Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kesäinen kurvailupeli on tulipaloriski – Tukes kehottaa tarkkuuteen tasapainoskoottereiden lataamisessa

Keskipohjanmaa+ | To 12.7.2018 klo 14:00 [päivitetty to 14:14]

Hanna Rautio

Kesäisillä keleillä tasapainoskoottereiden käyttökausi on kuumimmillaan. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa ihmisiä huolellisuudesta laitteen latauksessa.

Tasapainoskootterit ovat sytyttäneet Suomessa useita paloja parin viime vuoden aikana. Palot ovat useimmiten syttyneet laitetta ladattaessa.

Tasapainoskoottereissa käytetään suurikokoisia ja tehokkaita litium-ioniakkuja, jotka palavat sytyttyään voimakkaasti, jopa räjähdysmäisesti, ja voivat olla hankalia sammuttaa. Tehokkaat, ohuet ja kevyet akkutyypit ovat herkkiä vikaantumaan kolhuista ja iskuista, jolloin oikosulun ja sen aiheuttaman tulipalon vaara kasvaa, Tukesista kerrotaan.

Tuotteiden turvallisuudesta varmistuminen on niitä myyvien yritysten vastuulla. Viranomaiset eivät tarkasta tuotteita etukäteen, vaan viranomaisten tekemä valvonta on pistokokeenomaista.

Alun perin vaatimusten mukainenkin tasapainoskootteri voi muuttua vaaralliseksi, jos se on saanut liian kovia kolhuja tai jos käyttöohjeita ei noudateta. Suurin osa riskeistä liittyy akun lataamiseen ja lataamisen jälkeiseen muutamaan tuntiin.

Lataus on hyvä tehdä silloin, kun joku henkilö on paikalla reagoimaan mahdollisiin latauksen aikana ilmeneviin ongelmiin. Laite on syytä irrottaa laturista, kun lataus on valmis.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori