keskiviikko 22.3.2023 | 19:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hampusta liiketoimintaa: Nouseeko hamppua jalostava laitos Nivalaan vai lähikuntiin?

Reetta Ängeslevä
Ti 7.2.2023 klo 16:34

Nivalan teollisuuskylässä NIHAK ry:n organisoimassa tilaisuudessa kuultiin erikoiskasvien viljelyn mahdollisuuksista. Erikoiskasveja, kuten esimerkiksi ruusujuurta, voidaan jalostaa vaikkapa öljyksi.

– Me pystymme analysoimaan miten erikoiskasveja voidaan jatkojalostaa, kertoo Centrialta TKI-koordinaattori Leena Favén.

Favén kertoo puheenvuorollaan kasvipohjaisten raaka-aineiden jalostamisen terveystuotteiksi, luonnonkosmetiikaksi ja lääkkeiksi olevan iso bisnes maailmalla. Suomessakin kasvavia mustikkaa, nokkosta ja hamppua jatkojalostetaan jo esimerkiksi uuttamalla ja pakastekuivaamalla. Näistä saadut tuotteet jatkojalostuvat muun muassa lisäravinteisiin ja öljyihin.

– Kysyntää on ja palikoita on siellä täällä, nyt pitää vain rakentaa.

Tilaisuuden tarkoituksena oli koota yhteen erikoiskasvien viljelystä kiinnostuneet viljelijät, urakoitsijat, kaupallistajat, oppilaitokset ja uusien tuotteiden valmistajat, sekä kertoa heille mistä siinä on kyse.

– Tämän on tarkoitus olla startti erikoiskasvien viljelyn liiketoiminnalle tällä alueella, kertoo Timo Liimatainen NIHAK ry:stä.

Nivalan alueella erikoiskasvien viljely on mahdollista.

– Meillä on Nivalassa noin 3000 hehtaaria peltoa niin sanotusti reservissä, joten tilaa kyllä on, kertoo Nivalan maaseutujohtaja Hannu Tölli.

Erikoiskasveista esimerkiksi hamppua on viljelty ja käytetty useita vuosia ajoneuvo- ja tekstiiliteollisuudessa. Nivalassakin on jo viljelty öljyhamppua elintarvikkeeksi. Öljy- ja kuituhamppu ovat eri asia kuin huumeeksi tai lääkkeeksi luokitellut kannabiskasvit.

Kuituhamppua jalostava Hemka Oy:n Ville Saarelainen kertoi tilaisuudessa eteläisen Pohjois-Pohjanmaan alueelle nousevasta biolaitoshankkeestaan. Laitoksen tarkkaa sijaintia Saarelainen ei vielä paljasta, mutta rahoittajat on jo löydetty. Tuotantolaitoksen on määrä käynnistyä kesällä 2023.

– Laitokseen hankitaan raaka-aine Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan alueelta paikallisilta viljelijöiltä, Saarelainen kertoo.

Hemka Oy:n tavoitteena on saada alueelle 1000-2000 hehtaarin edestä viljelysopimuksia viljelykaudelle 2023-2024. Hemka Oy toimii siis osana hampun viljelyn arvoketjua jalostamalla viljelystä saadun biomassan tuotteeksi, joka myydään eteenpäin ajoneuvo- ja tekstiiliteollisuuteen edelleen jalostettavaksi.

Nivalan alueella erikoiskasvien viljelyyn voi saada Keskipiste-leaderilta maatalouden kokeilutukea esimerkiksi pienimuotoiseen erikoiskasvien viljelyn tukemiseen. Kiinnostuneita viljelijöitä alkuun auttaa Keskipiste-leaderin lisäksi NIHAK ry.

– NIHAKilta kiinnostuneet yrittäjät saavat apua jokaisella askeleella, kertoo yrityspalvelupäällikkö Marika Kumpula.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »