° | m/s |
Eduskuntavaalit
Elämme laajan osaajanpulan aikaa. Tekeviä käsiä uupuu usealta alalta, ja osaavan työvoiman saatavuus on kortilla. Yritykset raportoivat työvoimapulan olevan yksi merkittävimpiä kasvun esteitä.
Pelkästään Kokkolan tuleva osaajatarve lähentelee tällä hetkellä 2 000 uutta työntekijää ottaen huomioon tulevien investointien kokonaisvaikutuksen työpaikkojen määrään. Osaajia tarvitaan monipuolisesti ammattiin valmistuneista korkeakoulutettuihin.
Parhaita tahoja vastaamaan tähän aikamme haasteeseen ovat alueiden omat koulutuslaitokset. Ne tietävät ja tuntevat alueensa erityispiirteet ja paikallisen työmaailman kentän. Centria malliesimerkkinä kouluttaa ensimmäisenä Suomessa akkuinsinöörejä. Korkeakoulut myös tekevät valtavan arvokasta tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyötä, joka hyödyttää koko seutua.
Tulevalla hallituskaudella korkeakoulujen aloituspaikkoja tulee lisätä ympäri Suomen. Tällä varmistamme tulevien osaajien saatavuuden sekä hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden, samalla tarjoten koulutusta saavutettavasti ympäri Suomen, ei vain suurissa kaupungeissa.
Alueellisesti kattava ja laadukas korkeakouluverkko on koko Suomen etu, ja se luo kasvun edellytyksiä koko maahan. Tämän kaiken toivoisi olevan kaikille selvää.
Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole. Huolestuttavana esimerkkinä tästä on kokoomusopiskelijoiden eduskuntavaaliohjelma, jossa linjataan seuraavalla tavalla: ”Suomen hajanaista korkeakoulukenttää tulee keskittää suurempiin yksiköihin. Erityisesti ammattikorkeakouluja tulee yhdistää. Yliopistojen keskittäminen tulee aloittaa karsimalla filiaaleja”. Filiaaleilla tarkoitetaan yliopistojen haaraosastoja, kuten meidän yliopistokeskus Chydeniusta, joka on Jyväskylän, Vaasan ja Oulun yliopistojen haarojen yhdessä tuottama kokonaisuus.
Kävisikö tämänlainen lyhytnäköinen keskittämispolitiikka kohtalokkaaksi yliopistokeskus Chydeniukselle? Kuinka kävisi Centrian, joka vasta valittiin opiskelijoiden toimesta Suomen toiseksi parhaaksi ammattikorkeaksi? Tulisiko opiskelijat lähettää toisaalle ja toivoa osaajien vain ilmestyvän meille?
Tällainen politiikka olisi raakaa myrkkyä alueille, sillä se vaarantaisi elinvoiman edellytykset ja investointien toteutumiset suurten kaupunkien ulkopuolella. Minulle on ainakin päivänselvää näiden opinahjojen arvo ja merkitys alueemme ja koko Suomen kehitykselle nyt ja tulevaisuudessa. Kehittämällä, ei lakkauttamalla, eteenpäin.
Oliver Pietilä
kansanedustajaehdokas (kesk.)
Kokkola
Kävisikö tämänlainen lyhytnäköinen keskittämispolitiikka kohtalokkaaksi yliopistokeskus Chydeniukselle?
° | m/s |