Näin pohjalainen säästää sähkölaskussa – 5 vinkkiä

Sähkölasku on merkittävä osa kotitalouksien kustannuksia. Sähkön hinta on viime vuosina vaihdellut usein, joten sähkösopimusten vertailusta on tullut entistä tärkeämpää.

Uuden tai edullisemman sähkösopimuksen löytäminen saattaa tuntua aluksi monimutkaiselta, mutta näiden 5 vinkin avulla pääset hyvin alkuun:

1. Tutustu sähkölaskusi yksityiskohtiin

Ennen kuin aloitat sopimusten vertailun, on tärkeää tuntea nykyinen sähkönkulutuksesi.

Sähkölaskusta näet kulutuksen määrän (kWh), energian hinnan (snt/kWh) sekä perusmaksun (€/kk). Myös sähkön siirtohinnat näkyvät laskussa, mutta niihin et pysty vaikuttamaan sopimusta vaihtamalla, sillä ne määräytyvät asuinalueesi mukaan.

2. Käytä sähkön kilpailutus- ja vertailusivustoja

Halvin sähkö löytyy vertailun avulla. Verkossa on useita palveluita, jotka helpottavat sähkösopimusten vertailua ja kilpailuttamista. Nämä palvelut keräävät yhteen eri sähköyhtiöiden tarjoukset ja esittävät ne selkeässä muodossa. Täytät vain oman sähkönkulutuksesi ja asuinpaikkasi tiedot, niin saat kattavan listauksen eri sähkösopimusten hinnoista ja ehdoista.

Muista kuitenkin tarkastella kaikkia hintaan vaikuttavia tekijöitä, ei vain energian hintaa.

3. Vertaile määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia

Määräaikaisissa sopimuksissa hinta on lukittu koko sopimuskaudeksi, kun taas toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa hinta voi muuttua. Määräaikainen sopimus voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat varmuuden sähkön hinnasta. Toisaalta, jos sähkön markkinahinta laskee, et hyödy tästä määräaikaisessa sopimuksessa.

Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset antavat enemmän joustoa ja mahdollisuuden vaihtaa sopimusta, jos löydät edullisemman.

4. Kiinnitä huomiota sopimusehtoihin

Vaikka hinta on merkittävä tekijä sähkösopimuksia vertailtaessa, myös sopimusehdot ovat tärkeitä. Muista tarkistaa, sitooko sopimus sinut tiettyyn määräaikaan, onko sopimuksessa irtisanomisaikaa ja millaisia muita ehtoja sopimukseen liittyy. Kuluttajaliittokin huomautti, että sähkösopimusten ehdoissa on isoja eroja ja on tärkeää lukea ne läpi sekä ymmärtää mihin sitoutuu.

5. Vihreä sähkö ja eettiset valinnat

Halvin sopimus ole aina paras. Monet suomalaiset haluavat tehdä eettisiä ja ympäristöystävällisiä valintoja, mikä koskee myös sähkösopimuksia. Vihreän sähkön tuotanto perustuu uusiutuviin energianlähteisiin, kuten tuuleen, aurinkoon tai bioenergiaan. Vihreän sähkön hinta voi olla hieman korkeampi, mutta se on panostus puhtaampaan tulevaisuuteen.

Edullisin sähkö löytyy netissä vertailemalla.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja vertailu netissä on tehokas tapa säästää rahaa. On tärkeää, että tiedät oman sähkönkulutuksesi ja ymmärrät sähkölaskusi sisällön. Muista tarkistaa sopimusehdot ja miettiä, onko hinta ainoa kriteeri, vai haluatko tehdä myös eettisiä valintoja.

Netin vertailusivustot tekevät sähkösopimusten vertailusta helppoa, ja usein myös sopimuksen vaihtaminen onnistuu suoraan netin kautta. Älä pelkää muutosta, vaan kilpailuta sähkösopimuksesi säännöllisesti ja varmista, että saat parhaan mahdollisen sopimuksen omiin tarpeisiisi.