perjantai 1.7.2022 | 22:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Uudet trendit tulevat myös kirpputorille – Vanhojen tavaroiden kauppa siirtyy nettiin perinteisten paikkojen lisäksi

Tiina Ojutkangas
To 27.1.2022 klo 06:00

Vanhoja tavaroita on myyty kautta aikojen erilaisista syistä. Vanhat huonekalut, vaatteet, kirjat ja levyt ovat tyypillisiä tuotteita, jotka ostetaan käytettyinä. Perinteisesti on marssittu sisään kirpputorille tai antikvariaattiin. Nyt perinteisen kirpputorimyynnin haastajia ovat nettikirppikset ja käytetyn tavaran some-ryhmät.

Yksi ryhmä ovat elämäntapaostajat, jotka käyvät katselemassa, josko kirpputorilta löytyisi jotakin itselle mieluista. Moni ostaa ja myy ihan silkkaan tarpeeseen. Esimerkiksi vaatteet ovat yleensä jopa selvästi halvempia kirpputorilla kuin uusina.

Tilastokeskuksen mukaan jopa 72 prosenttia kotitalouksista oli ostanut vuonna 2019 jotakin kirpputorilta tai huutokaupasta. Kirpputoreilla oli myynyt 53 prosenttia kotitalouksista. Kaikkiaan kirpputoreilla oli asioinut eli ostanut tai myynyt peräti neljä viidestä kotitaloudesta.

Suomalaisista kotitalouksista kolmasosa oli myynyt vuoden aikana perinteisellä kirpputorilla, kun taas internetissä myyneitä oli 33 prosenttia ja yhteisöpalveluissa 26 prosenttia. Ostamisen ja myymisen välinen ero on pienin yhteisöpalvelujen kirpputori- ja kierrätysryhmissä.

Uusimmasta päästä onkin vertaisverkkokauppa eli kuluttajien välinen käytetyn tavaran ostaminen ja myyminen netissä. Keskipohjanmaan jutussa kerrotaan torstaina, että vertaiskauppa kasvaa 5 – 10 prosentin vuosivauhdilla. Eikä puhuta ihan pikkusummista. Vertaiskaupan kokonaismarkkina on vuosittain noin 480 miljoonaa euroa.

Kun kanavat uudistuvat, uudistuvat myös asiakasryhmät ainakin osittain. Nettikirppikset ja käytetyn tavaran Facebook-ryhmät ovat tuoneet uusia asiakkaita käytetyn tavaran kauppaan. Elämä siirtyy nettiin ja on luontevaa tehdä siellä myös ostoksia.

Myös ympäristöarvot ja muuttunut käsitys kuluttamisesta vaikuttavat siihen, että vaatteita ja muita kulutustavaroita ostetaan käytettyinä. Esimerkiksi lapsille on paljon käytettyjäkin vaatteita, jotka nopeasti laitetaan edelleen kiertoon omien pikkuisten kasvaessa.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

Myös ympäristöarvot ja muuttunut käsitys kuluttamisesta vaikuttavat ostoksiin.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »