Mielipiteet

Kokkolassa tavoitteena on ollut siirtyä kaikkien peruskoulun ikäluokkien yhtenäiskouluihin. Havainnekuvassa on Piispanmäen monitoimitalo, jossa yhtenäiskoulu aloittaa vuonna 2025. Kirjoittajien mielestä ratkaisu on paras myös Halkokarin koululaisille. Kuva: Kokkolan kaupunki.

Halkokarin koulun henkilökunnan mielipidekirjoitus: Halkokarin kaikki oppilaat tarvitsevat koulunsa

Kokkolan kaupunginhallitus hakee 28.8.2023 kokoontuvalta kaupunginvaltuustolta uutta näkemystä Halkokarin koulun viitesuunnitelmaksi hylättyään koulun henkilökunnan ja kaupungin virkakoneiston hyvällä yhteistyöllä valmisteleman esityksen. Haluamme tuoda esille koulun opetus- ja oppilashuoltohenkilöstön näkemyksen asiaan.

Kaupungin kouluverkkoa on uudistettu vuonna 2017 valtuuston päättämän kouluverkkopäätöksen pohjalta. Päätöksen periaatteena oli toteuttaa perusopetuslain yhtenäisen perusopetuksen linjausta siirtymällä asteittain kaupunkikeskustan alueella yhtenäiskouluihin. Viimeisenä vaiheena olisi ollut Halkokarin yhtenäiskoulun (ja mahdollisesti päiväkodin) toteuttaminen. Toteutusta varten laadittiin kaupunginhallituksen edellyttämät viitesuunnitelmat ja ne esiteltiin kesäkuussa kaupunginhallitukselle, joka kuitenkin hylkäsi ne ja päätti hakea valtuustolta uuden linjauksen. Lähinnä päättäjät ilmeisesti eivät halunneet vuosiluokkien 7–9 oppilaiden olevan samassa pihapiirissä tai rakennuksessa pienempien peruskoululaisten ja/tai päiväkotilaisten kanssa.

Koska koko muu keskustan alueen kouluverkko on jo uudistettu em. periaatelinjauksen mukaisesti (lukioratkaisu, Torkinmäki, Isokylä ja Piispanmäki ym.), on linjasta poikkeaminen Halkokarin kohdalla epälooginen ja jättää Halkokarin alueen kolmen vanhimman ikäluokan (vl. 7–9) koulupaikkaratkaisun avoimeksi. Nämä ikäluokat eivät mahdu muihin valmiisiin tai suunniteltuihin koulurakennuksiin, eikä Halkokarin nykyiselle tontille ilmeisesti päätöksen mukaan haluta heitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mihin heille järjestetään nykyajan vaatimukset täyttävä koulupaikka? Rakennetaanko erillinen 3-sarjainen (kolme rinnakkaisluokkaa) pieni yläkoulu johonkin? Kaupunkisuunnittelun mukaan erilliselle yläkoululle teoreettisesti sopivia sijainteja olisi kolme: Halkokarilla Vikån alueen perällä, Isoväylän varrella olevalla Roskarukan pysäköintialueella ja Hakalahden koulun nykyisellä tontilla. Halkokarin koulun opetushenkilöstö yhtyy kaupunkisuunnittelun näkemykseen siitä, että mikään näistä vaihtoehdoista ei kaupunkirakenteen kannalta ole hyvä ja keskeinen sijainti myöskään tulevaisuudessa rakentuvan asutuksen näkökulmasta.

Jos viitesuunnitelman esittämää yhtenäiskouluratkaisua ja päiväkotia ei toteuteta esitetyllä tavalla, tulisi silloin rakentaa 2–3 erillistä rakennusta riippuen päiväkodin sijoittumisesta. Näiden suunnittelu ja rakentaminen tulisi paljon kalliimmaksi kuin esitetty yhtenäiskoulu, koska niihin pitäisi kaikkiin rakentaa erikoisluokkatilat, henkilöstön taukotilat, keittiöt, ruokasalit, tekniset tilat, oppilashuollon tilat ym. Myös käyttökuluissa jouduttaisiin vuosittain maksamaan enemmän kuin keskitetyssä ratkaisussa. Kyse on useita miljoonia kalliimmasta ratkaisusta. Onko Kokkolalla varaa tähän?

Pieni erillinen 3-sarjainen yläkoulu on toiminnan järjestämisen näkökulmasta huono ratkaisu. Kyseisellä oppilasmäärällä useiden oppiaineiden lehtoraatit jäisivät vajaiksi, joten opettajat eivät saisi opetusvelvollisuuttaan täyteen. Tämä tarkoittaisi opettajille useita toimipisteitä ja mahdollisesti siirtymisiä kesken työpäivän, jolloin siitä aiheutuisi lisäkustannuksia. Myös rekrytointi ko. tehtäviin vaikeutuisi entisestään. Yhtenäiskouluratkaisussa laajempi oppilaspohja tarjoaa useille kaksoispäteville luokanopettajille mahdollisuuksia opettaa vuosiluokkia 7–9 ja vastaavasti esim. taito- ja taideaineiden aineenopettajien vuosiluokkia 3–6. Kaksoispäteviä luokanopettajia on koulutettu jo parisen kymmentä vuotta, ja tällaisia opettajia Halkokarillakin on lukuisia. Liikkumavara eri vuosiluokilla mahdollistaisi yhtenäiskoulussa joustavamman henkilöstön käytön.

Näemme yhtenäiskoulussa monia pedagogisesti hyviä mahdollisuuksia. Yhtenäiskoulussa voimme toteuttaa oppilaan edun mukaista yhtenäistä oppijan polkua parhaimmillaan päiväkodista perusopetuksen loppuun asti. Myös oppilashuollon jatkumo on paremmin järjestettävissä. Ymmärrämme toki yhtenäiskouluun siirtymisen vaativan sopeutumista ja toimintakulttuurin tietoista kehittämistä yhtenäiskoulupedagogiikkaan sopivaksi. Olemme tähän valmistautuneet jo pitkään, ja olemme valmiita ottamaan haasteen vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hakalahden ja Halkokarin koulujen rakentamissuunnitelmat on aloitettu useita vuosia sitten. Pääsyynä on se, että kummankin tekninen kunto edellyttää uusia tiloja. Emme voi laskea enää kovinkaan monta vuotta niiden varaan. Jos koulujen suunnittelut käynnistetään nyt kokonaan uudelta pohjalta, rakennusten käyttöönotto viivästyy pahimmillaan vuosia. Riskit tilanahtauden ja sisäilmahaasteiden laukeamisesta ovat niin suuret, että emme haluaisi päättäjiemme ottavan niitä.

Vetoamme vahvasti Kokkolan kaupunginvaltuuston jäseniin, että pitkään ja huolella suunniteltu Halkokarin yhtenäiskoulun ja päiväkodin viitesuunnitelma hyväksyttäisiin ja Halkokarille alettaisiin rakentaa uutta koulua, kuten taloussuunnitelmassa syksyllä 2022 on valtuustokin linjannut.

Halkokarin koulun tilatyöryhmä:

rehtori Arto Lauri,

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

apulaisrehtori Tiina Jäntti,

luokanopettajat Mari Pitkänen ja Anni Tornberg

sekä Halkokarin koulun koko opetus- (opettajat ja ohjaajat) ja oppilashuoltohenkilöstö

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä