sunnuntai 19.5.2019 | 15:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sari Riutalle Fiat 600 on ollut suosikkiauto jo pienestä tytöstä lähtien

Keskipohjanmaa+
Ke 13.6.2018 klo 14:00

Tommi Lahtonen

Lapsena Sari Riutan mielikuvien pompannappi, niin kuin italialaisen Fiat 600:n lempinimi kuuluu, oli väriltään vaaleanpunainen.

Ajatus omasta pompannapista konkretisoitui, kun sopiva yksilö löytyi netistä. Auto ei tosin ollut vaaleanpunainen ja lempinimikin vaihtui Sarin toimesta Bellaksi.

– Bella, siis italiaksi kaunis, sellainenhan tuo Fiat on. Sympaattinen ja kaunis auto. Bella on ollut minulla kohta kaksi vuotta ja se on ensimmäinen oma autoni, Sari kertoo.

Sarin Fiat 600 on vuosimallia 1972 ja jos ihan tarkkoja ollaan, niin auto on espanjalainen, sillä Fiat 600:a valmistettiin vuoden 1969 jälkeen Espanjassa Seatin tehtaalla. Kilometrejä Bellan matkamittariin on kertynyt 46 vuoden aikana melko maltillisesti, vain vähän yli 90 000 kilometriä.

Sari ajelee Bellalla kaikki ajonsa kesällä. Auto ei ole missään paraatikäytössä.

– Meidän nuorin tyttömme Helmi-Tuulia haluaa, että liikumme aina Bellalla, Sari hymyilee.

– Bella herätetään talviunilta vapun tietämillä ja viedään takaisin talviteloille silloin kun ilmat alkavat olemaan kylmät. Bella on minulle kesäisin käyttöauto.

Se mikä Sari kiehtoo Fiat 600:n olemuksessa, tuntuu tekevän vaikutuksen myös muihin teillä liikkujiin.

– Kyllä ihmisillä yleensä suu kääntyy hymyyn, kun he näkevät Bellan liikenteessä. Onhan se niin sympaattisen näköinen pieni auto. Kaiken lisäksi moni vanhempi ihminen on tullut juttelemaan ja todennut ” Meidän ensimmäinen auto oli juuri tuollainen Fiat”.

Riutan perheen autot, niin moderni ykkösauto kuin vanhemman tyttären kulkupeli, ovat kaikki italialaisia. Kari-Matti ja Sari Riutta toteavat, että asia on ihan sattumaa, ei suunniteltu juttu.

– Näin tässä on käynyt. Etsin autoa ja alun perin kiikarissa oli ranskalainen auto, mutta päädyin sitten lopulta Alfa-Romeoon. Näin jalkapallon MM-kisojen alla voin sanoa, että suosikkijoukkue on edelleen Saksa, Kari-Matti tunnustaa hymyillen.

Sari Riutta sanoo, että oman unelma auton hankkiminen ja nimenomaan niin sanotun harrasteauton hankkiminen, on kasvattanut nälkää esimerkiksi oman auton kunnon suhteen.

– Kyllähän tässä autojutussa on monia mielenkiintoisia asioita. Sain Bellan mukana esimerkiksi alkuperäisen ostokuitin. Hankkijan kuitti vuodelta 1972. Selvitin myös alkuperäisen rekisteritunnuksen ja hankin ne. Oman auton historia on mielenkiintoista. Autossa näkee lisäksi aina jotain korjattavaa tai paranneltavaa, puskurit, maali… Onneksi meitä Fiat-intoilijoita on paljon, varaosia ja neuvoja saa helposti, Sari kertoo.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »