Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lukijan mielipide: Kannusta älä keuhkoa - huutelu ja turha arvostelu eivät kuulu lasten pelien kentän reunalle

Keskipohjanmaa+ | Ke 13.6.2018 klo 16:30

Lapsille harrastus voi olla mukava ja positiivinen kokemus. Vaikka lapsi haluaisi harrastaa, on usein vanhemmat niitä, jotka eniten pelaavat peliä toisen puolesta. Urheilua seuranneena monesta eri roolista, törmään liian usein tilanteeseen, jossa lapsille huudetaan kentän reunalta. Yleensä huudot kohdistuvat

oman joukkueen lapsiin, ja todennäköisesti sillä haluttaisiin antaa potkua tai ohjausta pelaajalle. Vanhemmat ovat usein niitä, jotka eivät pysty hyväksymään, että lapsi vain harrastaa. Heille se on usein

lapsia enemmän kilpaurheilua.

Pohjoismaissa on tehty asian tiimoilta dokumentti, ja tutkittu lasten ja nuorten kokemusta ja suoriutumista näiden tekijöiden vaikutuksesta. Ei liene yllätä ketään, että vanhempien ollessa pelissä seuraamassa lapset ja nuoret suoriutuivat huonommin. Isovanhempien ollessa läsnä pystyivät lapset ja nuoret nauttimaan pelistä, joka vaikutti myös suoritukseen. Ehkä meillä vanhemmilla olisi syytä miettiä asiaa peilin edessä lajista riippumatta.

Se miksi kirjoitan asiasta johtuu siitä, että käydessäni Kaustisella pelaamassa jalkapalloa kävi pelin jälkeen ilmi, että koko ottelun ajan oli kohdistunut huutoja ja inhottavia toteamuksia pelaajiin, jotka tulivat vanhemmilta kentän reunalta. Kertaalleen tuomari puuttui myös tähän vanhempien toimintaan. En pysty ymmärtämään, vaikka kyseessä olisivat toisen joukkueen lapset, että heihin kohdistuisi huutelua ja turhaa kommentointia. Tällainen käytös johtaa siihen, että urheilua ei ole lasten mielestä kovin mukava harrastaa, vaikka sen pitäisi olla mukavaa. Tällainen toiminta ei kuulu millään tavalla urheilun piiriin, eikä ole mitenkään suotavaa aikuisten toimintaa. Toivon, että KP-V seuran keskuudessa asia otetaan erityisesti tarkkaan puheeksi vanhempien kesken. Toki myös muualla on syytä pysähtyä aiheen äärelle.

Tälle vuodelle on Suomessa lanseerattu Kannusta mua-kampanja, jonka tarkoituksena on saada vanhemmat kiinnittämään huomiota siihen, mitä kannustaminen tarkoittaa. Kannustaminen ei tarkoita ohjeeksi tarkoitettuja huutoja, toteamuksia tai turhaa arvostelua. Lasten ei tarvitse sellaista kokea, vaikka harrastaisivat mitä tahansa. Kannustaminen on positiivisia sanoja ja tsemppausta tilanteesta ja tuloksesta välittämättä. Kannustaminen on pelin jälkeen kysymyksiä, jotka on muotoiltu muotoon oliko mukava pelata? mitä haluaisit seuraavaksi tehdä? Suosittelen kaikkia tutustumaan Kannusta mua -kampanjaan, ja urheiluseuroissa olisi syytä miettiä tarkemmin kampanjan sanomaa. Urheilun tulisi olla lapselle hauskaa, joten mahdollistettaisiinko se hauskuus lapsille myös jatkossa. Jätetään turhat sanat pois kannustaen ja nauttien lasten urheilusta.

Teemu Isoaho

NIVALA

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori