Paikallisuutiset

Alueen kampaamot ja kauneushoitolat tekevät kaikkensa minimoidakseen tartuntariskin – Asiakaspaikkoja on vähennetty turvavälin säilyttämiseksi, pinnat desinfioidaan tunnollisesti, kasvosuojaimia on otettu käyttöön

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tukkaa ei lyhennetä etätyönä. Ei leikkaaminen onnistu kahden metrin turvavälilläkään. Vaaditaan fyysinen lähikontakti. Sitä puolestaan on kehotettu karttamaan koronavirusepidemian aikana.

Alueen kauneushoitolat ja kampaamot ovat tehneet voitavansa eliminoidakseen tai ainakin minimoidakseen tartuntariskin. Pyrkimyksenä on, että niin työntekijät kuin asiakkaatkin pysyisivät terveinä.

Salon Marjo Aholan kosmetologiEeva Peltola kertoo, että kokkolalaisliikkeessä on panostettu tehostettuun desinfiointiin ja siivoukseen. Tämä tarkoittaa kahvojen, kaiteiden, ovenkarmien ja vastaavien pintojen pyyhkimistä entistä tiheämmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Asiakkaat ohjataan ensimmäiseksi käsienpesulle, kun he tulevat liikkeeseen. Jokaisen asiakkaan välillä yleispinnat desinfioidaan. Ainahan sitä pestään ja puunataan – nyt vielä tarkemmin,Marina Saarnio kalajokisesta parturi-kampaamo MinTukasta esittelee.

Ainahan sitä pestään ja puunataan – nyt vielä tarkemmin. Marina Saarnio kampaamoyrittäjä
Loossimaisen yksityisen hoitotilan voi varata, vinkkaa Salon Marjo Aholan kosmetologi Eeva Peltola.
Loossimaisen yksityisen hoitotilan voi varata, vinkkaa Salon Marjo Aholan kosmetologi Eeva Peltola. Kuva: Clas-Olav Slotte

Peltolan sanoin kauneudenhoitoala on jo valmiiksi "siistiä ja hygienistä työtä". Koronaviruksen tuomaa muutosta ei voi pitää järisyttävänä. Välinehuoltoa pidetään arvossa kuten aiemminkin: muun muassa kammat, harjat ja sakset käyvät säännöllisesti saippuapesussa.

Suojavälineiden käyttöaste on toki noussut. Kaustislaista parturi-kampaamo Zippen Hius Zalonkia pyörittäväSirpa Rauma nostaa maskin kasvoilleen suojaksi, kun värjää kulmia. Suojautuminen tapahtuu myös silloin, kun hän leikkaa otsatukkaa. Saarnio puolestaan kertoo käyttäneensä hengityssuojainta toista kuukautta.

– Kasvomaskit ovat ripsien ja kulmien tekemisessä, jossa mennään lähelle, Peltola sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maksupäätettä varten on olemassa suojia, esittelee Sirpa Rauma, joka toimii kampaamoyrittäjänä kaustislaisessa Zippen Hius Zalongissa.
Maksupäätettä varten on olemassa suojia, esittelee Sirpa Rauma, joka toimii kampaamoyrittäjänä kaustislaisessa Zippen Hius Zalongissa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Jutun kolmesta kampaamosta tiloihin liittyviä poikkeusjärjestelyjä on tehty ainoastaan Salon Marjo Aholalla.

– Olemme laittaneet joka toisen asiakaspaikan pois käytöstä, jotta turvavälit säilyvät. Yksityisiä hoitohuoneita on kaksi kappaletta, niihin pääsee sopimuksen mukaan, Peltola selvittää.

– Työskentelemme väljästi ja porrastetusti. Henkilökuntaa porrastamalla ei pääse syntymään ihmismassaa, hän jatkaa.

Rauma ja Saarnio ovat linjanneet, että ottavat tiloihinsa yhden asiakkaan kerrallaan. Asiakaspaikkamäärältään isommassa Salon Marjo Aholalla toimitaan toisin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen pyrkinyt siihen, että desinfioin pinnat asiakaskäyntien välissä ja että edellinen asiakas ehtisi lähteä pois ennen kuin seuraava tulee. Aina tämä ei käytännössä onnistu, joten asiakas on voinut tulla sisätiloihin odottamaan. Turvaväleistä huolehditaan tässäkin tapauksessa. Liikkeessä on reilusti tilaa ottaa etäisyyttä toisiin asiakkaisiin, Saarnio selventää.

– Asiakkaat otetaan vastaan ja ohjataan asiakaspaikoille. Turhaa seisoskelua ja jonottelua pyritään välttämään. Kassoilla asiointi ei tapahdu yhtäaikaisesti, Peltola valottaa.

Monet asiat ovat mietityttäneet ihmisiä koronavirusaikana. Ottaako parturi-kampaamo vastaan asiakkaita? Jos ottaa, millainen on valmiustaso? Miten koronavirus on otettu huomioon?

– Olemme tyytyväisiä siitä, että meillä on vastauksia valmiina. He, joilla on riskiryhmään kuuluvia kotona tai lähipiirissä, saavat itse päättää, tulevatko. Rohkaisemme toki tulemaan, Peltola kannustaa.

Kampaamotyö sinänsä ei ole muuttunut radikaalisti koronaviruksen myötä. Palvelutarjontaa ei ole tarvinnut supistaa. Tietysti asiakasmäärät ovat vähentyneet kaikissa liikkeissä.

– Määrä riippuu tosi paljon työstä. Normaalisti on viidestä kymmeneen asiakasta päivittäin. Nyt on kolme neljä asiakasta päivässä, Rauma ynnää.

– Toukokuu olisi se kaikista paras kuukausi kampaamoille. Silloin tehdään pitkiä päiviä ja kuusipäiväistä viikkoa kampaamoissa. Sillä työllä korvataan kesäloma-aika – se nyt jää tältä vuodelta, Rauma harmittelee.

Rauma on havainnut, että hiustenleikkuiden välinen aika on pidentynyt viikolla tai kahdella: mennään vasta, kun on pakko. Toisaalta Peltolan mukaan on heitäkin, jotka käyvät pahenevan tilanteen eli vielä tiukempien rajoituksien pelossa.

Asiakkaiden kommenteista ilmenee, että kampaamo on monelle piristävä paikka normaalistikin – puhumattakaan poikkeusajasta.

– Tulee hyvä mieli ja on jotain muuta ajateltavaa. Kampaamo on sellainen paikka, johon vielä pääsee, Peltola kuvailee ihmisten tuntemuksia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä