maanantai 17.12.2018 | 02:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Politiikkaa pirskahdellen – Arvio Helena Petäistön kirjasta Ranska, Macron ja minä

Keskipohjanmaa+ | Su 12.8.2018 klo 14:28

Pia Räihälä

Oh là là, mikä saippuaooppera!

Kappaleen otsikko Helena Petäistön kirjassa Ranska, Macron ja minä kuvaa hyvin kirjan tyyliä ja tunnelmaa. Ranskan viimevuotiset presidentinvaalit eivät ehkä kuulosta aiheelta, johon mattimeikäläinen jaksaisi kesäiltoinaan huvikseen perehtyä, mutta tämä teos osoittautuu varsin helppolukuiseksi ja jopa mukaansatempaavaksi.

MTV:n entinen Pariisin kirjeenvaihtaja Helena Petäistö tuntee Ranskan erinomaisesti. Hän kirjoittaa maan politiikasta ja kansasta kepeään tyyliin ja lempeällä huumorilla, joka sallii lukijankin vähän hymähdellä ”ranskisten” kotkotuksille. Kun Otava keväällä palkitsi Petäistön Tietokirjapalkinnolla, sen perusteluissa todettiinkin, että ”hänen persoonalliset tietoteoksensa saavat lukijat sekä viihtymään että viisastumaan.”

Mitä tulee Emmanuel Macronin nousuun presidentiksi, niin tämä tarina on kyllä kertomisen väärti. Puolueiden ulkopuolelta tuleva nuori pankkiiri päihittää vastoin kaikkia odotuksia politiikan vanhat ketut, jotka kaatuvat kuka mihinkin käänteeseen ja sotkuun rajun vaalitaistelun tiimellyksessä. Petäistö ottaa tästä jännitysnäytelmästä kaiken irti.

Oma kiinnostava juonteensa kirjassa on Emmanuel Macronin ja hänen vaimonsa, 24 vuotta vanhemman Brigitten rakkaustarina, joka alkoi jo Macronin kouluvuosina.

Kirjassa piirtyy kuva nuoresta, uutterasta ja karismaattisesta valtiojohtajasta, jolle henkilökohtaista glooriaa tärkeämpää on uudistaa maataan ja Eurooppaa. Tulee aivan ihmetelleeksi, voiko yksikään poliitikko tai ylipäänsä ihminen olla noin hyvä ja täydellinen.

Petäistö tekee kyllä selväksi senkin, ettei Ranskan ja ranskalaisten johtaminen ole helppo tehtävä. Aika näyttää, mihin Macron kykenee ja yltää.

Kirja toimii irrallisena lukukokemuksenakin, mutta se antaa myös kiinnostavaa taustaa Ranskaa koskeville uutisille. Erityisen ajankohtainen se on nyt, kun Emmanuel Macron on tulossa vierailulle Suomeen elokuun lopulla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori