Mielipiteet

Jesse Luhtalan mielipidekirjoitus: Suomen talouden velkakierteeseen on näköpiirissä käänne

Orpon johtama hallitus sai ohjat käsiinsä taloudellisessa ympäristössä, joka on kaikkea muuta kuin suotuisa. Vihervasemmiston neljän vuoden hallituskauden aikana valtion budjettitalouden alijäämä oli 53,4 miljardia euroa.

Valtionvarainministeriön tuore budjettiesitys on toivoa herättävä: alijäämän odotetaan laskevan 39,2 miljardiin euroon, mikä on 14,2 miljardia vähemmän kuin Marinin hallituskauden lopussa. Vaikkei velkaantumista saada katki, niin käänne on merkittävä, erityisesti kun otetaan huomioon edellisen hallituksen jälkeensä jättämät valtavat korkokulut.

Vihervasemmiston kausi ei tuonut vain ohimenevää velkaantumista; se oli rakenteellista, ja kasvavat korkokulut tekevät tulevaisuuden talouspolitiikan tasapainottamisesta entistä haastavampaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallitus jätti jälkeensä myös lukuisia pysyviä menolisäyksiä kuten maksuttoman toisen asteen, hoitajamitoituksen sekä sote-uudistuksen, joka on osoittautunut täysin valuvikaiseksi.

Opposition ristiriitaiset huudot eivät ole uskottavia. He väittävät, että säästetään liikaa ja samalla liian vähän, kun velkaantuminen jatkuu. Näin ollen on ilmeistä, että hallitus tekee jotain oikein. Orpon hallitus ei ole sortunut lyhyen tähtäimen politikointiin, vaan on asettanut pitkäjänteiset tavoitteet kestävän talouskasvun ja työllisyyden kohentumisen eteen.

Hallituksen veropolitiikka nojaa ajatukseen, että suomalaisille tulee antaa mahdollisuus tulla toimeen omalla palkallaan.

Suomen kokonaisveroaste on yksi maailman korkeimmista. Tämä luo haasteita työnteon kannattavuudelle ja yrittäjyydelle. Hallituksen veropolitiikka nojaa ajatukseen, että suomalaisille tulee antaa mahdollisuus tulla toimeen omalla palkallaan. Vihervasemmisto haluaa ottaa enemmän ihmisiltä verojen muodossa, kun taas nykyhallitus uskoo vahvasti yksilön vapauksiin ja työnteon kannustimiin. Se on sijoitus, joka mahdollistaa jokaiselle suomalaiselle oman elämän rakentamisen.

Opposition vääristelyistä huolimatta hallitus ei rahoita veronalennuksia velaksi, vaan verotuksen painopistettä muutetaan kannustavammaksi siirtämällä verotuksen painopistettä pois työn ja yrittämisen verottamisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomella ei ole varaa jatkaa entisellä velkaantumisen tiellä. Jos talouskasvu ja työllisyys eivät riitä velkaantumisen taittamiseen, säästöjä tulee tehdä rohkeammin.

Toimimattomuus tai epäröinti eivät ole vaihtoehtoja. Vihervasemmiston perintö on sellainen, että sen korjaaminen vaatii poikkeuksellisia toimia ja nopeita päätöksiä.

On aika kantaa vastuuta ja tehdä tarvittavat uudistukset nyt, jotta tulevat sukupolvet eivät joudu maksamaan laskua meidän virheistämme. Vastuullinen talouspolitiikka on investointi tulevaisuuteen; se on investointi lastemme ja nuortemme hyväksi.

Kirjoittaja on Pohjanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä