torstai 19.5.2022 | 21:51
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Valtio patisti Haapajärveä, Reisjärveä ja Pyhäjärveä sote-sopuun Helsingissä

To 15.3.2018 klo 13:52

Selänne-kunnat eli Haapajärvi, Pyhäjärvi ja Reisjärvi neuvottelivat torstaina päivällä Helsingissä sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtiovarainministeriön kanssa Pyhäjärven sote-kuvioiden tulevaisuudesta.

Pyhäjärviset tosin esittelivät ajatuksiaan videoyhteyden välityksellä.

Pyhäjärvi päätti viime vuonna erota peruspalvelukuntayhtymä Selänteestä tammikuusta 2019 alkaen. Muut kunnat ovat puolestaan tätä vastustaneet ja sopua haettiin nyt valtiovallan kutsumana.

Valtiovalta ja Selänne-kunnat sopivat, että yhteistä linjaa neuvotellaan 15. huhtikuuta asti ja siitä ilmoitetaan ministeriöille.

Ministeriöiden sote-virkamiehet ilmoittivat Selänteen johtajan Tuomas Aikkilan mukaan aika yksiselitteisesti, että Paras-puitelaki velvoittaa kuntia kuulumaan yhteistoiminta-alueisiin vuoden 2019 loppuun saakka. Tällä perusteella Pyhäjärvi ei siis voi kuntayhtymästä erota.

Kompromissina Pyhäjärvi esittikin viime hallituksen kokouksessaan, että Pyhäjärvi jäisi Selänteeseen ja Selänne kilpailuttaisi Pyhäjärven palvelutuotantoa Pyhäjärven kaupungin esittämällä tavalla. Tämä esitys kerrottiin myös valtiovallalle.

– Käsitykseni mukaan ministeriöiden virkamiehet olivat kiinnostuneita kompromissista. Mielestämme esityksemme toteutuminen olisi kaikkien etujen mukaista. Saisimme säästöjä ja pysyisimme Selänteessä, Pyhäjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Asko Kauranen (kesk.) kertoo.

Antti Savela

#