Paikallisuutiset

Pakkausjätteet kerätään nyt asuntoyhtiöiden pihoilta

Ekorosk on toimittanut lisää keräysastioita vähintään viiden asunnon taloyhtiöille. Taustalla on muuttunut jätelaki.

Pakkausmateriaalien ja biojätteen tyhjennykset siirtyvät jätehuoltoyhtiö Ekoroskin vastuulle heinäkuun alusta.

Jätelain uudistus määrää kunnat huolehtimaan biojätteen ja lasi-, metalli, muovi- ja kartonkipakkausjätteiden kuljetuksista. Lähialueen kunnista Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Pedersöre, Luoto, Kruunupyy, Evijärvi, Kauhava, Kaustinen, Veteli ja Kokkola järjestävät jätteenkäsittelynsä Ekorosk Oy:n kautta.

Uusia Ekoroskin pakkausjäteastioita on alettu toimittaa jätteenkäsittely-yhtiön toimialueen asuntoyhtiöiden pihoille. Nyt niille olisi löydettävä säilytystilaa. Kuva: Pentti Höri

Heinäkuun alusta alkaen tulee asuntoyhtiöistä, joissa on viisi asuntoa tai enemmän, löytyä keräysastiat kartonki-, muovi-, metalli- ja lasipakkauksille. Ekoroskin alueella tällaisia taloyhtiöitä on noin 1600 kappaletta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ekorosk on parhaillaan toimittamassa astiapaketteja asuntoyhtiöiden pihoille. Toimitus sisältää 660 litran astiat kartongille ja muoville sekä 240 litran astiat metallille ja lasille. Ekorosk ei peri astioista maksua. Asuntoyhtiön vastuulla on viedä ne jätetilaan, kuten katokseen.

Mikäli taloyhtiöllä on vanhastaan vastaavien jätteiden asioita, jätteenkuljetusyhtiö vie ne pois.

Ekoroskin käyttöpäällikkö Tommy Nordström myöntää, että muutamat asukkaat ovat purnanneet jäteastioiden kasvavasta määrästä.

– Yleisin kommentti on, että heillä on jo niin paljon astioita ennestään, ja jätekatos on niin pieni, Nordström sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mutta me emme oikein voi asialle mitään. Tämä on lakisääteinen juttu ja nämä astiat on oltava. Taloyhtiölle jää sitten harkittavaksi, laajennetaanko jätekatosta vai hyväksytäänkö, että muutama astia jää sen ulkopuolelle.

Joku voi toivoa pienempää astiaa, mikä taas saattaa vaikuttaa tyhjennysvälien lyhenemiseen ja kasvattaa jätelaskua. Nordströmin mukaan näitä tapauksia voidaan pohtia yhdessä Ekoroskin kanssa.

– Aika kriittisesti katsomme kuitenkin, lähdetäänkö niitä vaihtamaan vai ei.

Jätteenkäsittelystä aiheutuvat kustannukset kasvavat jonkin verran varsinkin niissä taloyhtiöissä, jotka ovat tähän saakka keränneet esimerkiksi pelkästään energia- ja biojätettä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oletan, että niillä yhtiöillä, jotka ovat keränneet pakkausmateriaaleja aiemminkin, kustannuksissa ei ole merkittävää eroa.

Nordström huomauttaa lisäksi, että jos lasia, muovia, kartonkia ja metallia ei tarvitse enää viedä erikseen kauempana oleville keräyspisteille, säästyy sekä aikaa että polttoainetta.

Pakkausmateriaalien tyhjennyksille on kilpailutettu urakoitsijat seuraavan kahden vuoden ajalle. Ekoroskin toiminta-alue on jaettu urakka-alueisiin.

Pohjoisella alueella muovin, kartongin, metallin ja lasin kuljetuksista vastaa Ekokuljetus JNH Oy. Eteläisellä alueella muovi- ja kartonkipakkaukset kerää Finells Transport Ab ja metalli- ja lasipakkaukset Transport P. Kronholm.

Mahdolliset nykyiset sopimukset jätteenkuljettajien kanssa päättyvät 30. kesäkuuta automaattisesti.

Kotitalouksien biojäteastioiden tyhjennykset siirtyvät Ekoroskille 19. heinäkuuta alkaen. Kotitalouksien nykyiset sopimukset jätteenkuljettajien kanssa biojätteen tyhjennyksistä päättyvät niinikään samanaikaisesti automaattisesti.

Energiajäteastioiden tyhjennykset Ekorosk ottaa vastuulleen kahden vuoden kuluttua.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä