maanantai 5.12.2022 | 07:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Seppo Mustonen on poissa – intohimoinen lajivaikuttaja jätti suuren jäljen haapajärviseen ja keskipohjalaiseen pesäpalloon

Juha Savela
Ma 21.11.2022 klo 17:09 | päivitetty ma 19:37

Haapajärvinen pesäpallovaikuttaja Seppo Mustonen kuoli vaikean sairauden murtamana 19. marraskuuta 72-vuotiaana. Mustonen oli syntynyt 3.9. 1950.

Mustonen teki elämäntyönsä Haapajärvellä opetusalalla. Hän muutti paikkakunnalle 1970-luvun lopulla yläasteen matematiikan ja fysiikan opettajaksi. Työuransa Mustonen päätti Haapajärven yläasteen rehtorina.

Mustonen tuli tunnetuksi pesäpallon lajivaikuttajana ensin pelaajana, sitten pelinjohtajana ja myöhemmin järjestötehtävissä. Ura pesäpallon parissa kesti 50 vuotta. Pelaajaura alkoi kasvattajaseura Ala-Temmeksen Vesassa, jossa hän pelasi maakuntasarjaa vuosina 1966–69. Sen jälkeen urapolku vei Tyrnävän Tempauksen ja Oulun Lipon kautta Haapajärven Kiiloihin. Oulun Lipossa Mustonen voitti SM-pronssia 1974.

Haapajärvellä pelaajaura jatkui ensin Kiiloissa ja vuodesta 1990 lähtien Haapajärven Pesä-Kiiloissa, jonka perustajajäseniin Mustonen myös lukeutui. Pelaajauran päätyttyä Mustonen siirtyi nopeasti Pesä-Kiilojen pelinjohtajaksi.

Mustosen johdolla Pesä-Kiilat nousi superpesikseen. Nousu toteutui Mustosen 45-vuotissyntymäpäivänä 3.9. 1995, kun Pattijoen Urheilijat kaatui Ronkaalan kentällä ratkaisevassa nousukarsintapelissä. Pesä-Kiilat pelasi superpesiksessä kolme kautta 1996–98, jolloin Mustonen käytännössä koko jakson toimi pelinjohtajana.

Aktiiviurallaan Mustonen tunnettiin intohimoisena ja peliin täydellisesti paneutuvana pelaajana. Sama päti myös Mustosen pelinjohtajavuosina. Mustonen jätti lajiin suuren ja merkittävän jäljen.

2000-luvulla Mustonen siirtyi entistä vahvemmin lajin järjestö- ja luottamustehtäviin. Mustonen toimi mm. Pesä-Kiilojen puheenjohtajana, Keski-Pohjanmaan Pesiksen puheenjohtajana ja johtokunnassa, Pesäpalloliiton liittojohtokunnan jäsenenä, liiton kilpailun johtoryhmän puheenjohtajana. Mustonen laati pitkään myös eri sarjojen kilpailu-ja otteluohjelmia.

Lähimpinä Mustosta jäivät kaipaamaan puoliso, viisi lasta ja 11 lastenlasta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »