perjantai 4.12.2020 | 19:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Antti Savelan kolumni: Jos Pride-liputus hyväksytään Kokkolassa, vaatiko myös KPV ja Hermes lippuaan salkoon

To 8.10.2020 klo 06:30 | päivitetty to 08:35

Kuten eilisestä (KP 7.10) lehdestä havaitsimme Kokkolan kaupunginhallitus intoutui arvovallallaan pohtimaan sitä, pitäisikö kaupungin lipputangoissa kuten kaupungintalon edustalla saada liputtaa sateenkaaritunnuksilla, kun seuraavan kerran Kokkolan Pride -tapahtuma järjestetään ensi vuonna.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että ei saa liputtaa, äänin 6-6 – puheenjohtaja Reino Herlevin ratkaistua asian tasatuloksen tultua. Lopullisen päätöksen asiassa tekee siis valtuusto ja jos ennustaa saa, asiasta äänestetään – ja pulinat jatkuu.

Sen verran pitää korostaa, että kristillisdemokraattien Mauri Salo oli kategorisesti kaikkien yhdistysten ja järjestöjen liputusoikeutta vastaan kaupungin saloissa. Ja tästä taas seuraa, että Pride ei voi saada erillisoikeutta. Toisaalta niinkin voi ajatella, että jos kaikki yhdistykset saavat liputusoikeuden, tuskinpa sentään esimerkiksi KPV tai Hermes haluaa viirinsä kaupungin salkoon kotiotteluidensa alla.

Pride-liikkeelle liputus on tietysti voimaannuttava asia. Sateenkaariväki saisi julkista arvostusta, jota varmasti kaivataankin. Tässä mielessä kaupungin nykyinen "tahtotila" ei varmaankaan mieltä hivellyt. Sitäkin sopii pohtia, kuka menettää ja kuinka paljon, jos Priden kunniaksi yhtenä päivänä liputetaan.

Kaikki kunnia Kokkolan hallinnolle, mutta enemmän on puhuttanut Korkeimman hallinto-oikeuden taannoinen päätös myöntää tuomiokapitulille oikeus antaa kirjallinen varoitus papille samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä. Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo kommentoi päätöstä todeten sen selkeyttävän kirkon toimintamahdollisuuksia. Jukka Keskitalo olikin paras taho kommentoimaan asiaa, sillä oikeuden punnitsema varoitus annettiin juuri Oulun hiippakunnassa.

Seuraavaksi Oulun tuomiokapituli ottanee kantaa sieviläisen rovastin Anita Leppälän tapaukseen. Leppälähän siunasi samaa sukupuolta olevan parin avioliiton satamaan juhannuksen tienoilla.

Julkisuudessa varsin pienelle huomiolle jäi Helsingin piispan Teemu Laajasalon toteamus sateenkaarihäihin. Hänhän ilmoitti varsin selkeästi, ettei pääkaupungissa tapahtuvat sateenkaarihäät johda sen kummempaan jälkipuintiin. Myös piispainkokous julkaisi tiedonannon, jossa se sovittelee avarin mielin perinteistä ja uutta avioliittotulkintaa yhteen. Tästä lisää tietoa on löydettävissä muun muassa Helsingin hiippakunnan kotisivuilta.

Sitäkin sopii pohtia, kuka menettää ja kuinka paljon, jos Priden kunniaksi yhtenä päivänä liputetaan.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »