sunnuntai 20.6.2021 | 22:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Korona riehuu rajusti Kokkolassa ja infektioylilääkäri Marko Rahkonen epäilee syyksi varianttia – Brunssiketju ulottuu jo Kaustiselle saakka: "Nyt oltava varovainen", Rahkonen neuvoo

Vappubrunssilta sai alkunsa Soiten koronavuoden pahin paikallinen epidemia

Antti Savela
Ti 11.5.2021 klo 17:00 | päivitetty ti 17:57

Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen epäilee vappubrunssilta alkanutta kiivasta koronaepidemiaa Kokkolassa ja Kaustisella koronavirusvariantin aiheuttamaksi.

– Se ei olisi ihme, sillä suurin osa koronatartunnoista on Suomessa jo varianttien aiheuttamia. Lisäksi virusmuunnoksen puolesta puhuu se, että brunssilta lähtenyt virus on levinnyt hyvin aggressiivisesti ja nopeasti, Rahkonen kertoo.

Kokkolan uusimman tartuntaryppään aiheuttamaa virustyyppiä tutkitaan parhaillaan, mutta varmuutta sen olemuksesta ei vielä tidetä.

Parhaillaan käynnissä oleva virusaalto on Rahkosen mukaan kuitenkin Kokkolan pahin koko epidemiavuoden aikana. Vappubrunssin ketjussa on jo 25 tartuntaa. Lisäksi Soiten alueella todettiin yksi satunnainen tartunta juuri vapun alla.

Tiistaina Soiten alueella tehtiin viisi uutta koronatartuntahavaintoa eli uusia tautitapauksia ilmeni käytännössä saman verran kuin edellispäivänä. Rahkosen mukaan tartuntaketju pitäisi olla nyt selvillä ja altistuneet karanteenissa.

– Tartuntalain mukaisessa karanteenissa altistuneista on 200 ja sata vapaaehtoisessa karanteenissa. Lisäksi ammattiopiston kampus on siirtynyt etäopetukseen ja käytönnössä karanteeniin siellä 5.5. tapahtuneen joukkoaltistuksen seurauksena.

Soiten 25:sta brunssiketjun tartunnasta 23 on havaittu Kokkolassa ja kaksi Kaustisella. Altistustilanteet kerrotaan tarkkaan Soiten verkkosivuilla. Jo aiemmin on kerrottu, että ravintolassa, jossa vappubrunssia vietettiin, noudatettiin kaikkia terveysturvallisuusohjeita. Silti paikan päällä Rahkoksen arvion mukaan noin kymmenen henkilöä sai tartunnan ja levitti virusta tietämättään eteenpäin.

– Ensimmäiset koronan vahvistaneet testitulokset otettiin 5.5 ja seuraavat seuraavana päivänä. Taudille tyypillistä on, että oireet alkavat ilmetä 3-6 päivän kuluessa tartunnasta, Rahkonen kertoo ja toteaa, että kaikkien Soiten alueen asukkaiden onni on, että jopa 40 prosenttia väestöstä on yhden rokotteen suojan turvissa. Varsinkin ikäihmiset ja nuoremmat riskiryhmäläiset ovat saaneet ensimmäisen rokotepiikin ja siten vahvaa suojaa virusta vastaan.

– Ehkä juuri tämän vuoksi sairaalahoidossa ei ole vielä kukaan. Silti korona voi aiheuttaa vakavan tautimuodon myös nuoremmilla ihan perusterveillä, siksi nyt pitää olla kaikessa kanssakäymisessä äärimmäisen varovainen, Rahkonen muistuttaa.

Vaikka brunssilla terveysturvallisuudesta huolehdittiin, virus levisi tilaisuudessa kulovalkean tavoin. Tämä kertoo Rahkosen mukaan siitä, että ruokailutilanteet ovat viruksen leviämiselle otollinen tapahtuma.

– Silloin ei käytetä maskia ja usein turvaväli on kahta metriä lyhyempi, Rahkonen toteaa.

Lisäksi ruokaillessa keskustellaan, milloin pisaratartunnan riski on suurempi.

– Tästä kaikesta voidaan vetää se johtopäätös, että kun ihmiset ovat fyysisesti samassa tilassa, tartuntariski on aina olemassa. Tartuntariskiä voidaan käsihygienialla ja maskeilla pienentää, mutta ei kokonaan poistaa, Rahkonen toteaa.

Viimeisimmän tartunnan alkuperäistä lähdettä koronajäljittäjät ovat yrittäneet selvittää, mutta sitä ei ole saatu selville. Rahkosen mukaan on mahdollista, että lähdettä ei koskaan saadakaan selville. Hänen mukaansa on kuitenkin ilmeistä, että myös ammattiopistolla 5.5. tapahtunut joukkoaltistus on peräisin brunssiketjusta.

– Eli tässä oli kaksi joukkoaltistusta hyvin lähellä toisinaan ja se nosti tartuntalukuja hyvin nopeasti, Marko Rahkonen kertoo.

Lue myös:

Soite siirtyy koronavirusepidemiassa kiihtymisvaiheeseen – Viisi uutta tartuntaa, tiukennuksia alueellisiin suosituksiin ja ammattiopisto etäopetukseen

Näin kiihtymisvaihe vaikuttaa Kokkolaan: Kaupungin sisäliikuntatilat kiinni kahdeksi viikoksi, moni opisto siirtyy etäopetukseen

Määrättiinkö sinut koronakaranteeniin? – Katso tästä toimintaohjeet

#

Kommentoi 7 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »