Paikallisuutiset

Onko monopoli ikuinen? – Veikkauksen hallituksessa istuvat kokkolalaiset Jutta Urpilainen ja Tuomo Puumala uskovat, että "yhteen tahoon" tukeutuminen suitsii parhaiten peliongelmia

Veikkauksen roolista käytävä keskustelu on yltynyt ennennäkemättömän voimakkaaksi sen jälkeen, kun yhtiön pelisilmä mainonnassa petti toistamiseen lyhyen ajan sisällä.

Viime viikon alussaVeikkaus ilmoitti pistävänsä osan mainonnastaan tauolle jamyönsi virheensä toimitusjohtaja Olli Sarekosken suulla.

Veikkauksen hallituksessa on vahva keskipohjalaisedustus. Siellä istuu kaksi kokkolalaista poliitikkojäsentä;Jutta Urpilainen jaTuomo Puumala. Poliitikkojäseniä hallituksessa ovat heidän lisäkseen turkulainen pitkän linjan kokoomuspoliitikko Ilkka Kanerva sekä pitkään SMP:n ainoana kansanedustajana 1990-luvulla vaikuttanut alajärveläinen valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskipohjanmaa kysyi Urpilaiselta ja Puumalalta, mikä onhallituksen vastuu ylilyönneistä? Haastattelut tehtiin sähköpostitse.Vastaukset ovat luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Urpilaisen mukaan yhtiön operatiivinen johto vastaa operatiivisesta toiminnasta.

– Hallitus vastaa ensisijaisesti yrityksen strategisista linjauksista. Markkinointiprosessi ja sen toimeenpano ovat operatiivisen johdon tehtäviä. Myös hallituksessa olemme todenneet, että nyt keskustelussa olleet mainokset eivät olleet onnistuneita.

Puumalan mukaan "mainokset olivat onnettomia ja edustivat huonoa makua".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hallitus ei yksittäisistä mainoskampanjoista tietenkään päätä tai niitä käsittele. Hallitus vastaa yhtiön strategiasta ja esimerkiksi siitä, että mainostuksen ohjeistus on kunnossa. Tässä tapauksessa tästä huolimatta on tapahtunut virhe, Puumala vastaa.

Ruotsissa rahapelimarkkinoiden siirtyminen vapaaseen kilpailuun on tuonut yllätyssuuriksi kuvaillut verotulot. Monopolin korvannut lisenssijärjestelmä otettiin käyttöön tänä vuonna.

Puumala ja Urpilainen eivät Ruotsin tielle halua.

– Pitää seurata Ruotsin ja Tanskan tilannetta vähän pidempään ennen suurempia johtopäätöksiä. En oikein usko siihen, että raha pidemmässä juoksussa Suomessakaan lisääntyisi, jos monopoli murrettaisiin, vastaa Puumala.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Urpilaisen mukaan "verotulojen kasvu on vain osatotuus".

– Aiemmin yli puolet digitaalisesta pelaamisesta oli valvonnan ulkopuolella. Nyt iso osa siitä on saatu takaisin valvonnan ja verotuksen piiriin. Ruotsi joutui muuttamaan järjestelmäänsä, koska se menetti kanavointikykynsä ja myös komissio puuttui tilanteeseen. Samalle tielle emme saa luisua.

Millä perusteella monopoli on paras tapa ehkäistä pelaamisen haittoja?

– Monopolissa on yksi toimija, yksi pelitili, yhdet pelaamisen hallinnan välineet, Urpilainen vastaa.

Puumala on samaa mieltä.

– Kun on yksi taho, sille on mahdollista asettaa hyvin selkeät pelisäännöt. Näin on toimittu ja toimitaan esimerkiksi siinä, kun automaatteihin tulee pakollinen tunnistautuminen.

Veikkauksen on tehtävä tulosta ja samaan aikaan hillittävä ongelmapelaamista.

Eikö tehtävä ole mahdoton?

– Asia ei luonnollisestikaan ole yksinkertainen. On huolehdittava, ettemme ajaudu tilanteeseen, jossa tuotot karkaavat ulkomaille ja haitat jäävät meidän hoidettavaksi, Urpilainen vastaa.

– Tässä lienee syy, miksi valtion omistajaohjaus on halunnut hallitukseen yhteiskunnallista näkemystä, jonka tehtävänä on ajatella kolikon molempia puolia, toteaa Puumala.

Pääministeri Antti Rinne kertoi, että valtion pelimonopoli, jota perustellaan rahapelaamisen haittojen vähentämisellä, ei saa johtaa peliriippuvuuden lisääntymiseen.

Uuden Suomen mukaan Rinne voisi jopa olla valmis tarkastelemaan monopolin roolia.

Urpilainen ja Puumala eivät monopolin murtumiseen usko.

– En pitäisi sitä hyvänä asiana. Hallitusohjelmassa on myös selkeät linjaukset nykyisen järjestelmän tueksi. Uskon, että niitä noudatetaan, vastaa Puumala.

Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja, entinen Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo saa 3 5000 euron kuukausipalkkion. Rivijäsenet saivat viime vuonna palkkiota 2 000 euroa kuukaudessa ja sen päälle 600 euron kokouspalkkion jokaisesta kokouksesta, jossa oli mukana.14 kokoukseen osallistunut Puumala kuittasi viime vuonna Veikkaukselta yhteensä 32 400 euroa, kymmeneen kokoukseen osallistunut Urpilainen yhteensä 30 000 euroa.

Estääkö tämä näkemästä monopoliaseman ongelmia?

– Pidän hyvänä periaatteena, että joissakin valtion omistamissa yhtiöissä on hallituksen jäseninä myös muitakin kuin liike-elämästä tulevia henkilöitä. Hallitus ei päätä palkkioistaan, vastaa Urpilainen.

– En ole ollut päättämässä palkkioista. Ajatteluni Veikkauksesta on ollut samanlainen koko aikuisikäni ja koko poliittisen urani ajan, toteaa Puumala.

Fakta

Kohusta toiseen

Noin puolet Veikkauksen mainonnasta on tauolla syyskuun loppuun asti. Kohua herättäneessä radiomainoksessa terapeuttihahmo kehotti pelaamaan Veikkauksen Toto-peliä.

Edellinen ylilyönti oli tapahtunut keskikesällä, kun Veikkaus rinnasti rahapelaamisen kahvilla käyntiin.

Veikkaus on valtion osakeyhtiö. Sen hallituksen jäsen sai viime vuonna palkkiota 2 000 euroa kuukaudessa plus 600 euron kokouspalkkion.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä