lauantai 10.12.2022 | 04:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Olkivuoto on vakava muistutus – Yhtä voimakasta suojaustoimintoa ei ole ydinvoimalaitoksella koskaan ennen tapahtunut

Pe 11.12.2020 klo 20:00

Ydinvoimaturman uhka sähköisti torstaina. Eurajoella Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosyksikössä tapahtui vakava häiriötilanne, joka johti pikasulkuun. Järjestelmät mittasivat kohonneita säteilytasoja laitoksen sisällä. Laitos ajettiin alas ja eristettiin. Suomalaisittain kyseessä oli poikkeuksellisen vakava tilanne. Yhtä voimakasta suojaustoimintoa ei ole laitoksella koskaan ennen tapahtunut.

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana totesi tilanteesta, että jonkin verran aktiivisuutta oli ilmastointipiipun kautta päässyt, mutta määrä vastasi suurin piirtein sitä määrää, mikä laitoksen normaalikäytönkin aikana pääsee. Tiippana painotti, että asukkaat voivat olla turvallisin mielin tilanteesta huolimatta.

Olkiluodon ydinvoimalan muuttuminen hetkeksi Olkivuodoksi on vakava muistutus vaaroista, joita sisältyy sähkön tuottamiseen ydinvoimalla. Suomessa ydinvoimaloiden ongelmat ovat olleet vuosikymmenten aikana pieniä, ja ne eivät ole aiheuttaneet ympäristölle vaaraa. Kaikki kuitenkin tietävät maailmalla tapahtuneista ydinonnettomuuksista.

Suomalaista ydinvoima-osaamista ja turvallisuuden varmistamista ydinvoimaloissa pidetään huippuluokkaisena. Olkiluodossa koettiin kuitenkin torstaina jotain, joka yllätti ammattilaisetkin. Onni tilanteessa oli, että vakava häiriö ei johtanut vakavaan onnettomuuteen.

Paljon jäi myös petrattavaa. Ydinvoimalan häiriötilanteesta tiedotettiin yleisölle ensimmäisen kerran vasta tunnin kuluttua tapahtuneesta. Tunti on aivan liian pitkä viive vaarasta kertomiselle, kun käsillä voi olla tuhoisan onnettomuuden ainekset.

Ydinvoiman merkitys sähköntuotannossa on edelleen vahva, kun fossiilisista polttoaineista luopuminen lisää valtavasti energian tarvetta. Kasvava sähkönkulutus täytyy tyydyttää. Ydinvoima on yksi keinoista saada sähköä energiaa janoavalle maalle. Pyhäjoella rakentamislupaa odottavan Hanhikivi 1 ydinvoimalaitoksen odotetaan mahdollisen valmistumisen jälkeen tuottavan kymmenyksen Suomen tarvitsemasta sähköstä.

Ydinvoiman tuotantoon liittyviä riskejä ei ole vara aliarvioida. Ydinvoimalaitoksen vakavan häiriön syyt on tutkittava todella tarkkaan. Suomi ei ole mikään lintukoto myöskään riskialttiissa ydinvoiman tuottamisessa.

Tapani Postila

Tunti on aivan liian pitkä viive vaarasta kertomiselle, kun käsillä voi olla tuhoisan onnettomuuden ainekset.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »