Urheilu

Suomalaisille täyspotti Tour de Skillä – Kerttu Niskanen ja Perttu Hyvärinen hiihtivät voittajiksi

Uudenvuodenaatto oli suomalaisten päivä maastohiihdon Tour de Skillä Italian Toblacissa. Ensin Kerttu Niskanen voitti naisten 10 kilometrin kisan ja pian perään Perttu Hyvärinen teki saman tempun miesten kisassa.

Kerttu Niskanen aloitti suomalaisjuhlat voittamalla naisten kympin kisan. Kuva: Pierre Teyssot

Kerttu Niskanen voitti Tour de Skin toisen kilpailun, perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin väliaikalähdön Italian Toblachissa. Voitto on Niskasen kuudes maastohiihdon maailmancupissa.

Saksan Victoria Carl sijoittui kilpailussa 6,7 sekuntia Niskasta hitaampana toiseksi. Yhdysvaltain Jessie Diggins hiihti kolmanneksi 10,7 sekunnin päässä Niskasesta.

Niskanen johti kahdeksassa kilometrissä kilpailua 12,6 sekunnin erolla Carliin ja lopulta neljänneksi sijoittuneeseen Yhdysvaltain Rosie Brennaniin, mutta Carl nipisti lopussa eroa pienemmäksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lähdin matkaan reippaasti, ja minulla oli hyvin paukkuja hiihdettäviin nousuihin. Loppu oli tasuria ja työstämistä, enkä päässyt siinä lujempaa, Niskanen tiivisti hiihtonsa VSport1:n tv-haastattelussa.

– Tiesin, että pystyn voittamaan Rosien, mutta kuulin kilometri ennen maalia, että Vicki (Carl) ja Diggins tulevat takaa kovaa. Loppuun asti piti jännittää.

Niskanen nousi Tourin kokonaistilanteessa viidenneksi 28 sekunnin päähän kilpasarjaa johtavasta Digginsistä. Niskasen edellä ovat myös Carl sekä Ruotsin Linn Svahn ja Jonna Sundling.

Perinteisen hiihtotavan kymppi väliaikalähtönä on Niskasen suosikkilaji. Niskanen on voittanut matkan nyt viidesti maailmancupissa, ja myös hänen alkukauden parhaat sijoituksensa ovat tältä matkalta.

Niskanen oli Rukan kympillä seitsemäs marraskuun lopussa ja Trondheimissa viides joulukuun puolivälissä. Hän ehti jo turhautua, kun paikkaa ei järjestynyt palkintopallille.

– Tuntuu hyvältä olla nyt ykkönen, kun alkukausi on ollut niin vaikea, Niskanen tunnusti VSport1:llä.

– Uskoin silti, että vauhti riittää pallille, kun kaikki osuu kohdilleen.

Niskanen kiitti voitostaan myös maajoukkueen suksihuoltoa.

Sairastelusta toipunut Krista Pärmäkoski oli kilpailussa seitsemäs, Jasmi Joensuu 23:s, Anne Kyllönen 31:s ja Vilma Ryytty 49:s.

Pärmäkoski on Tourin kokonaistilanteessa sijalla kymmenen, Joensuu 21:s, Kyllönen 37:s ja Ryytty 50:s.

Perttu Hyvärinen voitti ensi kertaa urallaan maailmancupin osakilpailun. Kuva: Pierre Teyssot

Perttu Hyvärinen juhli uudenvuodenaattona Tour de Skillä uransa ensimmäistä voittoa maastohiihdon maailmancupissa. Hyvärinen voitti perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin väliaikalähdön 16 sekunnin erolla Norjan Erik Valnesiin. Norjan Harald Östberg Amundsen sijoittui kolmanneksi 17 sekuntia Hyväristä hitaampana.

Hyvärinen on aiemmin sijoittunut maailmancupin kilpailuissa parhaimmillaan viidenneksi.

Muillakin suomalaismiehillä kulki. Lauri Vuorinen oli 11:s ja Arsi Ruuskanen 12:s. Markus Vuorela tuli maaliin sijalla 16.

Tour de Ski jatkuu maanantaina vapaan hiihtotavan 20 kilometrin takaa-ajokilpailulla. Kilpailuun lähdetään Toblachin sprintin ja kympin yhteistulosten mukaisessa järjestyksessä.