Mielipiteet

Kirjoittaja huomauttaa, että Suomen puolustuskyky nojaa reserviläisiin, jotka ylläpitävät omaehtoisesti ampumataitoaan.

Juho Hietalan mielipidekirjoitus: Kokkolan ampumarata on säilytettävä

Meneillään olevat investoinnit KIP-alueella mahdollistaisivat maamassojen hyötykäytön ampumaradan penkkojen korotukseen.

Kasitien varrella Kokkolan keskustan eteläpuolella sijaitseva Kokkolan ampumarata on ollut aikoinaan vireä ampumaurheilun keskittymä. Ampumaradalla on ammuttu aktiivisesti eri pistoolilajeja, pienoiskivääri- ja kiväärilajeja sekä skeet- ja trap- ammuntoja. Aikanaan radalla ammuttiin myös reserviläislajeja sekä practical- ammuntoja, sittemmin ratalupien sanamuotojen vuoksi nämä ammunnat jouduttiin lopettamaan. Kokkolasta on ponnistanut muinoin vireän ampumatoiminnan ja hyvän radan myötä useita SM- ja jopa MM- tason ampujia.

Tilanne on nyt kuitenkin toinen. Ympäristölupa ei ole voimassa, ja rata-alueen vuokrasopimus päättyi vuoden 2022 loppuun. Radan turvallisuus ei ole 2020-luvun vaatimalla tasolla. Penkkakorkeudet ovat riittämättömät useilla radoilla, niin sivu- kuin taustavalleissa. Kolmensadan metrin rata on jo vesakkoa, eikä sillä voi ampua riittämättömien penkkojen vuoksi. Ampumaradan tulevaisuus on sanalla sanoen huolestuttava.

Ongelmistaan huolimatta ampumarata on erittäin kehityskelpoinen. Tieverkko on verrattain hyväkuntoinen ja penkkojen korottaminen tai lisääminen on vain maansiirtokysymys. Radan etäisyys keskustaan on optimaalinen – ydinkeskustasta alle 10 minuutin ajomatkan päässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen puolustuskyky nojaa reserviläisiin, jotka voivat omaehtoisesti ylläpitää omaa ampumataitoaan.

Puolustusvaliokunta antoi alkuvuodesta lausunnon (PuVL 16/2022 vp), jossa todettiin ampumaratojen määrän laskeneen dramaattisesti. Tällä hetkellä Suomessa on noin 700 ampumarataa, puolustusvoimien radat mukaan lukien, 1990-luvulla ratoja on ollut yli 2000.

Tilanne on hälyttävä ja trendi huolestuttava, sillä Suomen puolustuskyky nojaa reserviläisiin, jotka voivat omaehtoisesti ylläpitää omaa ampumataitoaan.

Puolustusvoimat ja maanpuolustuskoulutusyhdistyksen harjoitusmäärät ovat kasvaneet ja tulevat kasvamaan. Lausunnossaan puolustusvaliokunta vaatii, että ampumaratojen määrä Suomessa kasvatetaan 1000 rataan viipymättä.

30. toukokuuta Kokkola sai uutisia, että ampumaradan eteläpuolelle kaavoitetulle Kruunuportin teollisuusalueelle on jo suunniteltu investointi. Kaavoitus ja mahdollinen tehdas ei haittaa ampumarataa, eikä ampumarata haittaa mahdollista tehdasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Meneillään olevat investoinnit KIP-alueella mahdollistaisivat maamassojen hyötykäytön ampumaradan penkkojen korotukseen.

Toivon hartaasti, että Kokkolan kaupungin päättäjät tekevät parhaan päätöksen ampumaradan kohtalosta. Kokkolan ampumarata ei saa liittyä lakkautettujen ampumaratojen tilastoon.

Kirjoittaja on Kokkolan Reserviläiset ry:n puheenjohtaja.

Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.