Paikallisuutiset

Vanhemmat protestoivat voimakkaasti K.J. Ståhlbergin koulun sisäilmasta Haapajärvellä – Jo kaksikymmentä lasta vedetty pois koulusta kotiin annettavaan opetukseen

Nyt kahdeksantoista perhettä vaatii väistötiloja jo maanantaihin mennessä: "Kiirettä pitää, katsotaan mitä voidaan tehdä", kirjelmällä yllätetty vs. kaupunginjohtaja Unto Vesamäki vastaa

Antti Savela

Haapajärven keskustan ala-asteella eli K.J.Ståhlbergin koulussa on ajauduttu tilanteeseen, jossa yhteensä 36 lapselle vaaditaan puhtaita koulutiloja ja samalla oikeutta opiskella muiden lasten kanssa.

– Nyt vaatimus ei toteudu. Joidenkin arvioiden mukaan noin kaksikymmentä lasta on jo siirtynyt opiskelemaan kotonaan. Syynä on oireilu ja sairastuminen koulun tiloissa. Kotona ei taas täyty oikeus oppia yhdessä kavereiden kanssa. Ongelma ei ratkea muuten kuin tarjoamalla oppilaille asialliset ja turvalliset väistötilat,Anu Tolppi vanhemmista kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tolppi oli ensimmäinen, joka veti lapsensa pois koulusta tämän saatua siellä vakavia terveysoireita viime syksynä.

Poika jäi pois koulusta joulukuussa ja nyt hän voi jo paljon paremmin. Anu Tolppi Huolestunut äiti

– Poika oksenteli, kuumeili, kurkku oli kipeä ja lisäksi oli epänormaalia yskää. Pojan kunto heikkeni koko ajan. Tutkimusten jälkeen pojalla todettiin tuntematon maksatulehdus. Sairaalassa todettiin aaltoilevaa maksa-arvojen nousua ja laskua, joka seurasi samassa suhteessa kuin pojan koulunkäynti, Tolppi toteaa pitäen oireita tyypillisinä myrkytysoireina ja kun kaikki muut mahdolliset syyseurausmahdollisuudet suljettiin pois, oireiden aiheuttajaksi jäi vain koulun sisäilma.

– Poika jäi pois koulusta joulukuussa ja nyt hän voi jo paljon paremmin. Lääkitystä on voitu purkaa. Lapsi siirtyi kotona tapahtuvaan opetukseen lääkärin lähetteellä Oulun yliopistosairaalassa tehtyjen tutkimusten jälkeen, Tolppi kertoo.

Jani Hintsala, Marjo Nurmenniemi, Tanja Isola ja Petteri Tiitto ovat vanhempina huolissaan K.J. Ståhlbergin koulun sisäilman laadusta.
Jani Hintsala, Marjo Nurmenniemi, Tanja Isola ja Petteri Tiitto ovat vanhempina huolissaan K.J. Ståhlbergin koulun sisäilman laadusta. Kuva: Antti Savela

Valitettavasti Tolpin perheen poika ei ole ongelmineen yksin.Jani Hintsala kertoo kolmatta luokkaa käyvästä pojastaan, joka on tämän vuoden puolella pystynyt olemaan koulussa oireilujen vuoksi vain viikon. Hänetkin kotiutettiin lääkärin lähetteellä, minkä jälkeen vatsakivut ovat hellittäneet. Outoa ja selittämätöntä sairastelua oli ollut jo pitkään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– THL ja työterveyslaitos ovat julkaisseet niin sanotun huoliteorian. Sen mukaan lapsi huolestuu koulun sisäilmasta niin voimakkaasti, että lapsi kuvittelee oireet itselleen. Tästä oireilusta pääsee THL:n ja työterveyslaitoksen lääkäreiden mukaan eroon terapialla. Minäpä kysyn nyt, kuinka alakouluikäiset lapset voivat kuvitella oireita, joita on valtavan iso kirjo flunssasta, hengitystieoireista ja pääsärystä aina väsymykseen, kuumeiluun ja oksenteluun. Aikuiset voivat jollain tavalla kuvitella ongelmia, mutta se ei ole mahdollista lapsilla. Tätä huoliteoriaa ei käsitykseni mukaan ole pystytty todistamaan tieteellisesti vieläkään, Hintsala kertoo ja sanoo myös vanhemman tyttären jäävän kotona tapahtuvaan opetukseen.

– Kotona opiskelevalle pojalle opettajat ovat antaneet läksyjä, joita hän on tehnyt. Kokeet on pidetty esiopetuksen rakennuksessa, joka on erillinen uudempi rakennus K.J. Ståhlbergin vieressä, Jani Hintsala kertoo ja arvioi, että kotiin annettu opetus on sujunut hyvin, mutta silti poika kaipaa toisten lasten seuraan.

Samaa kertoo Anu Tolppi.

– Tuossa iässä ollaan paljon kavereitten kanssa. Poika on tietysti onnellinen, kun ei ole kipuja, mutta toisaalta harmissaan, kun joutuu olemaan erossa luokastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Anu Tolppi ja viisi muuta Ståhlbergin koulun lasten vanhempaa luovuttivat vetoomuksen turvallisista väistötiloista Haapajärven vs. kaupunginjohtajaUnto Vesamäelle. Vaatimuksen on allekirjoittanut 18 perhettä yhteensä 36 oppilaan puolesta. Haapajärven kaupungissa perustettiin tammikuussa sisäilmatyöryhmä aiemman kaupunginhallituksen laatiman ohjeistuksen mukaan. Työryhmässä ovat edustettuina muun muassa merkittävät teknisen ja koulupuolen viranhaltijat sekä työsuojelupäällikkö ja työsuojeluvaltuutettu. Ryhmä on palkannut kaksi asiantuntijayritystä selvittämään koulun ongelmia erilaisilla Työterveyslaitoksen ja THL:n yleisesti hyväksymillä menetelmillä.

Aiemmin kun Keskipohjanmaa asiasta uutisoi, koulun rehtoriJari Saaranen ilmoitti valitut menetelmät otetun käyttöön siksi, että niiden avulla saadut tiedot voidaan hyväksyä mahdollisten korjaus- ja remonttitöiden perusteluksi. Lisäksi kaupungin julkaisemassa tiedotteessa Selänne-lehdessä 28.2. kaupungin viranomaiset kertoivat, että kouluterveydenhuollossa tai työterveyshuollossa ei ole havaittu lisääntynyttä sairastavuutta tai oirehdintaan edellisvuotiseen verrattuna, ja että koulutyötä Ståhlbergin koulussa voidaan jatkaa.

Lapsen vanhemmat pyysivät sairaan lapsen terveydentilan selvittämiseen oman yrityksen lukuun työskentelevän pitkän linjan sisäilmatutkijaElisa Aattelan. Hänen kanssaan Anu Tolppi yritti ennalta ilmoittamallaan ajalla 4.2. kello 12 mennä ottamaan toksisuusnäytteitä vesihöyry-menetelmällä, mutta samaan aikaan K. J. Ståhlbergin koulussa oli yllättäen turvallisuusharjoitus ja kaikki ovet kiinni. Tolppia ja Aattelaa ei päästetty kouluun. Sen sijaan muita vanhempia pääsi luokkiin lapsensa viereen sillä perusteella, että vanhemmalla on oikeus seurata lapsen opetusta. He avasivat petrimaljat ja saivat neljän luokan sisäilmasta näytteitä, joita tutkitaan parhaillaan laboratorio-oloissa.

– Niissä on havaittu voimakasta bakteerikasvustoa, mutta toksisuusviljely vaatii pitemmän kasvatusajan. Niitä tuloksia ei vielä ole, Tolppi kertoo.

K.J. Ståhlbergin koulu

Nimetty presidentti K.J. Ståhlbergin mukaan

Keskustan ala-asteen koulua käy noin 400 oppilasta

Henkilöstöä koulussa on noin 70

Rakennus on iso kivikoulu, joka toimi jo oppikouluna

Tunnettiin aiemmin nimellä Martinmäen koulu

Sitä ennen puhuttiin Pohdinkadun koulusta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä