torstai 28.5.2020 | 03:05
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kauko Palolan kolumni: Hymyile, saatat olla kuvassa

Su 20.5.2018 klo 08:49 | päivitetty su 08:50

Siro aasialainen nuori nainen seisoo hotellin aamiaispöydän päässä.

Yritän olla etuilematta mutta huomaan, että hänen kännykkänsä linssi osoittaa kohti minua. Hän ei ole edes vaivautuneen oloinen mutta ryhtyy pian tallentamaan kännykkäkameraansa pöydän antimia, juustoja, savulohta, mitä lie.

Olenkohan jo internetin ihmeellisessä maailmassa jollakin vlogisivulla, youtubessa tai vähintäänkin tämän naisen omalla blogisivulla? Emme esittäytyneet, siksi tuosta internetin suosta on turha lähteä hakemaan tallenteita.

Näillä vuosilla olen tietysti ylpeä jos joku kuvaa. Aasialaiset tuntuvat olevan erityisen kiinnostuneita meistä vaaleaihoisista, hyvälihaisista suomalaisista. Edellisen kerran aasialainen kamera ikuisti allekirjoittaneen turistirannalla. Siellä korealainen nuoripari pyysi luvan ja pariskunnan nainen tuli samaan kuvaan rouvan ja meikäläisen kanssa. Rannalle jäi erityisen onnellinen pariskunta. Kuvaa saatetaan katsoa parhaillaan ehkä Soulissa.

Rikkoiko tuo aamiaishuoneen neito sitten lakia. Viestintäoikeuden professori sanoo: Julkisella paikalla kuvaaminen voi olla sallittuakin. Sitten seuraa pitkä rivi muttia...

Kohteen kannalta epäedullisen valokuvan tai videon levittäminen voi olla rikos, jos se antaa kohteen toiminnasta väärän käsityksen tai paljastaa yksityiselämästä sellaista tietoa, jonka levittäminen voi aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä ja halveksuntaa.

Kuvaamista on tuskin koskaan harrastettu niin paljon kuin tänä päivänä. Kun tiiliskiviä muistuttavat vanhat kännykät kehittyivät niistä tuli myös kameroita. Harrastajakäyttöön valmistetut erilliset digikamerat ovat hävinneet markkinansa älypuhelimille.

Minulle ja jollekin muulle on yhä tärkeätä että älykännykällä voi soittaa. Mutta älyä tai ei, ne ovat varsinaisia monitoimikoneita taskulamppuna, matkamittarina, karttana, jne. Niillä voi valvoa kotipihaa, käynnistää saunan kiukaan ja pelata pasianssia.

Puuronkeitto älypuhelimella ei vielä onnistu, keittolevyn käynnistäminen kyllä. Ja huonosti se sopan lapioiminen ääntä kohti älykännykällä sujuu. Jopa tuo minuun ihastunut aasialaistyttö näytti tarttuvan perisuomalaisiin haarukkaan ja veitseen.

Kauko Palola

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan kuvattu päätoimittaja

#