Paikallisuutiset

KPO:n entinen toimitusjohtaja Arttu Laine on yksi vahva ehdokas SOK:n pääjohtajaksi – SOK:n hallintoneuvosto tekee ratkaisunsa 16. joulukuuta

Kahdentoista päivän kuluttua se tiedetään.SOK:n hallintoneuvosto kokoontuu keskiviikkona 16. joulukuuta päättämään pääjohtaja Taavi Heikkilän seuraajasta.

Sen jälkeen kunHeikkilä viime elokuun lopussa ilmoitti irtisanoutumisestaan, pääjohtajaspekulaatiot luonnollisesti käynnistyivät välittömästi.

Yksi vahva ehdokas S-ryhmän kärkipaikalle on Kokkolassa seitsemän ja puoli vuotta (2006–2014) asunut ja Osuuskauppa KPO:ta johtanutArttu Laine, joka täyttää tammikuussa 51 vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laineen uralla vielä yhden askeleen ottaminen organisaatiokaaviossa olisi luontevaa jo pelkästään sen vuoksi, että enempiä askelmia hänellä ei yksinkertaisesti ole edessään.Kenttäjohtajan titteli kalskahtaa hieman viisikymmentälukulaiselta, mutta se on SOK:n toiseksi korkein vakanssi.

EsimerkiksiKauppalehdessä Lainetta on luonnehdittu pääjohtaja Heikkilän ”oikeaksi kädeksi”.

Vähemmän yllättäen Arttu Laineen sähköpostitse lähettämä vastaus kommenttipyyntöön on:

Kuten vähän ennakoit, en ota kantaa mitenkään pääjohtajaspekulaatioihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun SOK:n pääjohtajan paikka tulee avoimeksi, yleensä alueosuuskauppojen (kaikkiaan 19) toimitusjohtajien kammareissa sähköistytään. Varsinkin isojen alueosuuskauppojen johtajat ovat potentiaalisia pääjohtajakandidaatteja.

Yhdeksi sellaiseksi on mainittu keskisuomalaisen Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtajana 10 vuottanut toiminut kauppaneuvosAntti Määttä, 54.

Alueosuuskauppojen kärkijoukkoon kuuluu myös KPO, joka oli viime vuonna liikevaihdoltaan (699,1 miljoonaa euroa,verollinen myynti 851,3 miljoonaa euroa) viidenneksi suurin alueosuuskauppa.

KPO:ta seitsemättä vuotta johtavaKim Biskop täyttää ensi toukokuussa 50 vuotta. Parin vuoden takaisessaKeskipohjanmaan jutussa Biskop ilmoitti ”olevansa avoin kaikille uusille haasteille”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On edelleen, mutta SOK:n seuraavaa pääjohtajaa hänestä ei tule, vaikka lähtökohtaisesti tehtävä tietysti kiinnostaa kautta koko kaupparyhmittymän.

– Varmaan jokainen alueosuuskaupan toimitusjohtaja on sitä jollain tavalla miettinyt. Sanotaanko näin, että en ole täältä mihinkään lähdössä ainakaan hetkeen. Ei ole hirveästi täältä pois työntäviä tekijöitä, Biskop vastaa suoraan kysymykseen.

KPO:ssakin riittää tällä hetkellä toimitusjohtajalle haastetta.

– Aina kiinnostaa eteenpäin meneminen, mutta meillä on itselläkin paljon hankkeita menossa, esimerkiksi Vaasan Prisma ja siihen liittyvät kuviot. Meillä on hyvä tiimi, draivi päällä ja paljon tekemistä, Biskop viittaaKPO:n historian ainakin pinta-alallisesti – mahdollisesti rahallisestikin – suurimpaan investointiin.

Mitä mieltä olet Arttu Laineen mahdollisuuksista?

– Arttu on ilman muuta hyvä vaihtoehto. Ei kahta sanaa siitä. Arttu oli täällä työkaverinani, tunnen hänet hyvin ja meillä on edelleen hyvät yhteydet. Ehdottomasti hyvä vaihtoehto, Biskop kehuu.

SOK:n pääjohtajan valinnassa temppelin harjalla on viime kädessä 21-jäseninen hallintoneuvosto, joka tekee lopullisen valinnan. Valmisteluvaiheessa keskeisessä asemassa on viisijäseninen nimitysvaliokunta, joka tekee hallintoneuvostolle esityksen pääjohtajasta.

Nimitysvaliokunnassa on myös keskipohjalaisväriä, sillä Kälviällä asuva KPO:n hallintoneuvoston puheenjohtaja, asianajaja Anne Mäkelä on sen jäsen. Nimitysvaliokunnassa on sovittu, että pääjohtaja-asiassa kaikkien muiden kuin hallintoneuvoston puheenjohtajan, oululaisen tuomiorovastiMatti Pikkaraisen huulet ovat sinetöidyt.

Pikkarainen on lupsakka kirkonmies, mutta häneltä on turha udella nimiä pääjohtajaspekulaatioiden ryydittämiseksi.

– Asian valmistelu on hyvällä mallilla, Pikkarainen toteaa.

Kauppalehdessä arvioitiin, että valintaprosessissa on edetty vaiheeseen, jossa mukana on vielä kolme kandidaattia. Näinkö on?

– En sitä kommentoi. Se oli Kauppalehden näkemys tilanteesta. Ainahan näitä spekulaatiota on, Pikkarainen naurahtaa.

Kiinnostuneet alkoivat ottaa yhteyksiä välittömästi, kun tieto Taavi Heikkilän ratkaisusta tuli. Head hunteria käytettiin, mutta ketään ei todellakaan ole tarvinnut maanitella pääjohtajaehdokkaaksi yritykseen, jonka veroton vähittäismyynti oli vuonna 2019 11,7 miljardia euroa.

Pikkarainen huomauttaa, että uusi pääjohtaja voi tulla myös S-ryhmän ulkopuolelta. Kolme viime kertaa pääjohtaja on tullut S-ryhmän sisältä.

– Tässä ei ole niinkään kyse siitä mistä ihminen tulee, vaan kuka tulee eli osaaminen on kaikkein tärkein asia.

Uuden pääjohtajan nimi on siis tiedossa vajaan kahden viikon kuluttua. Millä päivämäärällä hän työt aloittaa, sovitaan erikseen valittavan kanssa. Välttämättä se ei vielä ole tammikuun ensimmäinen.

– Tavoite tietysti on, että niin pian kuin mahdollista uusi pääjohtaja ottaa tehtävät vastaan, Pikkarainen sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä