Kotimaa

Ampumista edelsi riitatilanne ravintolassa. Kuva: Jussi Lankinen

Mitä kansanedustaja Vornasen ampumistapauksesta tiedetään?

Perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustajan Timo Vornasen epäillään ampuneen aseella Helsingin keskustassa ravintola Ihkun ulkopuolella perjantaina aamuyöllä. Tähän juttuun on koottu, mitä tapauksesta tällä hetkellä tiedetään varmasti ja mitkä kysymykset ovat edelleen avoimia.

Tämä tiedetään:

– Poliisi ei ole vahvistanut epäillyn 54-vuotiaan miehen henkilöllisyyttä, mutta tieto Vornaseen kohdistuvasta rikosepäilystä on muutoin ollut laajasti esillä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on kertonut, että puolue ja eduskuntaryhmä tulevat toimimaan asianmukaisella tavalla.

– Kukaan ei loukkaantunut ampumisessa. Poliisin mukaan mies ampui maahan yhden laukauksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ketään muuta henkilöä ei poliisin mukaan epäillä rikoksesta.

– Poliisin mukaan ase oli luvallinen ja pienikaliiperinen.

– Ampumista edelsi riitatilanne ravintolan sisällä. Poliisin mukaan epäilty joutui sanaharkkaan työpaikkaseurueen kanssa, ei kuitenkaan omien seuralaistensa kanssa.

– Paikalla oli myös kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) ja mahdollisesti muitakin Vornasen tuttavia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tätä ei tiedetä:

– Poliisi ei ole kertonut, mihin käyttöön ase on tarkoitettu.

– Miksi Vornasella oli ase mukanaan ravintolassa. Epäselvää on myös se, oliko ase ollut hänellä mukana jo torstaina Eduskuntatalossa. Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion mukaan eduskunnassa ei valvota, säilyttävätkö kansanedustajat mahdollisia aseitaan määräyksen mukaisesti eduskunnan turvallisuusosastolla. Rauhion mukaan turvallisuusosastolla ei ollut Vornasen tuomaa asetta säilytyksessä ainakaan torstaina.

– Miten tapaus vaikuttaa Vornasen poliittiseen uraan. Purran mukaan puolueessa vakavin mahdollinen seuraamus on erottaminen puolueen jäsenyydestä ja eduskuntaryhmästä. Perustuslain mukaan kansanedustaja voidaan eduskunnan päätöksellä erottaa, jos hän saa lainvoimaisen tuomion rikoksesta.

– Vornanen on siviiliammatiltaan poliisi. Varmuutta ei ole siitä, oliko ase hänen virka-aseensa. Ylen lauantaina haastatteleman Itä-Suomen poliisipäällikön mukaan tämä on epätodennäköistä. Poliisin käytäntönä on, että virka-ase pitää palauttaa, jos virkavapaus kestää yli kolme kuukautta.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä