Pääkirjoitukset

Verenluovuttajaksi ovat uudet kasvot aina tervetulleita.

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Verenluovutuksesta voi syntyä kunniakas rutiini, mutta ensimmäinen kerta on kaikessa se vaikein

Kokkolassa luovutettiin verta viime vuonna 1800 kertaa. Määrä on pudonnut huimasti niistä vuosista, kun kaupungissa oli pysyvä Veripalvelun toimipaikka. Esimerkiksi 20 vuotta sitten verta luovutettiin Kokkolassa yli 5000 kertaa.

Pysyvä toimipaikka lakkautettiin kymmenen vuotta sitten ja nyt Veripalvelu on paikalla Kokkolassa kahden viikon välein torstaisin. Vastaavia luovutspäiviä järjestetään kaupungeissa ja pienemmilläkin paikkakunnilla säännöllisesti. Esimerkiksi Kaustisella verta voi luovuttaa kolmen kuukauden välein. Kaikkiaan Pohjanmaan veripalvelulle ojennetaan kättä 9000 kertaa vuodessa.

Ensimmäinen kerta vaatii varmasti rohkeutta, mutta jos jotakin on luovutettava, niin verta.

Luovutettua verta käytetään monin eri tavoin ja tarve on tasainen. Verestä jalostetaan erilaisia verivalmisteita leikkauspotilaiden, onnettomuusuhrien, syöpää sairastavien ja keskoslasten hoitoon. Luovutetusta verestä on apua yli 40 000 suomalaiselle vuosittain, joten yksi luovutuskerta auttaa kerralla useita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

SPR:n Veripalvelun tilastojen mukaan vain kolme prosenttia luovutusikäisistä suomalaisista käy luovuttamassa verta. Eniten tarvitaan hätäverta, jonka veriryhmä on O-. O negatiivista verta virtaa suomalaisista viiden prosentin suonissa. Hätäverta käytetään esimerkiksi onnettomuustilanteissa, sillä se käy kaikille. O negatiiviset Veripalvelun rekisterissä olevat saavat myös tekstarilla kutsuja luovuttamaan.

Veripalvelu ylläpitää myös kantasolurekisteriä, johon voi liittyä täysi-ikäinen, mutta alle 35 -vuotias henkilö. Rekisteriin liittyminen on yksinkertainen toimenpide, mutta ikäraja voi tulla yllätyksenä. Ensimmäistä kertaa verta luovuttavien yläikäraja on 59 vuotta ja juuri nyt Veripalvelu tavoitteleekin koko ajan uusia luovuttajia mukaan yläikärajan saavuttaneiden tilalle.

On pitkään verta luovuttaneita, joille sataluvulle pääseminen on kunnia-asia ja joille verenluovutus on rutiini. Rutiinin syntyminen vaatii toistoja. Ensimmäinen kerta vaatii varmasti rohkeutta, mutta jos jotakin on luovutettava, niin verta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä