lauantai 2.7.2022 | 12:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

UPM:n Pietarsaaren tehtaan pääluottamusmies ei pidä lakon jatkamista yllätyksenä – lakko jatkuu helmikuun alkuun saakka ellei sopimusta synny: "Ihmetyttää, miksi sopimus ei kelpaa UPM:lle"

STT, Tapio Lehtinen
Ke 5.1.2022 klo 15:27 | päivitetty ke 17:05

Helsinki

Paperiliiton hallitus on päättänyt jatkaa lakkoa metsäyhtiö UPM:n työpaikoilla kahdella viikolla. Lakko jatkuu 5. helmikuuta saakka, ellei sopimusta sitä ennen saada sovittua. Alun perin lakon oli määrä jatkua 22. tammikuuta asti.

UPM:n Pietarsaaren tehtaan pääluottamusmies Sauli Tiala ei pidä lakon jatkamista yllätyksenä, koska Paperiliitto on antanut viime viikolla UPM:lle oman esityksensä yhtiökohtaiseksi työehtosopimukseksi. UPM hylkäsi esityksen eikä ole antanut Paperiliiton pyynnöstä huolimatta vastaesitystä.

– Muiden suurten metsäyhtiöiden kanssa Paperiliiton sopimukset on neuvoteltu valmiiksi. Ihmetyttää, miksi sopimus ei kelpaa UPM:lle? sanoo Tiala.

Kiistan taustalla on UPM:n vaatimus, että työehtosopimukset laadittaisiin yhtiön viidelle eri toimialalle erikseen. Ammattiliitot haluavat yhden yrityskohtaisen sopimuksen. Tialan mukaan UPM:n vaatimuksiin suostuminen merkitsisi heikennyksiä työehtoihin ja paluuta menneisiin aikoihin.

– Haluamme olla yhden yhtiökohtaisen sopimuksen piirissä, jossa kaikki työntekijät ovat samanarvoisia, painottaa Tiala.

Hän toivoo, että neuvotteluissa päästään nopeasti sopimukseen ja työntekijät voisivat palata töihinsä mahdollisimman nopeasti.

UPM:n tehdas Pietarsaaressa.
Markku Jokela

Paperiliiton hallitus kutsuu liiton tes-neuvottelukunnan ja UPM:n pääluottamusmiehet käsittelemään ajankohtaista tilannetta yhteiseen kokoukseen 10. tammikuuta.

Paperiliitto kertoo myös antavansa Helsingin käräjäoikeudelle oman vastauksensa 12. tammikuuta mennessä UPM:n turvaamistoimihakemukseen.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 29. joulukuuta UPM:n vaatimuksen lakkorajoja koskevasta väliaikaisesta turvaamistoimesta. UPM vaati, että käräjäoikeus määräisi Paperiliiton asettamaan lakkorajat, joilla yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeät toiminnot rajataan lakon ulkopuolelle ilman, että Paperiliitolle varataan tilaisuutta tulla kuulluksi.

Käräjäoikeus katsoi, ettei turvaamistoimen määräämiselle ole edellytyksiä ilman, että Paperiliitolle varataan ensin tilaisuus tulla kuulluksi asiassa.

Lakot sulkivat UPM:n tehtaiden yhteydessä toimivia voimaloita, jotka tuottavat lämpöä sijaintikaupunkiensa kaukolämpöverkkoon. Pietarsaaressa toimiva Alholmens Kraft toimittaa lämpöä kaupungin kaukolämpöverkkoon myös lakon aikana.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »