Kotimaa

Jälkikäteen on väitetty, ettei vuoden 1994 presidentinvaaleissa katseltu tv-tenttejä. Toisen kierroksen ehdokkaat Martti Ahtisaari ja Elisabeth Rehn kohtasivat kuitenkin tv-väittelyissä. Ennen toista vaalikierrosta kaksikko kampanjoi kolme viikkoa, ja maata kierrettiin nykyistä laajemmin. Kuva: Harri Toivola

Vuoden 1994 vaalihuumassa Ahtisaari ja Elisabeth Rehn kampanjoivat toisella kierroksella jopa kolme viikkoa – "Kampanjaa ei tehty Helsingin kabineteissa"

Ensimmäisessä suorassa kansanvaalissa 30 vuotta sitten suomalaiset puhdistivat presidenttipöydän neuvostoystävyyttä tehneistä poliitikoista. Innokas äänestäjä sai vaikuttaa kolmen pääpuolueen ehdokasasetteluun niiden avoimissa esivaaleissa. Ahtisaaren kampanjaveturi Jussi Lähde nostaa vuodelta 1994 pääasiaksi kampanjabussin, joka toi ehdokkaan jokaiseen maakuntaan.

Käynnissä olevissa presidentinvaaleissa monet ihmiset ovat innostuneet kannattamaan henkilöä yli totuttujen puoluerajojen. Ehdokkaissa on ollut valinnanvaraa, monelle enemmän kuin yksi sopiva. Aikakausi on vaihtunut, sillä Suomi on liittynyt Natoon Venäjän sodan ja asepullistelun seurauksena.

Nykyist

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä