keskiviikko 22.3.2023 | 08:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Yli-Arvo kertoo kolumnissaan, kuinka vuoden kestänyt vedensäästöprojekti onnistui: Ihmiskoe jäi elämään

Ma 16.1.2023 klo 17:00

Koko viime vuoden kestänyt vedensäästöprojektini on päättynyt. Tai pitäisi tietenkin kertoa asia positiivisemmin: projekti jatkuu yhä. En nimittäin voisi kuvitellakaan enää palaavani vanhoihin, vettä tuhlaaviin tapoihini.

Viime vuoden alkupuolella kerroin kolumnissanikin aloittaneeni vuoden kestävän ihmiskokeen: pystyisinkö omia tapoja ja tottumuksia muuttamalla vaikuttamaan vedenkulutukseen. Tähän minut ajoi huoli ympäristöasioista. Olin ahdistunut esimerkiksi siitä, miten järjetöntä on liruttaa puhdasta, juomakelpoista vettä viemäristä alas pelkästään siksi, että odotat veden olevan tarpeeksi kuumaa vaikkapa astioiden pesemiseen tai tarpeeksi kylmää juotavaksi.

Mitä olen siis tehnyt projektini eteen? En ole enää valuttanut hanasta vettä viemäriin kuumaa tai kylmää vettä odotellessani, vaan otan nämä vedet talteen ja kastelen niillä vaikkapa kukkaset tai huuhdon wc-istuimen. Sammutan suihkun saippuoinnin ajaksi ja olen totuttanut hiukset vähemmälle pesemiselle. Ne tottuivat siihen äkkiä. Huonoina tukkapäivinä voi kokeilla esimerkiksi kuivasampoota. Hiukset pysyvät puhtaampina myös kuivaamalla ne pesun jälkeen hiustenkuivaajalla sen sijaan, että annat niitten "lätsähtää vapaasti kuivaksi". Tiedän kyllä, että nyt pitäisi säästää sähköä, mutta olen valinnut omasta mielestäni pienemmän pahan. Taloutemme sähkönkulutus on varsin maltillista, ja olen ajatellut, että talvi-ilmastosta kärsivälle iholleni ja päänahalleni vähempi veden kanssa lotraaminen on parempi.

Kesällä minun ei tarvinnut kertaakaan täyttää hyötykasvien ja kesäkukkien kasteluun tarkoitettua vesisaavia hanavedellä. Täytin saavia näillä "ylimääräisillä valutusvesillä" ja keräsin vettä kaatosateiden aikana vesikourun syöksytorvesta. Koska toimivampaa järjestelmää sadevesien talteen ottamiseen meillä ei ole, touhusin aina rankkasateen aikaan vatien ja ämpäreiden kanssa pihalla sadetakki niskassa. Se ei ole iso vaiva, sillä saavi täyttyy silloin hetkessä.

Että pystyykö omia tapoja ja tottumuksia muuttamalla vaikuttamaan vedenkulutukseen? Tosiaankin pystyy! Vesilaitoksen arvion (joka on siis laskettu kulutuksemme perusteella) mukaan taloutemme vuosikulutus olisi pitänyt olla 123 kuutiota, mutta omien laskelmieni mukaan kulutus pysyikin viime vuonna 98 kuutiossa. Talouteemme kuuluu siis kaksi aikuista sekä ylä- ja alakouluikäiset lapset sekä koira, ja asumme omakotitalossa.

Olen enemmän kuin tyytyväinen. Rahallisesti kyseessä ei ole iso asia, mutta olen saanut itselleni erittäin hyvän mielen. Kannattaa kokeilla.

Tiedän kyllä, että nyt pitäisi säästää sähköä, mutta olen valinnut omasta mielestäni pienemmän pahan.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »