Paikallisuutiset

Keskipohjanmaa-lehden toimituksessa jo ehdokkuus oli aihe juhlaan. Riemu repesi niin toimituksessa kuin gaalassakin, kun voitto varmistui. Kuva: Jukka Lehojärvi

Keskipohjanmaan saama Suuri journalistipalkinto toi palauteryöpyn ja upean fiiliksen: ”Olen ylpeä toimituksestamme”

Todella hieno ja ylpeä fiilis.

Sellainen tunnelma on vallinnut Keskipohjanmaan toimituksessa keskiviikkoillasta asti, jolloin Suuren journalistipalkinnon voitto varmistui. Keskipohjanmaan toimitus oli ykkönen Vuoden alueellinen juttu -kategoriassa perattuaan Soiten hallinnollisia, poliittisia ja taloudellisia ongelmia.

Palkintolautakunta kiitti toimitusta siitä, että se on mahdollisia tiedotteita odottamatta kaivanut esille päätösten valmistelun ja teon kulloistenkin vaiheiden olennaiset tiedot. Lautakunnan mukaan ne oli analysoitu ja taustoitettu terävällä, selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päätoimittaja Suvi Tanner kertoo, että gaalassa paikalla olleilta kollegoilta muista mediataloista sateli onnitteluja ja arvostusta.

– Erityisesti kiitettiin sitä, miten olemme onnistuneet tekemään sote-aiheesta lukijoita kiinnostavaa ja jopa koukuttavaa journalismia. Hyvinvointialueet ovat teemana ja aiheina kaikkien suomalaisten toimitusten listoilla, mutta ne ovat haastava kokonaisuus selkeästi ja ymmärrettävästi ihmisille selitettäväksi.

Samaan asiaan viitattiin palkitsemishetkellä gaalassa. Palkinnon pokkaamassa käyneiltä Tannerilta ja toimittaja Jukka Aniakselta nimittäin kysyttiin, miten perinteisesti ei niin mediaseksikkäästä aiheesta voi tehdä kiinnostavan.

– Olen joskus sanonut, että kun on kääntänyt kaikki kivet, käännä vielä se yksi. Ei se sen monimutkaisempaa ole, ei se toki ole yksinkertaistakaan. Työtä se vaatii, johtopäätöksiä...

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Asioilla on yleensä jokin syy. Jos sitä ei ymmärrä, se pitää selvittää. Se on journalismin perusydin, Anias vastasi gaalassa kysymykseen.

Toimituksen ehdokkuus julkistettiin kaksi viikkoa sitten. Kolmen kärkiehdokkaan paremmuusjärjestys ilmoitettiin keskiviikkona. Näiden viikkojen aikana – ja jo tietysti sitä ennen juttujen syntyhetkellä – toimitus on saanut paljon palautetta. Tanner on siitä kiitollinen.

– Olemme saaneet palautetta myös hyvinvointialueen päättäjiltä. Vaikka heidän toimintaansa on tarkasteltu läpikotaisin ja ajoittain hyvinkin kriittisesti, palaute uutisoinnista on ollut positiivista. Kyllä luottamushenkilötkin ymmärtävät, että on alueen ihmisten edun mukaista purkaa ja avata päätöksentekoa, Tanner sanoo ja jatkaa:

– Palaute ja palkinto tuntuvat tosi hienoilta. Olen ylpeä meidän toimituksestamme, joka haluaa tehdä lukijoille hyvää ja arvokasta sisältöä ja haluaa oppia ja kehittyä. Erityisen mukavalta on tuntunut se, että muutkin ovat huomanneet ja maininneet meidän yhteistyömme ja tsemppaavan ilmapiirin toimituksesta. Jopa vaatimattomat ja vähän kaikkea epäilevät keskipohjalaiset saattavat uskoa, kun joku ulkopuolelta tulee sanomaan, että "näyttää siltä, että teillä on hyvä meininki".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esiraati oli valinnut jokaiseen kategoriaan kolme kärkiehdokasta tuhansien ehdotuksien joukosta. Palkinnonsaajat päätti palkintolautakunta, joka koostui media-alan ammattilaisista.

Keskipohjanmaan toimituksen lisäksi ehdolla Vuoden alueelliseksi jutuksi olivat Aamulehden Minna Ala-Heikkilän juttu tamperelaisesta kuolemansairaasta alkoholistista ja Maaseudun Tulevaisuuden työryhmän juttu siitä, kuinka viljelijä löysi suuren määrän muovisilppua lannoitteesta.

Sarjan kriteerien mukaan Vuoden alueellisella jutulla on ollut merkittävä vaikutus alueelliselle tai paikalliselle yhteisölle esimerkiksi päätöksenteon, muun vallankäytön tai ihmisten aktivoinnin kautta.

Suuri journalistipalkinto on jaettu vuodesta 2001. Kertaakaan palkinnon historiassa missään sarjassa ei ole palkittu koko toimitusta. Jutuista tai juttusarjoista palkinto on myönnetty yksittäiselle journalistille, työparille tai työryhmälle.

Soite-kokonaisuuden uutisoinnissa ja seurannassa mukana on ollut käytännössä koko Keskipohjanmaan toimitus, jossa on reilut parikymmentä toimittajaa.

Tilaisuudessa jaossa oli myös kolme muuta palkintoa: Vuoden juttu, Vuoden journalisti ja Vuoden uudistaja.

Vuoden journalistin palkinnon pokkasi Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka. Ansiokasta työtä tehneet Marko Lempinen (IS) ja Mari Julku (IL) olivat kaksi muuta kärkiehdokasta.

Vuoden juttu -tittelin ansaitsi IS:n Joonas Immosen uutinen siitä, ketkä kirjoittavat törkeyksiä Lucia-neidosta ja miksi. Kaksi muuta kärkiehdokasta olivat HS:n Venla Rossin artikkeli Mika Waltarin salaisuudesta sekä MTV:n skuuppi Suomen poisjäännistä Ukraina-liittoumasta.

Vuoden uudistajana palkittiin radion tekoälyuutiset, jonka yhteistyönä toteuttavat STT ja Bauer Media. Muut ehdokkaat olivat Yle Kioskin dokumenttitoimittaja Jaakko Keso ja monikielinen media Satakieli (Haaga-Helia).

Näin palkintolautakuntaan kuulunut Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Johanna Lahti kuvaili tilaisuuden aluksi tämänvuotista journalistista satoa:

– Ehdotusten määrä oli todella hurja (yli 4 000). Erityinen kiitos kaikille, jotka ehdotuksia lähettivät – sekä kansalaisille että alan ihmisille.

– Teemoissa näyttäytyi koko journalismin kirjo. Siellä oli terävää paikallisuutisointia, tutkivaa journalismia, reportaaseja, skuuppeja...

Lahti muistutti tiimityön merkityksestä.

– Vaikka palkitsemme yksittäisiä ihmisiä, usein palkittavien juttujen taustalla on isompi joukko ihmisiä. Tämä näkyy ehdokkaissa: täällä on usea työryhmä ehdolla.

Lisää aiheesta

12.3. kello 20.35 Päivitetty juttua.

12.3. kello 20.43 Päivitetty juttua.

13.3. kello 11.22 Muokattu juttua kauttaaltaan. Muokattu otsikkoa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä