keskiviikko 22.3.2023 | 17:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalainen vaatekauppa ratkaisee arjen ongelmat – Samaa tuotetta myydään arkeen, juhlaan ja sukelluspuvun alle: "Pääasiallisin ostajakuntamme on Etelä-Suomessa, mutta menee paketteja Utsjoellekin"

Kolmeen materiaaliin keskittynyt BEEA Design on perheyritys, joka toimii kodin kellarista käsin. Äiti ja tytär, Salla ja Salli Linna, haluavat tehdä ajattomia, laadukkaita ja monikäyttöisiä vaatteita.

Hanna Parhaniemi
To 2.2.2023 klo 14:00 | päivitetty to 15:34

Kokkolalaisen Salla Linnan kodin kellari oli pyhitetty vielä reilu viisi vuotta sitten lasten jumppahetkille, rullaluistelulle ja sählylle. Vuoden 2017 syksyllä tilanne muuttui, kun Linna perusti kotimaisen vaatekaupan yhdessä toisen yrittäjän kanssa. BEEA Design valtasi Sokojalla sijaitsevan kellarin kankaineen, rekkeineen ja ompelukoneineen.

Salla ja Salli Linna pyörittävät BEEA Designia kodin kellarista käsin.
Clas-Olav Slotte

Vuoden 2020 lopulla toinen yrittäjä siirtyi muihin haasteisiin ja BEEA Designista tuli Linnan perheyritys. Se työllistää nyt kokopäiväisesti niin Sallan kuin tyttärenkin. Sallan vastatessa suunnittelusta ja kaavoituksesta, Salli Linnan työ painottuu markkinointiin, verkkokaupan ylläpitämiseen ja someen. Myös heidän miehensä sekä muu perhe ovat mukana taustajoukoissa.

– Toki minäkin olen pitkään seurannut mukana taustalla. Taisin olla ekoilla käsityömessuillakin mukana. Siitä lähtien on ollut halu olla enemmän mukana tässä hommassa, Salli taustoittaa.

Salla ja Salli Linna näyttävät videolla, kuinka Ninjako toimii käytännössä:

Yritys on ehtinyt kasvaa reippaassa viidessä vuodessa mukavasti. Ensimmäisen puolen vuoden ajan Salla ompeli vaatteita varastoon, minkä jälkeen avattiin verkkokauppa. Nykyään yritys käyttää alihankintana kolmea eri ompelijaa Keski-Pohjanmaan alueella.

– Me tilataan tähän kankaat ja ne leikataan tässä valmiiksi. Sitten kankaat lähtevät laatikoissa ompelijoille. Valmiit vaatteet palautuvat meille ja me vielä viimeistelemme, tarkistamme, prässäämme ja laputamme ne ennen myyntiä ja tilausten pakkaamista, Salla kertoo.

Keskeisin myyntikanava on verkkokauppa, jonka tilaukset lähtevät eteenpäin Sokojan kellarista ympäri Suomea.

– Pääasiallisin ostajakuntamme on Etelä-Suomessa, mutta menee paketteja Utsjoellekin, Salla mainitsee.

– Se on ollut huippua huomata, että on pysyviä asiakkaita. Ne, jotka ovat joskus tilanneet, tilaavat uudestaan. Sehän on sen merkki, että he tykkäävät tuotteesta, hän lisää.

Yrityksen suosio on kasvanut siinä määrin, että pikkuhiljaa alkaa olla ajankohtaista ulkoistaa myös kankaiden leikkuut. Kellarin tilatkin alkavat käydä ahtaiksi.

– Aikalailla jokainen neliö on hyödynnetty, Salli sanoo.

Salla Linna oli perustamassa BEEA Designia vuonna 2015. Tytär Salli Linna liittyi joukkoon reilu vuosi sitten.
Clas-Olav Slotte

Menestys perustuu yrittäjien arvion mukaan kotimaisuuteen, laatuun ja ajattomuuteen ja sitä myöten monikäyttöisyyteen. Linnat päättivät viime vuonna keskittyä kolmeen päämateriaaliin, joista vaatteet ja asusteet valmistetaan. Sataprosenttinen merinovilla hallitsee myyntiä syys- ja talvikauden.

– Toki se on sellainen materiaali, että se menee kesälläkin, koska se ei hiosta. Ihmiset eivät välttämättä kuitenkaan ehkä vielä miellä sitä niin kesään, Salla pohtii.

