Työllisyyspalveluissa puhaltavat muutoksen tuulet

Kaustisen seutukunnan työllisyyspalveluissa tahtotilana on, että alueemme kuntien asukkaat saisivat jatkossa hoidettua työnhakuun ja työllistymiseen liittyvät asiat omassa kotikunnassaan.
Kaustisen seutukunnan työllisyyspalveluissa tahtotilana on, että alueemme kuntien asukkaat saisivat jatkossa hoidettua työnhakuun ja työllistymiseen liittyvät asiat omassa kotikunnassaan. Kuva:

MAINOS - Kaustisen seutukunta -

Kaustisen seutukunta hoitaa jäsenkuntiensa, Halsuan, Kaustisen, Lestijärven, Toholammin ja Vetelin puolesta monenlaisia alueen kehittämiseen liittyviä tehtäviä. Yhtenä uusimmista seutukunnan tehtäväkentistä on työllisyyspalveluiden hoitaminen.

- Kaustisen seutukunnan työllisyyspalveluissa kehitetään paikallisia palveluita ja tahtotilana on, että alueemme kuntien asukkaat saisivat

jatkossa hoidettua työnhakuun ja työllistymiseen liittyvät asiat omassa kotikunnassaan, työllisyyskoordinaattoriAnna Nieminen kertoo.

Kaustisen seutukunnan jäsenkunnat ovat muiden Keski-Pohjanmaan kuntien tavoin mukana työllisyyden edistämisen kuntakokeilussa ja osanaKokkolan seudun työllisyyden kuntakokeilua. Kuntakokeilut käynnistyivät maaliskuussa 2021 ja kestävät vuoden 2024 loppuun. Sen jälkeenTE-palvelut on tarkoitus siirtää pysyvästi kuntien vastuulle. Jo kuntakokeilussa osa TE-toimiston asiakkaista siirtyi kuntien asiakkaiksi, jolloin asiakkaan kotikunta vastaa suuresta osasta TE-toimistolle aiemmin kuuluneista tehtävistä.

Kaustisen seutukunta tuottaa työllisyyden kuntakokeilussa jäsenkuntiensa lakisääteisiä työ- ja elinkeinopalveluja. Kuntakokeilun asiakkaisiin ollaan yhteydessä TE-toimiston sijaan seutukunnan työllisyyspalveluista. TE-toimiston ja kuntakokeilun välillä tehdään paljon yhteistyötä. Kaustisella kuntakokeilun ja TE-toimiston palvelut löytyvät saman katon alta. Sekä kuntakokeilun että TE-toimiston asiakkaiden asiointi onnistuu ilman ajanvaraustaKaustisen yhteispalvelun asiointipisteellä maanantaisin klo 9.00 - 12. Muina aikoina asiointi edellyttää ajanvarausta.

Työelämäohjaaja auttaa työnantajaa ja työnhakijaa

Kuntakokeilun myötä on suunniteltu uudenlaisia palveluita työnhakija- ja työnantaja-asiakkaiden tarpeista lähtien, ja henkilöstöä on rekrytoitu lisää. Työnantajien ja työntekijöiden kohtaamisia avittamaan on saatu opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän avustuksen avulla luotua uusi työelämän rinnallakulkija -toimintamalli. Tätä mallia toteuttaa seutukunnan työllisyyspalveluihin palkattu työelämäohjaajaJohanna Hautala, joka on sekä työnhakijan että työnantajan apuna ja tukena työelämään siirtymisen alkumetreillä. Työelämäohjaajaa voi lähestyä kuka tahansa, joka haluaa apua työllistymiseen.

- Työnantajilta, työnhakijoilta ja yhteistyökumppaneilta on tullut työelämäohjaajan palvelusta erittäin hyvää palautetta, ja tarvetta tämänkaltaiselle palvelulle selkeästi on, kertoo Nieminen.

Työmahdollisuuksia laidasta laitaan

Työllisyystilanne on alueella jatkuvasti parantunut, ja eri aloilla on ollut paljon avoimia työpaikkoja.  Valtakunnallisesti keskustellaan usein työvoimapulasta, mutta toisaalta työnhakijat kertovat, että työtä on hankala löytää. Hautala kannustaa työnhakijoita laittamaan rohkeasti työhakemuksia, vaikka ihan kaikki työpaikkailmoituksen kriteerit eivät täyttyisikään.

- Myös itseä kiinnostavia työnantajia ja yrityksiä kannattaa lähestyä ihan suoraan kysymällä töitä, vaikkei varsinaisia avoimia paikkoja olisikaan, hän vinkkaa.

Hautalan ja Niemisen mukaan työtehtäviin hyvin harvoin löytyy täysin valmista tekijää, vaan lähes aina pitää perehtyä ja perehdyttää.

- Haluaisimme viedä viestiä myös työnantajien suuntaan, että ottakaa rohkeasti harjoittelijoita ja työkokeilijoita. Meillä on alueen työnhakijoissa paljon hiomattomia timantteja, jotka tarvitsevat mahdollisuuden näyttää osaamisensa.

Työllisyyspalveluihin töihin?  

Työllisyyspalveluita uudistetaan vauhdilla, ja Kaustisen seutukunnan työllisyyspalveluissa on tälläkin hetkellä tarjolla hieno mahdollisuus päästä kehittymään työllisyydenhoidon asiantuntijaksi.Etsimme joukkoomme kahta työhönvalmentajaa. Työhönvalmentaja toimii omavalmentajana Kaustisen seutukunnan työllisyyspalveluissa, ja etsii työnhakija-asiakkaiden kanssa reittejä kohti työelämää tai koulutusta.

Työhönvalmentajan tehtävä sopii mainiosti henkilölle, joka pitää asiakastyöstä, haluaa työskennellä seutukunnan alueen kunnissa ja olla kehittämässä aluettamme osana laajaa asiantuntijoiden verkostoa. Työhönvalmentajan paikkoja ehtii hakea vielä maanantaihin 29.8. klo 14 mennessä.

 Kaustisen seutukunta on organisaationa yksi digitalisaation ja monipaikkaisen työskentelyn edelläkävijöistä. - Meillä on mutkaton suhtautuminen etätyöhön ja oman työn organisointiin. Ja kyllä hyvässä tiimissä toimistopäivilläkin viihtyy oikein mukavasti, Hautala ja Nieminen kehuvat.