Millaisia sähkösopimuksia sähkönkuluttaja voi kilpailuttaa Suomessa?

Sähkön ja sähkönsiirron hinta ovat puhuttaneet suomalaisia viime vuosina. Monen sähkölaskut ovat varsinkin paukkupakkasilla nousseet pilviin, ja moni on ollut tyytymätön solmimaansa kalliiseen sähkösopimukseen.

Monet sähkönkäyttäjät ovatkin siirtyneet pörssisähköön ja onpa moni myös hankkinut aurinkopaneelit katolleen. Samalla sähkön kilpailutus on kasvattanut suosiotaan, kun kansalaiset hakevat säästöjä inflaationkin kasvatettua elinkustannuksia.

Miten sähkösopimusten kilpailutus toimii?

Sähkön kilpailutus on keino löytää mahdollisimman edullinen sähkösopimus omiin tarpeisiin. Monelle ratkaisevaa ei ole myöskään pelkästään hinta, vaan myös sopimuksen sitovuus näyttelee keskeistä roolia. Vertailusivustoilla voikin määrittää ja suodattaa tarjouksia vastaamaan omia preferenssejä sopimustyypin suhteen.

Vertailusivustoilla on omat mekanisminsa halvimpien sähkötarjousten esittelemiseksi kuluttajille, mutta monella sivustolla asiakas voi esimerkiksi aluksi valita oman keskimääräisen vuosikulutuksensa (kWh/v). Tämän jälkeen eri sähköyhtiöiden ajankohtaisia tarjouksia voi järjestää esimerkiksi hinnan perusteella ja suodattaa esimerkiksi sopimuksen keston suhteen. Sopimuksen kestoon kannattaakin kiinnittää huomiota, sillä määräaikaisesta sähkösopimuksesta on vaikea päästä eroon.

Monella vertailusivustolla asiakas voi tunnistautua omilla pankkitunnuksillaan, joten sopimuksen tekeminen on tehty helpoksi. Sopimus solmitaan sähköyhtiön ja asiakkaan välillä, eikä siis millään tapaa vertailusivuston kanssa. Uusi sähköyhtiö hoitaa usein myös vanhan sähkösopimuksen irtisanomisen, joten uuden sähkösopimuksen hankkimisesta on tehty asiakkaalle hyvinkin helppoa netissä.

Kenelle pörssisähkö sopii?

Moni sähkön hintoja aktiivisesti seurannut on siirtynyt pörssisähkösopimukseen. Näissä sopimuksissa sähkön hinta elää tunneittain Nordpoolin, eli pohjoismaisen sähköpörssin, spot-hintojen mukaan. Spot-hinnan päälle eri sähköyhtiöt lisäävät vielä oman marginaalinsa sekä kuukausimaksun ja asiakkaan maksettavaksi tulee myös paljon keskustelua herättänyt siirtomaksu.

Halvin pörssisähkö on sellainen, jossa sähköyhtiön perimä marginaali ja kuukausimaksu ovat kaikista alhaisimmat. Asiakas voi säästää kymmeniä tai satoja euroja valitsemalla halvimman sähkösopimuksen, mutta tärkeää on myös keskittää sähkökäyttäminen vuorokauden edullisimpiin hetkiin. Pörssisähkö sopiikin parhaiten kuluttajille, jotka ovat valmiita seuraamaan aktiivisesti sähkön hintoja ja mukauttamaan kulutustottumuksiaan sen mukaan.

Käytännössähän sähkön hinta on edullisinta yöaikaan, kun yritykset eivät kuluta sähköä yhtä paljon kuin päivisin. Jos sähkön käyttöä ei pysty keskittämään vuorokauden edullisimpiin hetkiin, ei pörssisähkö välttämättä ole itselle parhaiten sopiva.

Joka tapauksessa, kuten mediastakin on saatu viime vuosina lukea, parhaimmillaan pörssisähkössä on jopa negatiiviset hinnat, jolloin sähkön tuottajat maksavatkin asiakkailleen sähkön käytöstä. Negatiivinen hinta on mahdollinen tilanteissa, joissa sähkön tuotanto ylittää selvästi kysynnän.

Määräaikaisesta sähkösopimuksesta ei pääse niin vain eroon

Myös määräaikaiset sähkösopimukset on mahdollista kilpailuttaa nykyisin netissä. Määräaikainen sähkösopimus tarjoaa asiakkaalle vakaan hinnan, jolloin kuukausikulut on helppo ennustaa. Määräaikainen sopimus solmitaan yleensä 1–3 vuodeksi, mutta nykyisin tarjolla on myös vain puolenkin vuoden määräaikaisia sopimuksia.

Kun sähkön hinta lähti vuonna 2022 jyrkkään nousuun, moni solmi monivuotisen määräaikaisen sopimuksen kalliilla kiinteällä hinnalla. Joten, vaikka määräaikaiset sopimukset tuovatkin ennustettavuutta sähkölaskujen suuruuteen, voi pitkät sopimukset tulla myös kalliiksi asiakkaalle. Mikäli sähkön markkinahinta laskee, asiakas maksaa silti solmimaansa kiinteää hintaa, joka voi olla huomattavasti suurempi kuin pörssisähkössä.

Määräaikaisia sähkösopimuksia on myös hyvin hankala purkaa ilman sopimussakkoa. Kuluttajariitalautakunta on kuitenkin linjannut, että kohtuuttoman kallis sähkösopimus on mahdollista purkaa ja myös muuton yhteydessä sopimuksen voi purkaa.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sitoutumiskammoisille

Monia pitkäaikainen määräaikainen sähkösopimus voi hirvittää varsinkin, jos tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole lähivuosille selvillä. Tällöin voikin olla järkevää valita toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jonka voi irtisanoa 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Sähkösopimuksia netissä kilpailuttaessaan onkin halvimman sähkön hinnan lisäksi aina syytä kiinnittää huomiota myös sopimuksen joustavuuteen.

Joustavuudella on kuitenkin hintansa. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on tyypillisesti kuitenkin määräaikaista sopimusta kalliimpi, sillä kWh-hinta nousee ja laskee markkinatilanteiden mukaan. Jos sähkön hinta elää paljon ja on mahdollista, että hinta lähtee pitkäaikaiseen laskuun, toistaiseksi voimassa oleva sopimus antaa joka tapauksessa pelivaraa tarkkailla tilannetta ennen esimerkiksi määräaikaisen sopimuksen solmimista.

Myös hybridi-sähkösopimukset on mahdollista kilpailuttaa

Sähköyhtiöt käyvät asiakkaista kovaa kilpailua ja asiakkaista on tullut entistä hintatietoisempia. Moni sähköyhtiö onkin alkanut tarjoamaan myös hybridi-sähkösopimusta, jossa yhdistetään kiinteää hintaa sekä pörssihintaa. Sopimuksessa voi olla esimerkiksi pohjana kWh-hinta, jonka päälle yhtiö lisää prosentuaalisen osuuden pörssisähkön kuukauden keskihinnasta.

Hybridi-sopimukset voivat sopia erinomaisesti monelle kotitaloudelle, mutta nekin on hyvä kilpailuttaa netissä, sillä eri sähköyhtiöiden tarjoukset ja ehdot voivat vaihdella merkittävästi. Kuluttajien kannattaa vertailla eri yhtiöiden tarjouksia huolellisesti, sillä epävakaina aikoina monet seikat voivat heijastua sähkön hintaan ja sitä kautta nostaa sopimusten hintoja.