° | m/s |
Kokkolan Heinolankaaren ABC:llä tai muilla lähistön liikenneasemilla ei ole akuuttia ongelmaa nuorisosta notkumassa. Se on sekä hyvä että huono asia.
Kaupunki- ja kyläkuvassa sekä huoltoasemilla kokoontuvat nuoret kertovat nimittäin yhdestä tärkeimmästä: nuoria on ja juuri siinä hetkessä huoltoaseman pöydässä he luovat omaa sosiaalista verkostoaan. Verkostoituvat omalla tavallaan, eivät Linkedinissä.
Huono asia on, että nuorten kokoontumisesta saattaa syntyä esimerkiksi ääntä tai joku roska jää laittamatta roskikseen. Se on kuitenkin pieni hinta siitä, että siteet, muistot ja ystävät luodaan. Järjestyshäiriöihin voivat aikuiset puuttua monin eri tavoin, mutta usein nuoriin tepsii ihan järkipuhe.
Parasta toki olisi, että nuoret kokoontuisivat valvotuissa nuortentiloissa. Siihen voi ohjata, mutta nuoruuteen kuuluu myös vapaus mennä, olla ja kokea.
Paikkakunta, jossa nuorisoa ei kylillä näy koskaan, kertoo karua kuvaa syntyvyydestä ja elinvoimasta. Kun muistelee 90-luvun Kokkolan rundia, Kaustisen liikenneympyröiden väliä festariaikaan, Evijärven nuorisoseuran pihamaata tai Nivalan Tuiskulaa, niin ei tarvinut myöskään miettiä, että onko elinvoimaa tulossa. Paljain silmin näki, että oli.
Tänä vuonna täysi-ikäistyviä, vuonna 2005 syntyneitä, syntyi Kokkolassa tilastojen mukaan 561 ja ikäluokka on Kokkolassa pyörinyt pitkään viidensadan molemmin puolin. Keski-Pohjanmaalle kokonaisuudessaan syntyi vuonna 2005 yhteensä 829 lasta. Sen jälkeen muutama ikäluokka oli suurempi, mutta maakunnan muut kunnat yhteenlaskettuna ikäluokkien koot ovat laskussa.
Kokoontumispaikkojen nostalgisointi on mennyttä maailmaa, kuten tanssilavojenkin kukoistus. Toivoa on vielä, kun jossakin törmää yhdessä aikaa viettäviin nuoriin.
Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.
Kokoontumispaikkojen nostalgisointi on mennyttä maailmaa, kuten tanssilavojenkin kukoistus.
° | m/s |