Muut päämateriaalit ovat joustocollege ja coolmax. Mikä ihmeen coolmax?

– Se on tekninen materiaali, joka poistaa iholta kosteutta ja lämpöä, Salla kuvailee.

BEEA Designin käyttämä coolmax on suomalaisen Orneule Oy -neulomon neulomaa ainutlaatuista neulosta.

– Coolmaxia on monenlaista. Se, minkälainen se on päällä, onko se minkä tuntuinen ja kuinka miellyttävä, niin me voidaan rehellisesti sanoa, että tuo on paras, Salla naurahtaa.

Yritys valmistaa coolmaxista esimerkiksi legginssejä ja shortseja, joita ostetaan niin arkeen kuin juhlaankin. Tulossa on myös yläosia. Myös värivalikoima on laajenemassa mustasta muihin väreihin.

Coolmax-alaosat eivät ole vain naisten juttu. Myös miehet ovat ihastuneet niihin, sillä liukas pinta helpottaa niiden käyttöä esimerkiksi ajohaalareiden ja jopa sukelluspuvun alla. Peruskalsarit ovat monesti liian tahkeat.

Linnat ovat keksineet yhdistää coolmaxia myös joustocollegeen. Yksi yrityksen suosituimpia tuotteita on mustat housut, joiden korkea vyötäröosa on coolmaxia. Innovaation tavoitteena on tuoda ratkaisuja monenlaisiin arkisiin tilanteisiin. Korkean vyötärön ansiosta selkä ei jää paljaaksi, vaikka yläosa olisi lyhyempi. Ne myös joustavat niin, että esimerkiksi istumatyötä tehdessä ei tarvitse olla availemassa puristavia nappeja.

– Nuo menevät myös vauvavatsan kanssa, Salla huomauttaa.

– Ja vaikka vyötärö antaa periksi niin, että se menee vauvamahan kanssa, se ei kuitenkaan lörähdä, vaan palautuu tosi hyvin, Salli jatkaa.

Tavoitteena on tehdä myös sellaisia vaatteita, joita on helppoa yhdistellä muiden vaatteiden kanssa. Värimaailma on hillitty ja maanläheinen. Välillä yritys kuitenkin haluaa tuoda tarjolle jotain uutta ja erilaistakin. Jo aiemmin aloitettu yhteistyö taiteilija Minna Immosen kanssa on saamassa jatkoa. Keväällä on tulossa pellavavaatteita, jonka kuosin Immonen on suunnitellut.

– Ajatuksena on tehdä myöhemmin useampaakin kuosia, Salla sanoo.

Tulossa on myös uusi vaatemalli, v-kauluksinen paita, joka käy sekä miehille että naisille samalla kokoluokituksella. Unisex-mallit ovat tuttuja jo esimerkiksi poolopuseron kautta. Tyköistuvamman, naisellisemman mallin saa valitsemalla yhtä kokoa pienemmän vaatteen.

– Meillä on suomalainen kokomitoitus eli se on reiluhkoa, Salla kertoo.

Yritys myy vaatteita pääasiassa aikuisille, mutta lapsillekin löytyy muutama oma tuote. Linnat haluavat minimoida hävikin määrän, joten he alkoivat tänä talvena tehdä merinovillan hukkapaloista lapsille aluslapasia. Hukkapaloja hyödynnetään myös hiusdonitseihin.

Salli Linna pukee ylleen Ninjakon, joka on BEEA Designin kaulurin ja kypärämyssyn yhdistävä keksintö.
Clas-Olav Slotte

Toinen lapsillekin sopiva tuote on Ninjako, joka on kaulurin ja kypärälakin yhdistelmä. Tuote on suunniteltu siksi, että moni kokee perinteisen kaulurin ja kypärämyssyn yhdistämisen vaikeaksi. Kypärämyssy ei ole aina riittävän pitkä peittämään kaulaa ja niskaa kunnolla ja kaulurinkin kanssa jonnekin saattaa jäädä paljas kohta.

– Tämä oli viime talvena jo älyttömän suosittu myös aikuisten kesken. Tätä menee esimerkiksi kelkkailijoille, laskettelijoille ja ratsastajille paljon, Salla kertoo.

– Tänä talvena sitä on lähtenyt paljon talvipyöräilyyn, Salli täydentää.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »