Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Kokkolan burger-markkinat kuumenevat – Uusin tulokas haluaa hyötykäyttöaseman naapuriin ydinkeskustan sijaan

Hampurilaisista on tullut muotiruokaa, jopa hienostuneen kilpavarustelun temmellyskenttä. Kuva: Sanni Aho

Terveystietoisuus laukkaa vauhdilla eteenpäin, mutta samaan aikaan hampurilaisista on tullut muotiruokaa. Perinteisen grillimätön vastapainoksi tarjoillaan henkilöbrändättyjä artesaaniburgereita, joiden makua ja suutuntumaa arvioidaan jo kuin punaviinin vivahteita. Amerikkalaisten kansallisruoalle pyhitetään jopa omia televisio-ohjelmia.

Ajankohtaisia esimerkkejä burgerin voittokulusta löytyy Kokkolan kokoisesta kaupungistakin peräti kolme: Friends & Brgrs, Hesburger ja uusimpana Burger King.

Pietarsaarelaislähtöinen Friends & Brgrs avasi ketjunsa ensimmäisen autokaistaravintolan Heinolan kauppa-alueelle talvella, Hesburgerille rakennetaan parhaillaan uutta ravintolaa Minimanin viereen ja Burger King tähyää Terminaalikadulle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kansainvälisen pikaruokaketju Burger Kingin uusi ravintola on tarkoitus avata Kokkolassa loppuvuodesta. Tavoitteena on rekrytoida 40–50 työntekijää.

Kaupunkikehityksen vinkkelistä huomionarvoinen yksityiskohta on paikkavalinta. Burger King suuntaa Mottisen Terminaalikadulle, rautatien ja Kasitien väliin, hyötykäyttöaseman naapuriin. Voi kysyä, onko hyötykäyttöaseman seutu todella vetovoimaisempi kuin kaupungin ydinkeskusta valmiine liikekiinteistöineen?

Tässä tapauksessa on, koska pikaruokaan yhdistetään nopeus ja helppous. Teboilin kylmäaseman kylkeen kohoava Burger King on helposti saavutettavissa Kasitien kautta. Taattua on myös isojen liikennevirtojen varmistama näkyvyys.

Burger Kingin erityissuhteesta autoilijoihin jotain kertoo sekin, että se avasi jo vuonna 2019 niin sanotun hiljaisen autokaistan. Se mahdollistaa tilaukset ilman verbaalista kanssakäymistä kenenkään kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka iso hampurilaisketju valtaa Terminaalikadun viimeisen vapaan tontin, säilyy Mottisen alue muuten niin sanottuna hallipainotteisena toimitila-alueena. Hyötykäyttöasemakin häipyy muihin maisemiin muutaman vuoden sisällä.

Sitäkin enemmän tulee tapahtumaan Suntin toisella puolella, Kosilan alueella, kun ratapihan ali rakennetaan pikaväylä ydinkeskustaan. Tunneliin tulee väylä, jota voivat käyttää sekä pyöräilijät että jalankulkijat. Hanke on parhaillaan Väylyviraston suunnittelupöydällä, ja kaupunki tekee parhaansa lobatakseen rakentamisen aloittamista parin vuoden sisällä.

Ketkä hampurilaisia sitten syövät? Ainakin miehet. Tilastokeskus tiesi kertoa vuonna 2019, että miehet nauttivat pizzoja ja hampurilaisia tai ostavat niitä valmiina noutoruokana selvästi enemmän kuin naiset.

Pienituloisilla miehillä yli puolet ulkona syömisen kustannuksista kohdistui tuhdimpaan purtavaan. Suurituloisimmat miehet taas ostivat paljon perinteisiä ravintola-aterioita mutta myös keskimääräistä enemmän pizzoja sekä kaksinkertaisen määrän hampurilaisia muihin yksin asuviin miehiin verrattuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lähes kaikissa tuloluokissa miehillä kului selvästi enemmän rahaa pizzoihin ja hampurilaisiin kuin salaattiannoksiin, alkuruokiin ja alkoholittomiin juomiin ravintolassa.

Hyvä asia on se, että kasvisvaihtoehdot burgereissakin kehittyvät humisten. Pakastemaisen kumiset ja vettä tihkuvat kasvispihvit alkavat olla historiaa Halloumi Kingien, Veke-juustokasvishampurilaisten ja Ruis McVeganien aikakaudella.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Lue myös:

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä