MAINOS

Tuota maatilallasi tarvittavaa sähköä itse! Tässä helppo malli, miten sinunkin kannattaa toimia

MAINOS -

 Auringosta saatavaa energiaa hyödynnetään kasvavassa määrin.
Ville ja Juho Saarelan 150 lehmää ja sonnia käsittävä kahden robotin maitotila Vetelissä siirtyi tänä syksynä aurinkoenergia-aikaan. Lämmitysmuotona ennestään toimivan hakkeen rinnalle on nyt lisäksi asennettu aurinkopaneelit tuottamaan tarvittavaa sähköä tilan tarpeisiin.

- Navetassa lypsyrobotit vievät paljon energiaa, samoin maidonjäähdytin. Myös viljan jauhamiseen kuluu energiaa runsaasti, sekä viljankuivaukseen syksyisin. Tilan katolle on nyt asennettu kaiken kaikkiaan 142 paneelia.

Aurinkopaneelien tuottama tasasähkö muunnetaan invertterin avulla vaihtosähköksi, joka syötetään asiakkaan sähkökeskuksen kautta tilan sähköntarpeisiin.

- Meidän inverterin teho on 43 kilowattia. Laskeskelimme, että pitkässä juoksussa siirtyminen aurinkopaneeleihin säästää tilamme menokuluissa pitkän pennin.

Katolla olevat paneelit ovat asennettu kahteen ilmansuuntaan: kolmasosa paneeleista on etelään, kaksikolmasosaa länteen.

- Näin siksi, että aurinkopaneeleista saatava tuotto kantaisi mahdollisimman pitkälle.

Ville ja Juho Saarelan maitotila siirtyi tänä syksynä aurinkoenergia-aikaan.


Aurinkopaneelien valinnan suhteen tehtiin kilpailutus, ja valinta päätyikin nopeasti Keski-Pohjanmaalaiseen LVI More Oy:hyn. Noin kolmisen viikkoa tilauksesta paneelit olivat jo navetan katolla.

- Sen lisäksi että heillä oli aika lailla paras tarjous, valinnassa painoi paikallisuus. Koimme tärkeäksi myös sen, että lähellä on tarvittaessa paneelien tekninen tuki ja huolto.

Aurinkopaneelien hankintaan Saarelat hakivat ja saivat tukea maatilatalouden kehittämisrahastolta 40 % paneelien hankintahinnasta.

- Muutamana päivänä on sähköä mennyt hetkellisesti myyntiinkin, kun meillä ei ole ollut sille kulutusta.

Saarelat toteavat iloisena, että aurinkopaneelit ovat vastanneet odotuksia ja niihin ollaan kokonaisuudessaan tyytyväisiä. Saarelat pohtivatkin, että tulevaisuudessa saattaa olla, että jo nykyisten aurinkopaneelien määrää kasvatetaan entisestään.

- Näiden aurinkopaneelien paneelientuottotakuuksi annettiin 25 vuotta. Jos ne osoittautuvat melko huoltovapaiksi eivätkä vie päivittäisesti omaa aikaamme, niin varmasti tulee laitettua vielä lisää. Katolla on vielä tilaa!

LVI More Oy on täyden palvelun energiatalo!

LVI More Oy on Keski-Pohjanmaalta kotoisin oleva, koko Suomessa toimiva täyden palvelun energiatalo, joka on erikoistunut energiatehokkuuden parantamiseen niin kotitalouksissa, maatiloilla, kuin teollisuudessakin.

Palveluihin kuuluvat esimerkiksi ilmavesilämpöpumppu-, maalämpöpumppu- ja aurinkosähköjärjestelmät sekä näiden asiakaskohtainen suunnittelu ja asennus.

- Palveluihin ja osana projektisuunnittelua kuuluu myös erilaiset tukihakemukset ja niissä asiakkaiden avustaminen. Suunnittelussa otetaan laaja-alaisesti huomioon eri vaikuttavat tekijät, kuten nykyinen energiankulutus ja laitteiston takaisinmaksuaika, kertoo LVI More Oy:n toimitusjohtaja Tero Maanselkä.

Aurinkosähköjärjestelmän kokoa mitoitettaessa tarkastellaan kiinteistön sähköliittymän koko, sekä sähkönkulutusprofiili ja optimoidaan aurinkosähköjärjestelmä kohteeseen juuri sopivaksi.

- Esimerkiksi Halsuan betonielementtitehtaalle Hietalahti ja Pojat Oy:lle toimitettu 240 paneelin järjestelmästä on saatu erittäin hyviä kokemuksia!

Lue tarkemmin aurinkopanelijärjestelmistä >>