maanantai 5.12.2022 | 05:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Me peruspakanat olemme aliedustettuja seurakuntien päätöksenteossa

To 17.11.2022 klo 17:00 | päivitetty to 19:14

Häpeä tunnustaa sekä omasta että osin myös edustamani yhtiön puolesta, että ei vain löydy arkistojemme kätköistä elokuussa 1998 julkaistua juttua. Tai no, oliko nyt juuri mainittu ajankohta, en ihan satavarma ole. Muistin pentele ei sattuneesta syystä ole ollut sitten sydänkesän aivan paraati-iskussa.

Noita aikoja kuitenkin elettiin, kun astelin Torikadulta silloiseen Kokkolan suomalaisen seurakunnan byrooseen ja ilmoitin seurakunnan ystävälliselle virkailijalle tämän olevan tässä. Jäsenyys Suomen evankelis-luterilaisessa kansankirkossa päättyy.

Muistan kirjoittaneeni asiaa käsitelleeseen kolumniin jotain ehkä vitsikkääksikin tarkoitettua ihmettelyä, että taivaan vallat eivät pelkojeni mukaisesti reagoineetkaan ratkaisuuni. Ei repinyt myrsky puita eikä taivas salamoinut. Ihan oli tyyntä.

Vähän siihen malliinkin on puhuttu, että netti mahdollisti kirkosta eroaminen ”liian helposti”. Enpä tiedä, ei se vanhan liiton käsivaralla tehty ratkaisukaan vaikea ollut. Maksimissaan kolme ja puoli minuuttia kesti prosessi Torikadulta ylös kirkon konttoriin ja samaan paikkaan alas.

Liittyminen se tosin vasta helppoa oli ollut. Riitti kun syntyi.

Liittyminenhän se vasta helppoa oli ollut. Riitti kun syntyi. Parin viikon päästä ristiäisten jälkeen sitä oli osa kansankirkkoa.

Hyvin looginen tulkinta on, että jonkun henkilökohtaisen draaman todeksi elänyt ihminen päättää hakea turvaa vaikka liittymällä kirkkoon. Tosin sellainen on käsitykseni, että pelkällä kirkon jäsenyydellä ei ennakolta sammuta siellä jossakin taivaan huonommalla puolella leiskuvaa tulta ja tulikiveä.

Sitä vaan, että en päättänyt palata Kokkolan suomalaiseen seurakuntaan uusien aivoslaagien pelossa. Vapaasti suomennettu anglosaksinen pelkistys ihmiselämästä menee jotenkin näin: elämä on kovaa ja lopuksi kuollaan. Teki mitä teki.

Repikäämme tästä.

Joka tapauksessa erittäin pragmaattisista syistä ollaan nyt kirkon miehiä. Ennakkoäänestyskin on suoritettu. Ilahduttavasti Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa niin teki moni muukin. Oikeasti moneen muuhun seurakuntaan nähden ei kovin moni. Neljän vuoden takaiseen verrattuna noin 40 prosentin kasvu ennakkoäänten määrässä on kuitenkin huomattava.

Omasta puolestani jokainen uskoo niin kuin parhaaksi kokee – tai on uskomatta. Väitän kuitenkin, että me peruspakanat olemme aliedustettujaseurakuntien päätöksenteossa. Tätä ongelmaksi kokemaani ajattelin hieman korjata ja olla rikkana rokassa. Niin kuin sitten viime lauantaina olinkin.

Saipa vielä kaksi eri ihmistä yhdeltä ja samalta mieheltä äänen. Lähes ihmeeksi tämän laskisin.

#

Kommentoi 7 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »