Paikallisuutiset
Euroopan ainoa valopilkku – Soitea ja Keski-Pohjanmaata parempaa koronatartuntatilannetta ei ole koko Euroopan unionissa – Katso videolta miten kokkolalaiset kommentoivat asiaa
Syystäkin on Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten johtajaylilääkäriPirjo Dabnell innoissaan.
– Nyt voisi hieman pullistella. Minähän oikein järkytyin, kun näin sen kartan. Pieni Keski-Pohjanmaa on Euroopan paras!
Mistä Dabnell oikein hihkuu?
Kyse on Euroopan tautiehkäisy- ja -valvontakeskusEDCD:n julkaisemasta koronapäivityksestä, johon on otettu mukaan viikkojen 15 ja 16 (12.–25.4.) koronatartuntatilanne Euroopan unionissa.
Yksi ainoa alue kartalla on väriltään turkoosinsininen. Ei ainuttakaan raportoitua tartuntaa. Se on kaukana Euroopan perällä sijaitseva Soite ja Keski-Pohjanmaa.
– Olen kyllä nöyrän ylpeä. Olemme Euroopan paras tällä hetkellä. Missään muualla Euroopassa kuin Keski-Pohjanmaan alueella ei ole tällaista plänttiä, Dabnell vielä hehkuttaa.
Näin kokkolaiset kommentoivat asiaa:
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
InfektioylilääkäriMarko Rahkonen on johtanut Soiten koronatoimia etulinjan edessä. Hänkin on luonnollisesti hyvin tyytyväinen tilanteeseen.
– Meillä on tartuntatilanne ollut koko ajan erittäin hyvä. Kun lähtötaso on matalalla, helpommin päästään nollaviikkoihin.
Jos lyhyttä matematiikkaa harrastetaan, Soiten tähän mennessä ilmoittamat 263 tartuntaa 59 viikossa (alkaen viime vuoden maaliskuun puolesta välistä) on keskimäärin noin 4,5 tartuntaa viikossa. Tuon luvun perusteella on hieman siinä ja siinä, voidaanko puhua epidemiasta.
– Jos asiaa katsellaan pääkaupunkiseudulta päin, siellähän voidaan ajatella, että epidemia ei ole täällä noilla luvuilla alkanutkaan, Rahkonen myöntää.
Ei Soiten alueen selviäminen koronapandemiasta tietysti mikään aivan uusi asia ole. Kun Suomi muun maailman kanssa julistettiin koronakriisiin kohta 14 kuukautta sitten maaliskuussa 2020, Soite on selvinnyt jatkuvasti hämmästyttävän hyvin.
Suomen kolmiportaisessa tautitilanneluokituksessa Soite on ollut valtaosan ajasta perustasolla. Kiihtymisvaiheessa se on ollut yhden ainoan kerran viime vuodenvaihteen molemmin puolin (29.11.–13.1.). Ei kertaakaan pahimmassa eli leviämisvaiheessa, vaikka naapurit pohjoisessa ja etelässä ova tässä tilanteessa olleet.
Mistä tämä johtuu? Pohdinnan arvoinen kysymys, jota Pirjo Dabnellkin on paljon miettinyt.
– Olimme hereillä alusta pitäen. Saimme heti tartuntaketjut kiinni. Pinnan alle ei jäänyt kytemään ja leviämään sellaisia (tartuntaketjuja) mitä emme olisi tienneet. Saimme karanteenit toimimaan. Ennen kaikkea tärkeää on ollut, että ihmiset ovat käyttäytyneet hirveän vastuullisesti Keski-Pohjanmaan alueella, Dabnell luettelee ja kiittelee keskipohjalaisia.
Kehuja tulee myös alueen sote-rakenteelle.
– Tämä meidän hienous Soitessa on sen ketteryys ja integegraatio. Monella sairaanhoitopiirillä on 10–14 omatoimista kuntaa, jotka joutuvat järjestämään nämä asiat. Meillä on oma Soiten koronajohto, joka nopeasti ja ketterästi tekee linjaukset. Siinä on myös sopiva porukka, joka niitä hoitaa. Tehdään kaikki yhdessä.
Entäpä sitten tulevaisuus? Dabnell näkee sen hyvin myönteisenä.
– Minä suhtaudun hyvin positiivisesti. Tauti on Keski-Pohjanmaalta oikeastaan häviämässä. Jatkossa se tullee muuttumaan influenssatyyppiseksi eli se tulee ja menee. Tärkeintähän tässä on, että on saatu herkät ihmisryhmät, vanhukset ja riskiryhmäläiset, rokotusten piiriin. Se helpottaa kovasti. Rokotukset näyttävät myös toimivan. Vielä kun saadaan rokotuskattavuus nostettua hyvälle mallille.
Myös Marko Rahkonen korostaa rokotuskattavuutta. Se on paras keino estää tartuntojen lisääntyminen syksyllä. Runsaan vuoden kokemus koronasta kertoo, että se käyttäytyy paljolti samalla tavalla kuin normaali kausi-influenssa. Kesäksi hiipuu ja syksyksi kiihtyy.
Ollaanko nyt kokonaisuudessa jo voiton puolella?
– Parempi varmaan olla sanomatta, että voiton puolella ollaan. Kyllähän tartuntamäärien lasku viime viikkoina koko maassa viittaa siihen, että hyvään suuntaan ollaan menossa.
Helpotuksesta ei kuitenkaan ole vielä syytä huokaista. Vaikka 1,7 miljoonaa suomalaista on jo saanut ensimmäisen koronapiikin, töitä silläkin saralla vielä riittää.
Rahkonen myös huomauttaa, että kaikille kansalaisille tutuista ohjeista on myös syytä pitää yhä vielä kiinni.
– Edelleen on kuitenkin syytä muistaa, että sairaana ei mennä töihin tai kouluun, noudatetaan maskisuosituksia, pidetään turvavälit ja huolehditaan käsihygieniasta, Rahkonen luettelee.
// Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 17.51.