Mielipiteet

Lukijan mielipidekirjoitus: Oikaisuvaatimuksen tekijä leimautuu aina

Muutoksenhakukeinoja ovat esimerkiksi opettajavalintoihin oikaisuvaatimus ja kunnallisvalitus. Oikaisuvaatimuksia on ollut viime aikoina yllättävän paljon ja ne kohdentuu tiettyihin kuntiin.

Mistä on loppujen lopuksi kysymys? Erimielisyydestä ja johtamisongelmista. Myös salamyhkäisyys ja puutteellinen tiedottaminen vaikuttavat asiaan. Hyvän hallinnon periaatteiden mukaisesti hallintolaki, joka ohjaa kaikkia viranomaistoimintaa, edellyttää asioiden käsittelyn puolueettomuutta ja hallinnon avoimuutta.

Jostain syystä on kunnissa jääviysongelmia ja hakuaikoja jatketaan. Asioita ei sanota suoraan, vaan ollaan epärehellisiä hakijaa kohtaan. Puhekielessä Pohjanmaalla puhutaan usein kähminnästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hakijoilla on oikeus saada tietoja, ansiovertailu tulee tehdä muista hakijoista. Päätösten yleinen kommentti on: ”Työkokemuksen, koulutuksen ja haastattelun perusteella on todettu soveltuvimmaksi...”, mutta mitään erittelyä ei aina päätöksissä ole.

Olen tehnyt vain yhden kerran 20 vuoden aikana oikaisuvaatimuksen ja saan sitä katua. Maine on mennyt.

Vaikka oikaisuvaatimus on usein perusteltu, hakija saa varsin usein ikävän leiman. Se leviää ja vaikeuttaa työn saantia esim. julkisella sektorilla.

Suomi on näennäisesti tasa-arvoinen maa ja näennäisdemokratia, koska esimerkiksi rehtorivalinnat ovat osana kunnallispolitiikkaa. Hakuilmoitus voidaan räätälöidä jollekin, jolle paikka on ns. pedattu.

On hyvin vanhanaikaista, että puolueen jäsenkirja vaikuttaa. Eräs nainen sanoi, että voi olla vaikeaa sinkkumiehen päästä rehtoriksi. Meillä on edelleen ennakkoluuloja. Se korostuu vähemmistöjen ja maahanmuuttajien kohdalla. Haastattelun ilmapiiristä aistii, että jos ei keksitä kysymyksiä, niin kyseistä henkilö ei valita. Miksi sitten kutsutaan muodon vuoksi haastatteluun?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kerran valittaja, aina valittaja! Se ei pidä paikkaansa. Olen tehnyt vain yhden kerran 20 vuoden aikana oikaisuvaatimuksen ja saan sitä katua. Maine on mennyt.

Oikaisuvaatimus on oikeusturvaan liittyvä asia, mutta oikeusturva ei käytännössä toteudu opettaja- ja rehtorivalinnoissa. Kunnalla on lakimiehensä ja heillä on kokemusta, miten menetellään.

Hyvä hallinto kunniaan

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä