maanantai 16.12.2019 | 06:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Puolustamme omaamme henkeen ja vereen" – Ullavalaiset kylät haistelevat osakuntaliitoksen mahdollisuutta varatoimena

Ullavalaiset kylät ovat tarttuneet toimeen turvatakseen kylänsä koulun ja elinvoimaisuuden – kyläläiset kartoittavat vaihtoehtoisia ratkaisuja tulevaisuudella, ja yksi näistä voisi olla osakuntaliitos

Keskipohjanmaa
Ti 26.6.2018 klo 06:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Emilia Kallioinen

Ullavanjärveä ympäröivät ullavalaiset kylät pitivät alkuvuodesta kyläkokouksen, jossa valittiin ryhmä selvittämään vaihtoehtoisia ratkaisuja alueen kylien tulevaisuudelle. Pöydälle on nostettu keskustelu osakuntaliitoksesta. Osakuntaliitos tarkoittaisi pitkää prosessia, jossa osa Ullavan kylistä eroaisi Kokkolasta ja liittyisi joko Kaustiseen tai Toholammille.

Osakuntaliitoskeskusteluun on ajauduttu kyläläisten tunteman välinpitämättömyyden pohjalta. Tällä hetkellä tyytymättömyyttä löytyy Ullavanjärveä ympäröivien kyläläisten keskuudesta. Näihin kyliin lukeutuu muun muassa Rahkonen, Haapala, Neverbacka, Hanhisalo, Länttä ja Viitasalo. Suurimpana esille nousee Rahkosen koulun lakkauttamisen uhka. Lisäksi kyliä halutaan kehittää oikeaan suuntaan.

Kyläkokouksessa valittu ryhmä on käynyt viime viikolla alustavaa keskustelua Kokkolan, Kaustisen ja Toholammin kaupungin- ja kunnanjohtajien kanssa. Mukana on ollut myös valtuustojen ja hallitusten jäseniä.

Kokkolan neuvottelussa on keskustelu Rahkosen koulun säilyttämisestä, Ullavan kylien elinvoimaisena pitämisestä ja osakuntaliitoksesta. Palavereissa mukana ollut Masi Määttälä kuitenkin painottaa, ettei mitään prosesseja ole osakuntaliitoksen suhteen laitettu aluille.

– Kyläläisiltä ei ole kerätty nimilistoja, joten jokaisen kantaa asiaan ei tiedetä, toteaa Määttälä.

Keskustelua käydään kylien vaihtoehtojen kartoittamiseksi. Tarkoituksena on löytää se ratkaisu, josta kaikki hyötyisivät eniten – sekä kylän asukkaat että liitettävä kunta. Määttälän mukaan keskustelut ovat olleet rakentavia Kokkolan, Kaustisen ja Toholammin kanssa.

Rahkosen kylässä asuvan Anna-Mari Klemolan mukaan koulu edustaa koko kylälle elämää.

Koulu on kylän keskus, joka mahdollistaa lasten ja aikuisten harrastamisen kudontapiireistä ja soittotunteihin. Rakennuksessa toimii mm. kirjasto, jumppasali, kuntosali ja päiväkoti. Se toimii kokoontumispisteenä vauvasta vaariin.

Ullavalainen Rahkosen koulu sai jatkoaikaa toiminnalleen vuoteen 2021 asti. Koulun kohtalo tulee näillä näkymin selviämään syksyn 2020 aikana, jolloin koulun tilannetta tarkastellaan uudelleen.

– Me emme halua luopua koulusta, ja tulemme tekemään kaikkemme sen eteen. Puolustamme omaamme henkeen ja vereen, kiteyttää Klemola.

Jos koulu lakkautettaisiin, vaikeutuisi monen kyläläisen elämä. Maatalousvaltaisella alueella ovat monet vanhemmat illat kiinni maatilan hoidossa.

– Meidän lapsilla ei olisi mahdollisuutta harrastaa iltaisin mitään, jos kuskaaminen harrastuksiin olisi vanhempien varassa, jotka ovat kiinni lypsyhommissa, kertoo Klemola, joka on 9-lapsisen perheen äiti.

Mikäli koulu suljettaisiin, olisi oletettavaa, että kyläläiset suunnattaisiin Ullavan toiseen kouluun eli kirkonkylässä sijaitsevaan Veikko Vionojan kouluun. Tämä kuitenkin tarkoittaisi 15–30 kilometrin koulumatkaa osalle lapsiperheistä. Myös osakuntaliitoskeskusteluissa mukana ollut Hanna Meriläinen toteaa, että Kaustisella sijaitseva Köyhäjoen koulu olisi lähempänä ja järkevämpi ratkaisu tässä ikävässä tilanteessa.

– Asiointisuuntana Kaustinen on monelle kyläläiselle parempi suunta, Meriläinen sanoo.

Meriläinen ja Klemola molemmat ihmettelevät kaupungin laskelmien oppilasennustetta, joka on Rahkosen koulun kohdalla useasti ollut muutaman oppilaan pienempi mitä todellisuus. Tällä hetkellä oppilaiden määrä on 40:n paremmalla puolella. Koulun oppilasalaraja taas on nostettu 48:aan.

– Tuntuu, että kaupungin tahtotila on sulkea koulu, pohtii Klemola.

Jos koulu lakkautettaisiin, vaikeutuisi monen kyläläisen elämä.

FAKTA

Ullava

Ullavan kunta liittyi osaksi Kokkolaa vuonna 2009.

Vuoden 2016 tilaston mukaan Ullavan väestöluku on 881, joka on 1,8 % Kokkolan kaikista asukkaista.

Rahkosen kylän asukasluku on 490, kun Ullavan kirkonkylän on 391.

Rahkosen ikäjakaumasta 0–14-vuotiaita on 85, 15–64-vuotiaita 287 ja 65 vuotta täyttäneitä 118.

Ullavassa on kaksi toiminnassa olevaa alakoulua: kirkonkylän Veikko Vionojan koulu ja Rahkosen koulun.

Välimatka koulujen välillä on 14,6 kilometriä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »