Mielipiteet

Kari Urpilaisen mielipidekirjoitus: Demarit tukevat nykyisiä sote-alueita

Keskustan piirin toiminnanjohtaja Janne Isopahkala käsitteli kirjoituksessaan (Sote-maakunnille syytä antaa työrauha, KP 6.3.) sote-palveluja tuottavia hyvinvointialueita. Yllätyin kun Isopahkala kirjoitti mm.: ”Ja ei SDP:llekaan näyttäisi olevan vastenmielistä ajatella, että alueet olisivat jättimäisiä ja lähipalveluita tarjottaisiin vain harvoissa paikoissa keskitetysti“.

Kirjoitus näyttää perustuvan professori Heikki Hiilamon tässä lehdessä (26.2.) olleeseen lausuntoon. Hiilamo toteaa: ”Valmistelun aikana ainakin kokoomus on ollut sitä mieltä, että alueiden (sote-alueiden) määrä on liian iso. Myös SDP on puhunut riittävän suurista väestöpohjista.“ Kova väite.

Onkin kysyttävä, milloin ja missä demarit ovat vaatineet siirtymistä nykyistä suurempiin hyvinvointialueisiin, jota niin kokoomus, perussuomalaiset kuin kristillisetkin ovat aika ajoin väläyttäneet. Mihin Hiilamon toteamus oikein perustuu? Otin professori Hiilamoon yhteyttä ja kysyin asiasta. Hän lähetti vastauksena liitetiedoston, joka osoittautui olevan peräisin maaliskuulta vuodelta 2019.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eli Hiilamo ei puhukaan tästä päivästä vaan viittaa ajankohtaan, jolloin oltiin kokoamassa hajallaan olevia sote-palveluja 21 alueen pohjalle. Tätä kokoamista myös demarit kannattivat. Koimme, että maakunnalliselle pohjalle rakentuvat sosiaali- ja terveyspalvelut voivat parhaiten turvata kansalaisille tasavertaiset palvelut laajassa maassamme. Näinhän Sanna Marinin hallitus sosialidemokrattien johdolla myös päätti, ja vasta tämän vuoden alusta, eli vain 11 viikkoa sitten, valta ja vastuu siirtyivät uusille hyvinvointialueille.

Isopahkalan jutussa oli myös väite siitä, etteivät demarit koe lähipalveluja tarpeellisena. Väite on outo. Miksikö? Siksi, että toimme esille näkemyksiä lähipalvelujen tarpeellisuudesta jo ennen aluehallintovaaleja mm. tässä lehdessä.

Tätä linjaa demarit ovat myös esim. Soiten hallinnossa noudattaneet. Viimeisin näyttö tästä oli vääntö Soiten valtuustossa vain muutama viikko sitten. Kuten julkisuudessa on kerrottu, valitettavasti enemmistö, esim. kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset tukivat virkajohdon esitystä.

Esityksen tavoitteen voi lukea tarjoavan jatkossa mahdollisuuden heikentää ”joustavasti” terveyspalveluja Koivuhaan seudun terveyskeskuksesta, joka palvelee 7000–8000 asukkaan aluetta. Demarit vastustivat tätä esitystä. Pahimmillaan ”joustavan” heikennyksen tulevatkin kokemaan ainakin Koivuhaan, Ykspihlajan, Kvikantin, Öjan sekä Nuolipuron alueella asuvat kokkolalaiset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lähipalvelujen heikentäminen ylipäätään ei vastaa kansalaisten odotuksia julkisilta palveluilta. Erityisen paheksuttavaa se on alueilla, joissa väestökehitys on vakaata. Jos joku sanoisi, että se on ”väärää politiikkaa”, niin milläpä sitä voisi kiistääkään!

Kirjoittaja on kokkolalainen entinen kansanedustaja (sd.).

Haluatko kommentoida tätä tekstiä. Voit lähettää mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä