Mielipiteet

Matti Malkamäen vastine Jukka Aniaksen kolumniin: Haluan selventää lukijoille, miksi en ole väärässä

Jukka Anias kirjoitti kolumnissaan 28.7. vihreän ja puhtaan siirtymän eroista. Olemme Aniaksen kanssa täysin samaa mieltä siitä, että siirtymällä on tulenpalava kiire. Anias kuitenkin väitti minun olevan väärässä siitä syystä, miksi hallitusohjelmaan on kirjoitettu ”puhdas siirtymä” ”vihreän” tilalle. Haluan hiukan selventää lukijoille, mitä asiasta ajattelen – ja miksi en ole väärässä.

Ensinnäkään en miellä tätä terminologiaeroa kotimaiseen puoluekenttään kuuluvaksi asiaksi – katsantokantani on täysin kansainvälinen. En tiedä, mikä puolue termiä ”puhdas” on hallitusohjelmaan ajanut. Se on myös täysin merkityksetöntä.

Termi ”vihreä siirtymä” on alkujaan tarkoittanut siirtymistä ns. fossiilitaloudesta, eli huomattavasti hiilidioksidia ilmaan tuottavasta taloudesta kestävämpään talouteen. Euroopassa tätä siirtymää on ajanut etenkin Saksa oman ”Energiewende” (energiakäännös) ohjelmansa myötä. Valitettavasti tähän on vaikuttanut kuitenkin huomattavasti Saksan varsinkin energia-asioissa hyvinkin populistinen sisäpolitiikka ja ”vihreä siirtymä” on sittemmin saanutkin siellä hyvinkin outoja käänteitä. Siihen pohjautuen mm. ydinvoimaloita on ajettu alas jopa kesken energiakriisin ja samaan aikaan lisätty energiatuotannon hiilijalanjälkeä Keski-Euroopassa. Termiin viitaten myös tuulivoimaloita on vastustettu, koska ne eivät paikallisesti edusta ”vihreää siirtymää”. Termillä on milloin puolustettu, milloin vastustettu mitäkin hanketta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saksan energiapolitiikka vaikuttaa varsin vahvasti myös EU-sääntelyssä. Tämä näkyy omalla alallani vahvasti. ”Vihreään siirtymään” viitaten on luotu määritelmä ”vihreä vety”, joka tarkoittaa lähinnä uusiutuvista energiamuodoista tuotettua vetyä – ja tätä on sitten ajettu hyvinkin vahvasti takaa. Käytännössä esimerkiksi ydinvoimalla tuotettu vety ei ole ”vihreää” ellei ainakin osa tuosta vedystä ole kuitenkin tuotettu uusiutuvasti. Käytännössä tilanne EU:ssa on se, että muutamissa maissa voidaan tuottaa ”vihreää vetyä” käyttäen hyväksi myös normaalia verkkosähköä. Näin tuotetun vedyn hiilijalanjälki voi nousta yllättävän suureksi.

Tämä koko EU:n sääntelyviidakko vedyn osalta onkin johtanut osin järjettömiltä tuntuviin ratkaisuihin. Vaikka jotkut vedyn tuotantomuodot olisivat hiilijalanjäljeltään ”vihreää vetyä” pienempiä, niitä ei tueta, koska ne eivät ole ”oikeita teknologioita” - EU painottaa teknologiavalintaa eikä tuloksia. Tilanne esimerkiksi USAssa on eri. Siellä julkistettu ”Inflation Reduction Act” painottaa terminä ”puhdasta siirtymää” ja ”puhtaita energioita”. Tuon ohjelman kulmakivinä ovat todennettavat elinkaaripäästöt ja teknologianeutraalisuus. USA onkin käytännössä kaikkien asiantuntijoiden mukaan ohittanut tai ohittamassa EU:n maailman johtavana puhtaan vedyn ja muidenkin puhtaiden ratkaisujen keskiönä.

EU:n ”värisokeuden” on hiljan todennut myös maailman energiajärjestö IEA. Se totesi keväällä, että värimääritelmien sijaan olisi luotava selkeisiin mittaustuloksiin perustuva järjestelmä puhtaan vedyn tuottamiseksi.

Suomen virallinen kanta vetyyn liittyen jo edellisen hallituksen aikana oli teknologianeutraalius, jota olemme valtiona ja yksityisinä toimijoina EU:ssa lobanneet. Meillä on suhteellisen vähähiilinen sähköverkko ja me hyödymme siitä, jos vedyn tuotannossa voidaan hyödyntää laaja-alaisesti kaikkia teknologioita. Olen todella tyytyväinen, että uusi hallitus otti ohjelmassaan tämän osalta askeleen eteenpäin ja nimesi ”vihreän siirtymän” ”puhtaaksi siirtymäksi”. Tämä osaltaan viestii siitä, että me osaamme ajatella asioita faktoihin, emmekä niinkään mielikuviin perustuen ja että haluamme tätä viestiä myös viedä EU:ssa eteenpäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olen Aniaksen kanssa kuitenkin samaa mieltä – asian eteenpäin viemisellä on kiire. Kokkolassa meillä on tässä isoja mahdollisuuksia. Tartutaan niihin rohkeasti!

Kirjoittaja on kokkolalaisen vety-yhtiö Hycamite Tcd Technologies Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

//Päivitetty 10.10 Lisätty tieto, että Malkamäki on Hycamite Tcd Technologies Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä