Paikallisuutiset
Perunaa Länsi-Afrikkaan saakka – Himangan ja Kalajoen perunaa vientiin ennätysmäärä
– Himangalta ja Kalajoelta on viety tällä viikolla 300 000 kiloa ruokaperunaa Virosta Bulgariaan ulottuvalle alueelle. Perunaa on myyty paljon myös Hollantiin, jossa isot vientipakkaamot välittävät perunaa edelleen Länsi-Afrikan maihin Senegaliin, Norsunluurannikolle, Nigeriaan ja Gambiaan, kertoo toimitusjohtajaAntti Kuusisto Luonnosta Finland Oy:stä.
Perunaa on lähtenyt vientiin yli 40 tilalta Keski-Pohjanmaalta ja Suupohjasta. Perunaa on viety ennenkin, mutta ei näin kauas. Lisäksi pohjalaisen perunan vienti Hollantiin on kuin myisi tulppaaneja hollantilaisille. Maa on todellinen perunan kasvatuksen ja kaupan suurvalta.
– Euroopassa on pulaa perunasta viime kesän kuivuuden takia. Toisaalta Suomessa peruna on maanosan halvinta ja laatu on hyvä, mikä lisää ostajien kiinnostusta, Kuusisto selittää kysyntää.
– Asiakkaat aina ihmettelevät, että Suomessa ei käytetä itämisenestoaineita. Perunaruttoruiskutuksiakin tehdään vain kolmesta neljään kertaa kun Euroopassa peruna ruiskutetaan 15 – 20 kertaa kasvukaudessa.
Suomalaisella perunalla on hyvä maine, laatu ja maku. Antti Kuusisto ToimitusjohtajaLuonnosta Finland Oy
Maakunnan perunakeskittymässä tuotettu peruna on löytänyt muitakin uusia asiakkaita.
– Italiaan Pizzolin tehtaalle Veronaan on viety jauhoista Challenger-perunaa puoli miljoonaa kiloa gnocchien raaka-aineeksi. Gnocchit ovat perunasta tehtyjä taikinamykyjä, joita käytetään pastan tapaan, Kuusisto selventää.
– Eniten perunaa on viety Puolaan nelisen miljoonaa kiloa. Seuraavaksi suurimmat vientikohteet ovat Ruotsi, Baltia, Hollanti ja Unkari. Viidennes Hollantiin välittäjille myydystä perunasta jää Hollannin markkinoille, loput viedään Afrikan ohella Espanjaan ja Portugaliin.
Perunan rahti nostaa hintaa, mutta siitä huolimatta vienti on kannattavaa viljelijälle.
– Viennin ehdot ovat paremmat kuin kotimaassa. Vientiin kelpaavat myös pienet ja isot kokoluokat, mikä lisää tuotannon kannattavuutta.
–Tuottajan Suomessa saama hinta on puolet muun Euroopan hinnasta. Samoin on ruokaperunan hinta kaupassa, Antti Kuusisto toteaa.
Suomalaisen tuottajan perunakilosta saama hinta on Luonnonvarakeskuksen mukaan noin 19 senttiä kilolta. Kaupassa perunakilon hinta on 60 sentin vaiheilla. EU:ssa tuottajahinta on 35 – 40 senttiä kilolta ja kaupassa peruna maksaa 1,20 – 1,50 euroa. Afrikkalaisetkin maksavat perunakilosta toista euroa.
– Jostain syystä markkina ei toimi täällä eikä hinta nouse kysynnän kasvaessa. Suomessa tuotetaan perunaa hieman enemmän kuin sitä käytetään. Toinen syy on kaupan keskittyminen. Muissa EU-maissa toimii jokaisessa vajaa kymmenkunta kaupan ketjua. Meillä markkina on käytännössä kahden hallussa.
Antti Kuusisto toivoo uusien asiakassuhteiden jatkuvan myös tulevina satovuosina.
– Kauppasuhteet on helppo aloittaa uudelleen niinä vuosina, jolloin vientiin on mahdollisuus. Suomalaisella perunalla on hyvä maine, laatu ja maku.
Luonnosta Oy on vienyt perunaa pian 30 vuotta. Venäjä oli suurin markkina aina vuoteen 2013, jolloin raja sulkeutui. Sinne meni vuosittain hyvään hintaan 20 – 40 miljoonaa kiloa ruokaperunaa. Luonnosta Oy:n osuus viennistä oli noin kaksi kolmannesta.
– Uusia markkinoita löytyi ensin Norjasta ja Ruotsista, jossa kauppaketjut myyvät nimenomaan suomalaista perunaa, ja sitten muualta Euroopasta.
– Perunan kokonaisvienti Suomesta voi tänä vuonna nousta 20 – 25 miljoonaan kiloon, mikä on noin 15 prosenttia ruoka- ja ruokateollisuusperunan sadosta. Vanha sato loppuu ehkä heinäkuun alkuun mennessä, kun viime vuonna perunaa riitti elokuulle, Kuusisto arvioi.
Veljekset Kuusisto
Suomen suurimpia perunapakkaamoja.
Yrityksen kautta menee markkinoille yli 10 miljoonaa kiloa perunaa vuodessa.
Viljelyssä on noin 200 hehtaaria perunaa.
Lisäksi pakataan sopimusviljelijöiden perunaa.
Ykkösvihannes ja Kone Oy vastaa pakkaustoiminnasta.
Kuusistoja on osakkaina perunaa vievässä Luonnosta Finland Oy:ssä.
Suomen ruoka- ja ruokateollisuusperunan sato oli 194 miljoonaa kiloa vuonna 2018.