perjantai 29.10.2021 | 00:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Hickarön tontin rakentaminen Kokkolassa voi edistää lomailijoiden tuloa tai houkutella jopa uusia asukkaita

Tiina Ojutkangas
Pe 1.10.2021 klo 20:00 | päivitetty pe 20:13

Kokkolasta Pietarsaareen menevä rantatie tunnetaan nimellä Seitsemän sillan tie. Vuosien mittaan tuli monelle rantatietä kulkeneelle tutuksi rantatien Kokkolan päässä, Öjaan mentäessä Hickarön rantamotelli ja ravintola. Kyltissä luki komeasti "Hickarö Beach". Öjanjärven rannalla sijaitseva motelli-ravintola oli itse asiassa melko vaatimattoman näköinen matala rakennus, mutta aivan huippupaikalla. Suosittukin kyseinen rantakuppila oli.

Rantatie on sinänsä matkailunähtävyys. Jokainen, joka ei ole venetsialaisten aikaan ajanut Seitsemän sillan tietä, kannattaisi hankkia kyseinen kokemus vaikka sitten ensi vuonna. Saaristoisella reitillä ovat rannat täynnä taloja huviloita, joiden pihoilla ja parvekkeilla venetsialaisvalot loistavat upeasti. Talviaikaan rantietä reunastavilla jäillä ulkoillaan ja pilkitään niin pitkään, että jäätä ei ole juuri lainkaan, kun viimeiset pilkkijät vielä istuvat jakkaroillaan.

NSA Yhtiöt osti Hickarön motelli- ja mökkikiinteistöt kuusi vuotta sitten. Vuonna 1965 rakennettu motellirakennus purettiin vuonna 2018. Motelli oli viimeksi toiminnassa kymmenisen vuotta sitten. Nyt hiljaiselo päättyy, kun paikalle aletaan rakentaa kahvilaa tai ravintolaa ja lomahuoneistoja. NSA:n toimitusjohtaja Jan Storbacka kuvailee Hickarön merkitystä sanomalla, että "tämä on rakas hanke kaikille kokkolalaisille".

Uudet suunnitelmat sisältävät kahvilan tai ravintolan, jonka terassi levittäytyy rannalle sekä noin 40 loma-huoneiston kokonaisuuden kahteen eri rakennukseen. Kaava on lainvoimainen ja se sallii kolmikerroksiset rakennukset. Storbaka arvioi Keskipohjanmaalle, että Kalajoen Hiekkasärkkien rakentamisesta saatua oppia hyödynnetään nyt kokkolaisrannalla. Yhtenä näkökulmana on trendi yhdistää lomailua ja työntekoa.

Lomaosakkeiden rakentaminen kuulostaa hyvältä idealta varsinkin, jos se innostaa Kokkolaan uusia loma-asukkaita. Kun monipaikkaisuus ja etätyön määrä kasvavat, on jälleen yksi keino käytettävissä, kun etsitään uusia asukkaita.

Alun perin suunnitteluvaraus koski Hickarön niemeä kokonaisuudessaan, mutta nyt käyttöön on tulossa noin kaksi kolmasosaa tontista. Viimeisellä kolmanneksella sijaitsee kaupungin rakentama laituri ja grillipaikka. Hauskaa olisikin, jos kaupunkilaisille jäisi oman siivunsa hienosta rantapaikasta, jota mahdollisesti kehitetään edelleen.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkopalvelusta.

Kun monipaikkaisuus ja etätyön määrä kasvavat, on jälleen yksi keino käytettävissä, kun etsitään asuakkaita.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »