keskiviikko 22.3.2023 | 08:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Autiotalojen lumoissa – Roosin talolla aukeaa perjantaina valokuvaaja Sami Funken näyttely

Anni Saari
To 2.2.2023 klo 16:40

K.H.Renlundin museossa avautuu perjantaina Beethovenin hevonen -näyttely. Sen myötä Roosin talon seinille on nostettu valokuvaaja Sami Funken kuvia hylätyistä taloista.

Näyttelyamanuenssi Elina Suutarin mukaan aihe on ajankohtainen Kokkolassakin.

– Täälläkin puhutaan paljon vanhojen rakennusten käytöstä, hän sanoo.

Funke alkoi kiinnittää huomiota vanhoihin rakennuksiin vajaat kymmenen vuotta sitten. Ensimmäiset autiotalo-kuvat olivat esillä kansainvälisen Inspiration by Landscape -ryhmän näyttelyissä Tšekissä vuosina 2014-2016.

Miksei rakennuksia voisi hyödyntää ennen kuin ne menevät huonoon kuntoon?

Sami Funke

Valokuvaaja

– Sen jälkeen homma lähti käsistä. Aloin kiertää reissuilla ympäri Suomea ja kuvata, Funke kertoo.

Osan kohteista hän tiesi ennestään, joistakin hän sai vinkkejä, ja jotkut osuivat sattumalta silmään tien tai kadun reunassa. Monta kertaa Funken auto on seissyt bussipysäkillä kun hän on lähtenyt aina mukana olevan kameransa kanssa kiertämään mielenkiintoista kohdetta.

Funke ei kerro rakennusten historiaa tai niihin liittyviä tarinoita, vaan on kuvannut niistä ikään kuin muotokuvia.

– Kuvissa on dokumentaristinen pohja. En korosta rakennusten kauneutta tai rumuutta, vaan näytän ne sellaisina, kuin ne itselleni ovat näyttäytyneet.

Funke sanoo kuvanneensa rakennuksia eri puolella Suomea Pohjois-Lapista Hankoon ja Pohjanmaalta Itä-Suomeen saakka. Kuvauspaikkoja ei näyttelyssä kerrota, eikä kuvilla ole nimiä tai numeroita.

– Sillä ei ole merkitystä, missä kuvat on otettu. Tärkeää on ilmiö itsessään. Se tunnistetaan kaikkialla, sanoo Funke.

Näyttelyssä on Funken mukaan aina ihmisiä, jotka uskovat tunnistavansa jonkin kuvassa olevan talon. Samanlaisia kun on kaikkialla Suomessa.
Markku Jokela

Huonokuntoiset, hylätyt rakennukset ovat tuttu näky muuttotappiokunnissa ja autioituvalla maaseudulla, mutta myös pikkukaupungeissa.

– Niihin ei välttämättä kiinnitetä lainkaan huomiota, koska niihin ollaan niin tottuneita. Kun alkaa kysellä ihmisiltä, he alkavat muistaa, että ai niin, onhan täällä se ja se, Funke kertoo.

Näyttelyn nimi viittaa kertomukseen, jossa Beethovenin oli välttämättä saatava itselleen statussymboliksi oma hevonen, vaikka "yhteiskäyttöhevonenkin" olisi ollut olemassa. Hevonen kuoli hoidon puutteeseen. Näyttelyssä termiä käytetään metaforana suomalaisesta rakennemuutoksesta.

Kuka

Sami Funke

Mikkeliläinen valokuvaaja ja kuvataiteilija.

Valmistunut valokuvaajaksi visuaaliviestinnän Instituutista Tampereelta vuonna 2006 ja kuvataiteilijaksi Turun taideakatemiasta 2021.

Käsittelee usein taiteessaan ympäristöä.

Työskennellyt myös Kaakon Viestinnässä valokuvaajana.

– Miksei rakennuksia voisi hyödyntää, keksiä niille uutta käyttöä ennen kuin ne menevät huonoon kuntoon, Funke ihmettelee.

Rakennukset on hänen mielestään aina tehty tarpeeseen, joten niiden kunto kertoo siitä, mitä ihmiset arvottavat.

Hyviä esimerkkejä rakennusten uusiokäytöstä ovat esimerkiksi tarpeettomiksi käyneet tehdaskiinteistöt, jotka on muutettu asunnoiksi.

Mutta sekin taitaa onnistua ainoastaan seuduilla, joilla on asuntoja tarvitsevia ihmisiä?

Funke muistuttaa, että korona-aikana ihmiset alkoivat muuttaa pääkaupungista maalle, ja Lappiin saakka.

Suomessa on kaupunkeja, joista lähestulkoon kaikki vanha rakennuskanta on purettu. Kokkolassakin haluttiin aikoinaan purkaa Neristanin puutalot ja rakentaa tilalle kerrostaloja.

Nykyisin rakennusperintöä suojellaan, mutta Funke kertoo kuvanneensa useita suojeltuja kohteita, jotka on hänen käyntinsä jälkeen purettu. Suojelupäätös ei hänen mukaansa tarkoitakaan rakennuksen säilymistä, vaan se voi tarkoittaa myös sitä, että rakennukselle ei tehdä mitään, ja haetaan purkupäätös sitten, kun se on tarpeeksi huonossa kunnossa.

Tyypillinen elementtitalo purettavana.
Markku Jokela

Beethovenin hevonen oli esillä ensimmäisen kerran esillä vuonna 2019 Galleria Lutsissa Lohjalla ja on sen jälkeen kiertänyt Seinäjoella, Rovaniemellä, Serlachius-Galleriassa Mäntässä sekä Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä. Näyttelyn sisältö on kuitenkin elänyt, sillä Funke on jatkanut projektia koko ajan.

– Viimeiset kuvat olen ottanut syksyllä 2021.

Hänelle on tyypillistä työskennellä pitkään saman projektin parissa. Beethovenin hevonen -sarjan kuvista hän teki korona-aikana opinnäytetyönsäkin Turun taideakatemiaan. Nyt hän on aloittamassa uutta projektia, joka tosin sekin liittyy kulttuuri- ja rakennemurrokseen.

– Varmaan 2-3 vuotta menee, että olen saanut sen tehtyä. Tyypillisesti alan tutkia jotain aihetta ja syvennyn siihen sitten, Funke sanoo.

Tänä vuonna hänelle on tulossa kuusi näyttelyä. Niistä kolme osuu samaan ajankohtaan, joten helmikuussa hänen teoksiaan voi nähdä Kokkolan lisäksi Kouvolassa ja Hyvinkäällä.

– Kuusankoskitalon Gallerian ryhmä näyttelyn Kouvolassa olen itse kuratoinut. Hyvinkäällä taas on näyttely, joka käsittelee sähkö- ja elektronikkaromua. Minulla saattaa olla useita sarjoja samaan aikaan käynnissä. En oikein osaa olla tekemättä mitään, Funke toteaa.

Beethovenin hevonen -näyttely Roosin talossa 3.2.-30.4.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »