Käytännöllinen eteinen tekee arjesta sujuvampaa

Joudutko lähtötilanteessa etsimään eteisestä tavaroitasi? Pitääkö ulkovaatteet hakea toisesta huoneesta, koska ne eivät mahdu eteiseen? Puuttuuko eteisestä peili vaatetuksen ja meikin tarkistamista varten? Jos vastasit yhteenkään kysymykseen kyllä, on eteisen sisustukseen aika tehdä muutoksia. Lue vinkit, joilla teet eteisen sisustuksesta käytännöllisen ja toimivan.

Valaistus on eteisen sisustuksen a ja o

Eteisen valaistuksella on tärkeä rooli tilan toiminnallisuuden kannalta. Hyvä valaistus helpottaa tavaroiden löytämistä, ulkovaatteiden pukemista sekä laittautumista valmiiksi uloslähtöä varten.

Usein eteinen on pieni, joten kovin suurelle valaisimellekaan ei ole tilaa. Eteiseen käytännöllinen kattovalaisin onkin vain vähän tilaa vievä plafondi. Se antaa tasaisesti valoa koko huoneeseen. Erilaisia plafondeja löydät Hobbyhall.fi-verkkokaupasta muun muassa Candellux-, Innolux- ja Trio-merkeiltä.

Kattovalaisin ei ole ainoa vaihtoehto eteisen valaisimeksi, vaan voit sijoitella valaisimia myös seinälle. Valitse yleisvalaistukseen seinävalaisin, joka jakaa valoa tasaisesti ja antaa pehmeän valaistuksen. Jos haluat hyvän valaistuksen esimerkiksi meikkaamista varten, hanki kohdevalo peilin yhteyteen. Lisäksi erilaisilla sisustusvaloilla voit luoda persoonallista tunnelmaa eteiseen.

Eteisen valaistuksessa kannattaa kiinnittää huomiota myös lampun tehoon ja värisävyyn. Energiaa säästävä lamppu, kuten LED-lamppu, on hyvä valinta. Sähkönkulutus pienenee ja lamppu kestää pidempään. Liiketunnistimella varustettu lamppu syttyy automaattisesti, kun astut tilaan. Hobbyhall.fi-verkkokaupassa on saatavilla myös älykkäillä toiminnoilla varustettuja lamppuja muun muassa Xiaomi-, Denver- ja Philips-merkeiltä. Älylamppujen toimintoja voi säätää sovelluksella tai jopa omalla äänellä.

Sijoita eteiseen vain välttämättömiä kalusteita

Minimalistinen lähestymistapa eteisen kalustukseen kannattaa, sillä usein eteisessä kaivataan huonekalujen sijaan tilaa. Karsi eteisestä kalusteet, joita ei oikeastaan tarvita juuri eteisessä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi pöydät tai laatikostot, joiden laatikoiden sisältö ei liity olennaisesti juuri eteisen toimintoihin.

Jotta vaatteet ja muut tavarat eivät kasaudu lattioille, tarvitset eteiseen hyvän säilytysjärjestelmän. Varmista, että jokaisen perheenjäsenen ulkovaatteille löytyy eteisestä vähintään pari naulakkopaikkaa tai henkaria. Päähineille ja käsineille kannattaa varata jokaiselle perheenjäsenelle oma laatikko tai hyllypaikka. Näiden lisäksi eteiseen kannattaa jättää tilaa kylään tulevien vieraiden vaatteille.

Mikäli eteisen lattia on aina täynnä kenkiä, tarvitset riittävän suuren kenkähyllyn tai kenkäkaapin. Jos eteinen on pieni, säilytä eteisessä vain tällä hetkellä käytössä olevia ulkovaatteita ja kenkiä. Muiden vuodenaikojen vaatteet voi säilyttää vaatehuoneessa tai varastossa.

Säilytysjärjestelmän lisäksi et oikeastaan tarvitse eteiseen muuta kuin istumapaikan kenkien pukemista varten ja tason, jolle voit laskea esimerkiksi avaimet tai postit. Pienessä eteisessä kannattaa suosia monikäyttöisiä huonekaluja: esimerkiksi säilytyspenkki tarjoaa säilytystilaa sekä istumapaikan. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta löytyy käytännöllisiä kalustesettejä eteiseen muun muassa Kalune Design -, Meblocross- ja NORE-merkeiltä.

Sisustusesineistä peili on käytännöllinen hankinta eteiseen. Jos haluat tehdä eteisestä persoonallisemman sisustusesineillä, hanki niitä varten seinähylly tai panosta seinälle ripustettaviin koristeisiin, kuten tauluihin. Mitä vähemmän eteisen lattioilla ja tasoilla on tavaraa, sitä helpompi huone on pitää siistinä.

Värit ja materiaalit vaikuttavat eteisen toimivuuteen

Monet haluavat eteiseen tummia sävyjä, jotta lika ja kura eivät näkyisi niin helposti. Tumma värimaailma tekee tilasta kuitenkin usein ahtaan tuntuisen ja pimeän.

Käytä varsinkin pienessä eteisessä vaaleita värejä niin paljon kuin mahdollista. Vaaleat harmaan, beigen ja ruskean sävyt esimerkiksi matossa häivyttävät hiekka- ja kuratahroja hyvin. Ovimatoksi voi laittaa kuramaton, joka nappaa kenkien pohjista lian ja irtokivet.

Koko lattiapinta-alan peittävällä kosteudenpitävällä matolla voit suojata eteisen lattiamateriaalia lialta, naarmuilta ja kulumiselta. Tällainen matto on erittäin hyvä hankinta etenkin lemmikki- tai lapsiperheen eteiseen. Eteiseen sopivia käytännöllisiä mattoja on Hobbyhall.fi-verkkokaupassa muun muassa Rugsx- ja Hanse Home -merkeillä.

Eteiseen kannattaa valita maton lisäksi muutkin kalusteet ja esineet kestävyyden sekä helpon puhdistettavuuden perusteella. Seinään kannattaa seuraavan remontin yhteydessä laittaa maali tai tapetti, joka kestää pyyhkimistä.

Näiden perusvinkkien lisäksi kannattaa huomioida eteisessä perheenjäsenten yksilölliset tarpeet. Eteisen sisustamiseen ei välttämättä tarvitse paljoa rahaa, sillä tarjouslehdet voivat sisältää hyviä tarjouksia huonekaluista ja sisustustarvikkeista. Inspiraatiota sisustukseen ja tyyliin voitte hakea esimerkiksi hotelleista, kuten vaikkapa hotellit Tampere -sivulta.