Puutarha kuntoon kesää varten

Kevät tekee tuloaan, mikä saa joka vuosi puutarhanhoidosta innostuneiden ihmisten sormet syyhyämään. Kevään korvalla onkin hyvä aika tehdä suunnitelmia siitä, miltä puutarha tulee tänä vuonna näyttämään. Puutarhalehtien, alan nettisivujen, foorumeiden ja kasvikirjojen lukeminen on hauskaa tekemistä niihin hetkiin, kun multapeukalot haluaisivat päästä jo ulos touhuamaan perennapenkkien parissa. Nyt on hyvä aika suunnitella puutarhan kesäkuntoa - tästä artikkelista voi poimia parhaat vinkit ja inspiroitua!

Viihtyisä kesähuone terassille

Kesällä vietetään paljon aikaa ulkona: aamukahvit, grillihetket ja ystävien tapaaminen hoidetaan ulkona aina kun sää sen sallii. Siksi terassin mukavuuteen kannattaa panostaa. Terassille kannattaa valita sopiva pöytä ja tuolit, jotka ovat käytännöllisiä ja valmistettu säätä kestävistä materiaaleista. Pöydän ja tuolien lisäksi voi harkita myös sohvan tai muun isomman istumapaikan, jossa voi vaikka torkahtaa. Tänä vuonna trenditietosen valinta on ulkotakka: ulkotakat ja -tulisijat lämmittävät ja luovat tunnelmaa.

Terassin sisustamisessa voi käyttää mielikuvitusta, mutta realismi kannattaa silti pitää mukana suunnittelussa. Terassilla sisustusesineet ovat usein sään armoilla, joten jos sinne erehtyy hankkimaan herkästi rikkoutuvia esineitä, voi varautua joko siihen, että ne ovat nopeasti pilalla tai sitten sisustusesineitä joutuu kuljettamaan sisään ja ulos edestakaisin.

Koska on kesäkukkien vuoro?

Kesäkukkien istuttamisen parhaat ajankohdat vaihtelevat alueittain. Yleensä kesäkukkien istuttaminen aloitetaan, kun maaperä on lämmennyt ja pakkasriski on ohi. Tarkka ajankohta selviää yleensä vain vuosien kokemuksella.

Kesäkukat ovat yleensä herkkiä pakkaselle, joten ne tulisi istuttaa vasta, kun ilman lämpötilat ovat nousseet noin +10 asteen tuntumaan. Istutuksen jälkeen ne tarvitsevat runsaasti kastelua ja sopivan multakerroksen suojaksi, jotta kasvu voi lähteä käyntiin.

Vihanneksia omasta takaa

Vihannesten viljely omalla pihalla on hauska ja mielenkiintoinen harrastus, joka sopii koko perheelle. Sen avulla kotoa löytyy aina tuoreita vihanneksia ja yrttejä, joita voi hyödyntää ruuanlaitossa. Vihannesten viljelyyn tarvitaan hyvin valmisteltuja istutusalueita, jotta ne voivat kasvaa parhaiten. Pohjatyö on tärkeää: maata tulisi harventaa ja lannoittaa ennen istutusta. Lisäksi on tarkistettava, että alueella on riittävästi vettä ja aurinkoa, jotta valitut kasvit jaksavat kasvaa.

Kun sopiva paikka on valittu, on aika suunnitella istutus. Kannattaa pitää huolta, että erilaiset vihannekset eivät ole liian lähellä toisiaan. Vieri viereen istutetut vihannekset syövät toistensa elintilaa, jolloin ne eivät voi kasvaa optimaalisesti. Viljelyyn tarvitaan myös työkaluja ja materiaaleja: ruukkuja, multaa, rakeita sekä muuta tarpeellista varustetta. Kaiken kaikkiaan vihannesten viljely omalla pihalla vaatii paljon suunnittelua ja työtunteja – mutta lopputulos on kaiken työn arvoinen!

Kukkapenkin istutustrendien seuraaminen

Vaikka siis lumi on yhä maassa, kannattaa puutarhan suunnittelu aloittaa jo nyt. Inspiraatiota löytyy netistä, lehdistä ja kirjoista, ja voit ryhtyä kokoamaan suunnitelmaasi vaikkapa vihkoon. Piirrä puutarhan pohjapiirros ja ryhdy täydentämään siihen suunnittelemiasi kukkapenkkejä, yrttitarhaa ja vihannesten viljelylaatikoita.