski-Pohjanmaalla"

Arja Kangas
Ma 21.9.2020 klo 10:12 | päivitetty ma 19:29

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitessa todettiin viikonlopun aikana kolme uutta koronavirustartuntaa.

– Nämä todettiin perjantain ja sunnuntain välisenä aikana otetuista testeistä. Vielä testejä on sisässä ja voi olla, että tartuntoja tulee lisää. Näyttää siltä, että tauti on nostamassa päätään Keski-Pohjanmaalla, toteaa johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell.

Viikonlopun aikana todetut tartunnat eivät liity toisiinsa.

Tartunnan saaneet eivät ole tarvinneet sairaalahoitoa. Kahdessa Soiten alueen tartunnassa on yhteensä kymmenen altistunutta, jotka on kontaktoitu ja asetettu karanteeniin. Soiten alueen ulkopuolisen tartunnan selvitystyötä jatketaan tartunnan saaneen omassa sairaanhoitopiirissä.

– Yksi tartunnan saanut on Keski-Pohjanmaan ulkopuolelta. Se johtuu osittain siitä, että meillä näytteenotto toimii viikonloppuisin niin hyvin, että testeihin tullaan Soiten ulkopuoleltakin, Dabnell kertoo.

Hän kertoo, ettei mikään viikonloppuna todetuista tartunnoista ole peräisin Lestijärveltä, jossa todettiin viime viikolla kuusi koronavirustartuntaa.

Yhteensä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on nyt diagnosoitu 43 koronavirustartuntaa.

Soitesta kerrotaan, että uusista tartunnoista tiedotetaan viikonloppuisin vain, jos ne aiheuttavat laajaa altistumista tai ovat muulla tavoin poikkeavia. Muutoin uusista tartuntatapauksista kerrotaan vasta viikonlopun jälkeen maanantaina.

Myös Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston alueella on ilmennyt viime päivinä useita positiivisia koronatapauksia, sote-virasto kertoi maanantaina iltapäivällä.

Soiten alueella koronavirustartuntojen tilanne on pysynyt vakaana jo pitkän aikaa. Alueelle annettiin kuitenkin maskisuositus syyskuun 3. päivä ja sen tavoitteena on ennaltaehkäistä tartuntoja.

Soite suosittelee yli 15-vuotiaita käyttämään joko kertakäyttöistä eli niin sanottua kirurgista maskia tai kangasmaskia sellaisissa tilanteissa, joissa 1–2 metrin turvaväliä ei voida pitää, kuten esimerkiksi julkisessa liikenteessä.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan myös silloin, kun henkilö on hakeutumassa koronatestiin tai palaamassa jostain riskimaasta Suomeen. Kasvomaskia voi käyttää myös muissa sellaisissa tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Valtakunnallinen suositus on, että kansalaiset hankkivat kasvomaskinsa itse. Maksuttomat kasvomaskit on tarkoitettu vähävaraisille asukkaille, jotka eivät pysty maskeja hankkimaan.

Soiten sosiaalipalvelut ovat jakaneet ja jakavat vastakin kasvomaskeja vähävaraisille.

Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa metrin, kahden turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.

Juttua täydennetty klo 13.40 Soiten tiedotteen lisätiedoilla.

Puoli vuotta koronan vastaista taistelua on takana – sota on kaikkea muuta kuin ohi, mutta Suomessa tilanne on edelleen oleellisesti parempi kuin keväällä – suunta kuitenkin huolestuttaa terveysviranomaisia

#

Kommentoi 5 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »