sunnuntai 29.1.2023 | 12:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sara Hornigin ja Tuisku Lehdon valokuvissa kuvataan mielenterveysongelmien kanssa eläviä ja heidän läheisensä kokemuksia – näyttelyt Sahassa koko kesän

La 30.6.2018 klo 09:20 | päivitetty la 10:04

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Anni Saari

KOKKOLA (KP)

Pimeydessä istuva ihminen, joka on haudannut pään käsiinsä. Kasvoja ei näy. Tuttua kuvastoa masennuksesta kertovissa lehtijutuissa.

Mielen sairaus voi olla pimeydessä istumista, mutta se voi olla muutakin. Näin ajattelevat Sara Hornig ja Tuisku Lehto, joiden valokuvataidetta voi tänä kesänä nähdä Kahvila Sahan seinillä.

Lehdon Hey nuts, show me some guts! -valokuvasarjassa on kuvattu viittä mielenterveysongelmien kanssa evävää ihmistä. Yksi heistä on Lehto itse.

Kun hän aikoinaan joutui itsetuhoisena sairaalan suljetulle osastolle, hänen piti pukeutua vaaleanpunaiseen sairaala-asuun.

– Se oli nöyryyttävää. En vieläkään pidä vaaleanpunaisesta väristä, Lehto kertoo.

Yhdessä näyttelyn kuvista hänellä on päällään juuri tällaiset housut.

Lehdon näyttely on samalla hänen opinnäytetyönsä Lahden muotoiluinstituuttiin, josta hän valmistui viime vuonna. Opiskelemaan pääsy oli Lehdon elämässä käännekohta, joka muutti monta asiaa. Mielialalääkkeet ja lääkärin suunnitelmat eläkepapereista lensivät roskiin.

Moni Lehdon kuvaamista ihmisistä sen sijaan on mielen sairauden takia eläkkeellä. Osalle ei ole tarjolla minkäänlaista kuntoutustoimintaa ja he elävät hyvin erilaista elämää kuin useimmat terveet ja työssäkäyvät. Kuvattaviin tutustuminen, heidän tarinoidensa kuunteleminen ja taustatietojen lukeminen oli Lehdolle kova ja raskaskin työ.

– Mutta minua eivät inspiroi helpot aiheet, hän toteaa.

Lehdon lähtökohtana oli kuvata ihmisiä siten, miten he itse halusivat tulla kuvatuiksi.

Creat Space kahvila Sahassa

Helsingissä toimiva galleria tuo kesän ajaksi Kokkolaan kaksi näyttelyä.

Sekä Tuisku Lehto että Sara Hornig ovat valmistuneet Lahden muotoiluinstituutista. Hornigilla on myös sosiaalialan koulutus.

Lehdon näyttely Hey nuts, show me some guts! oli esillä Creat Spacen näyttelytilassa Helsingissä viime kesänä.

Lehto jatkaa edelleen mielenterveysteeman käsittelyä, mutta harkitsee metodin laajentamista.

Hornigin Half of us -näyttely on ollut esillä Liettuassa Backlight Photo Festival -näyttelykiertueella.

Ensi kuussa sen kuvia tulee Suomen valokuvataiteen museoon Suomalainen maisema -ryhmänäyttelyyn.

Hornigin ja Paanasen projekti jatkuu edelleen.

– Yleensä mielenterveysongelmaiset esitetään synkkinä, heikkoina, persoonattomina. Minä halusin esittää heidät omilla kasvoillaan.

Tästä muodostui projektin suurin ongelma. Moni Lehdon haastattelema henkilö kertoi kyllä tarinansa, mutta kieltäytyi kuvista. Mielen sairaus on edelleen stigma, eikä moni halua antaa omia kasvojaan sairaudelle.

Sairautta Lehdon kuvissa ei tosin kuvata. Yksi kuvattavista halusi esiintyä painijana, toinen erilaisissa roolivaatteissa, joita hänellä larppausharrastuksen takia on melkoisesti. Kuvissa on myös iloa ja huumoria.

Lehdon tyyli on suora ja dokumentaarinen, ei estetisoitu.

– Mielenterveysongelmista kerrotaan mediassa usein niin, että sairaus voitetaan ja sen jälkeen kaikki on yhtäkkiä toisin. Kuitenkin moni elää sairauden kanssa koko elämänsä ja siinä on erilaisia vaiheita, Lehto pohtii.

Myös Sara HorniginHalf of us -valokuvasarjan takana on omakohtainen kokemus. Hornigin läheinen sairastui masennukseen eikä saanut kunnollista apua. Myös Hornig koki jäävänsä täysin ilman tukea. Tilanne oli hyvin vaikea monta vuotta.

– Siinä tuli tosi avuton olo, jota aloin käsitellä työni kautta. Aloin miettiä, miten voisin visualisoida teeman, joka ei ole näkyvissä.

Hornig aloitti yhteistyön terapeutin kanssa ja alkoi kuvata terapeutin roskakoriin rutistettuja paperinenäliinoja. Musta-valko-harmaat kuvat ovat pienikokoisena intiimejä, niitä on mentävä katsomaan lähempää.

– Moni on yllättynyt, kun olen kertonut, mitä kuvissa on. Tavoitteni on juuri yllättävyys, se, että katsoja saisi jonkin uuden kokemuksen ja kuva jäisi edes hetkeksi mieleen.

Hän on tehnyt projektissa yhteistyötä toimittaja Karoliina Paanasen kanssa, joka on kirjoittanut näyttelyn tekstit. Hornig ja Paananen ovat haastatelleet masentuneiden läheisiä. Haastateltavia ei ole ollut vaikea löytää.

– Masennus koskettaa joka neljättä suomalaista, joten läheisiä on arviolta puolet suomalaisista. Projekti olisi voinut koskea muitakin mielen sairauksia, mutta rajasin sen masennukseen juuri sairauden yleisyyden vuoksi, Hornig toteaa.

Haastateltava on löytynyt näyttely-yleisöstäkin, sillä kuvien äärellä ihmiset ovat alkaneet kertoa omia kokemuksiaan aiheesta. Hornig kokeekin, että vertaistuelle on suuri tarve. Half of us ei Hornigin mukaan olekaan pelkkää taidetta, vaan konsepti. Sen menetelmiä voidaan laajentaa, ja tähän hän Paanasen kanssa aikookin jatkossa suunnata.

Näyttelyt ovat esillä Sahassa kesän ajan joka päivä kello 12-22.

Mielen sairaus on edelleen stigma, eikä moni halua antaa omia kasvojaan sairaudelle.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »