Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lukijan mielipide: Tupakka ja nuuska hyi, hyi! - minä en niitä suosi, mutta sanallista tarkennusta

Keskipohjanmaa+
Ke 13.6.2018 klo 16:00

Keskipohjanmaa-lehdessä maanantaina 4.6.2018 oli päätoimittajan kirjoitus tupakasta ja liitännäistuotteesta nuuskasta.

Minä en niitä suosi, mutta sana sieltä toinen täältä tähän kirjoitukseen on asia joka sietäisi tarkennusta.

Aloitetaan lopusta siis nuuskasta. Sitä ei oikeastaan tiedä muuta kuin sen kaksi käyttöä, nimittäin haju ja maku. Rahvas näyttää käyttävän suun tai nenän täytteenä ja toinen pitäytyy vain hajuun. Nimittäin televisiosta tullut Solzhenitsynin romaanin perustunut Ensimmäinen piiri-sarja esitti vankilapäällystön tulkintapuolen byrokraatin, jolla oli pieni nuuskarasia, jonka hän em. henkilö avasi nautinnollisen hitaasti ja siirsi nenänsä alle ja veti pitkän siemauksen ja sulki sitten rasian. Taisipa sen jälkeen pistää pienen pastillin suuhunsa hengittäen viipynyttä tuoksua pienenä piristävänä ja rauhoittavana aistimuksena.

Siitä ei enempää. Nyt tupakasta.

Sitä näyttää nuori naisväki käyttävän ikäänkuin tutin jatkeena. Toiset kätevänä sormien askarruksena joutilaan ja tasapaksun elämän virkistyksenä tai viihdykkeenä tai molempina. Tai muuten vain kuten vanhat lestat sanovat "pahana tapana" vaan ei syntinä, mitä se kuitenkin muissa lahkoissa ja liikunnoissa on.

Sitten on kuitenkin ryhmä johon se ikään kuin luonnollisena parfyyminä kuuluu (virtsan ja hien lisäksi ainoana sallittuna hajusteena lääkintämiesten taholta) nimittäin mielenterveyspuolen tupakoitsijat.

Näistä on kyllä henkilökohtaiselta tasolta sanottava, että se saattaa olla ainoa kelvollinen ja tasaava kompensoija lääkkeitten pahoinvoivaa vaikutusta vastaan ja näiden henkilöiden loppuhuikoset tupakista sen kuin vain tihentyvät sillä lääkkeet se kuin lisääntyvät siinä missä elinikäprognoosi vähenee. Tämä on seuraus vinoutuneesta ja kieroutuneesta lääketehtailusta, missä diagnosoidaankin heti se, jos luonnollista parantumista tapahtuu eli keskeytetään tervehtyminen ja se samalla estetään jatkuvalla lääkityksellä. Eli diagnoosi on kuin Siperian opetukset arkistoituna otsikon alle "säilytettävä ikuisesti" formaattiin.

Ja onhan nuo haikut kriisien ja ajatusten jatkeena kuin japanilaisittain runo: "Keveästi kuin Futzijaman savu haihtuu murheeni pilvien taakse."

En suosittele.

Taina Tanska

KOKKOLA

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori